Minister vil sænke klimaambitioner

KLIMA: Den nye Venstre-regering vil drosle ned på ambitionerne om at sænke CO2-udslippet. Det vækker vrede hos SF og kan give Konservative en nøglerolle. Enhedslisten kalder ministeren i samråd.

Den tidligere regerings mål om 40 procents CO2-reduktion i 2020 er for dyrt for dansk erhvervsliv, lyder det fra energi- forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Han vil derfor neddrosle ambitionerne og holde sig til de klimatiltag, der allerede er vedtaget. Tiltag, der ifølge Energistyrelsens seneste prognose fra efteråret 2014 giver 37 procent CO2-reduktion i 2020.

”Det med 40 procent CO2-reduktion er ikke vores politik. Det vil være rigtig dyrt for det danske samfund at nå den målsætning, og derfor indgår det ikke i vores overvejelser. Vi synes, at hvis vi når 37 procent, så er det rigtig fint,” siger Lars Chr. Lilleholt.

Stor ros fra DF
Det er særligt frygten for ekstra omkostninger til erhvervslivet, som får regeringen til at holde igen med klimaambitionerne.

”Det vil være rigtig dyrt for det danske samfund at nå de sidste procenter og dermed pålægge vores erhvervsliv flere omkostninger. Det er ikke det, Danmark har brug for nu,” siger ministeren.

Meldingen fra Lars Chr. Lilleholt får stor ros fra regeringens store støtteparti, Dansk Folkeparti.

”Vi var meget skeptiske over for den gamle regerings bestræbelser på at nå op på de 40 procent og frygtede, at det ville blive meget dyrt at nå det sidste stykke af vejen. Så det glæder mig meget med en regering, der ser mere pragmatisk og mere realistisk på det,” siger Dansk Folkepartis klima- og energiordfører, Mikkel Dencker.

Konservative står fast
Det nuværende 40 procents CO2-reduktionsmål blev aftalt mellem SR-regeringen, SF, Enhedslisten og Konservative. Og Konservative kan derfor få en særlig rolle, hvis ambitionerne skal justeres.

Konservatives nye klima- og energiordfører, Mette Abildgaard, har dog ikke ønsket at kommentere på Lilleholts CO2-udmelding, inden partiet har afholdt sit sommergruppemøde, som afholdes på Egelund Slot onsdag og torsdag.

Ifølge Konservatives pressetjeneste står partiet dog stadig ved aftalen om Klimaloven og 40 procents-målet og oplyser, at ”vil regeringen have afskaffet CO2-målet, så må man jo tage en snak, om man kan lave noget, som er endnu bedre”.

SF: Dårligt signal inden klimatopmøde
SF's formand, Pia Olsen Dyhr, mener, regeringens nedjustering af klima-ambitionerne er at gå den helt forkerte vej.

”Det er uansvarligt, fordi det kommer lige før det afgørende klimatopmøde i Paris i december. Danmark er et foregangsland, og et tilbageslag vil blive noteret,” siger hun.

”Derfor vil SF arbejde for at holde det gamle flertal fast på de 40 procent, så vi kan afværge Venstres bagstræberiske klima- og erhvervspolitik,” fortsætter Pia Olsen Dyhr.

Lars Chr. Lilleholts udmelding får Enhedslisten til at skride til handling og kalde ham i samråd.

"Jeg vil omgående kalde klimaministeren i samråd og bede ham redegøre for, hvilket signal han mener, det sender til resten af verden, når Danmark vakler på klimamålsætningerne så kort tid inden det afgørende klimatopmøde i Paris.

Derudover vil jeg bede ham bekræfte, at det er Folketingets flertal, der bestemmer klimaambitionerne, og at han ikke har flertal for sit ønske om at slække på CO2-målet," siger Maria Reumert Gjerding, Enhedslistens klimaordfører.

Læs hele artiklen på Altinget: energi og klima (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

,

Forrige artikel Løkke skruer op for kommunikationen med ny enhed Løkke skruer op for kommunikationen med ny enhed Næste artikel Grøn kritik af klimanedjustering Grøn kritik af klimanedjustering