Klumme: VLAK-regeringen sætter bolde over bøger

KLUMME: Alle udmeldinger vedrørende kunst og kultur virker ualmindelig snæversynede. Selve ordet 'kunst' nævnes kun fire gange. Til gengæld tales om eksempelvis 'kulturelle oplevelser'. VLAK kender sandsynligvis ikke forskellen på de to, mener Line Rosenvinge.

Kultur? Det er sådan noget med at løbe hurtigst og hoppe højst. VLAK-regeringen har ud af regeringsgrundlagets i alt 22.443 ord brugt sølle 810 på kultur.

"Regeringen ønsker et mangfoldigt kulturliv, som kommer til udtryk gennem idræt, kulturarven, den skabende kunst, folkeoplysningen m.v. Regeringen ønsker, at alle danskere har mulighed for at møde netop den kunst og kultur, de har glæde af og kan spejle sig i." (Marienborgaftalen 2016, s. 79).

Kultur handler altså om at være glad i låget og finde sig selv. Kultur må altså ikke handle om at være kritisk, tvivlende og blive udfordret.

Hvor ville jeg dog gerne, at kultur, også af politikere med magt, blev opfattet som noget med at læse en bog, synge en sang og sætte sig ind i nogle billeder.

Vi tager lige citatet igen.

"Regeringen ønsker et mangfoldigt kulturliv, som kommer til udtryk gennem idræt, kulturarven, den skabende kunst, folkeoplysningen m.v."

VLAK mener altså, at det mangfoldige kulturliv først og fremmest handler om idræt. Skal jeg forstå det sådan, at der fremover vil bliver ført en kulturpolitik, som handler om, at der skal være mangfoldighed i idrætstilbuddene? Hurra. Så kan jeg både spille fodbold og håndbold i den lokale klub og se både fodbold og håndbold på tv.

Og skal jeg også forstå det sådan, at kulturarv handler om mangfoldighed? Her bliver jeg forvirret. For VLAK skriver også om, at kultur først og fremmest er dansk kultur, og kulturarven handler om det danske og det danske alene. Det lyder ikke særlig mangfoldigt.

Alle udmeldinger vedrørende kunst og kultur virker ualmindelig snæversynede. Selve ordet 'kunst' nævnes kun fire gange. Til gengæld tales om eksempelvis 'kulturelle oplevelser'. VLAK kender sandsynligvis ikke forskellen på de to.

VLAK forstår sig til gengæld på konkurrencesport. Kultureliten er noget rakkerpak. Sportseliten skal forkæles. Det fremgår, at VLAK vil give professionelle sportsudøver bedre skatteforhold og højere medaljebonus. Fred være med det. Det er en god ting. Men det burde ikke ske på bekostning af de professionelle kulturudøvere.

Overskuddet fra Danske Lotteri Spil A/S og Det Danske Klasselotteri A/S har i årevis været en saltvandsindsprøjtning til kulturlivet. VLAK vil omfordele disse midler, så der fremover kommer færre midler til kunst og kultur og flere midler til idræt og sportsforeninger. Altså hellere noget med bolde end noget med bøger.

"Regeringen deler DIF’s og DGI’s målsætninger om, at i 2025 skal 50 pct. af danskerne være medlem af en idrætsforening, og 75 pct. af befolkningen være idrætsaktive." (Marienborgaftalen 2016, s. 80)

Tænk, hvis regeringen delte målsætning med museerne, teatrene, bibliotekerne og koncerthusene. Tænk, hvis regeringen havde som ambition, at vi skal være et mere dannet land; et land med et stort kulturforbrug og en udviklet evne til at tilegne sig kunst og kultur. Både samtidens og historiens. Både nationens og verdenssamfundets.

Jeg har aldrig nogensinde set en så kulturløs regering som den nuværende. En regering, der taler om at gøre Danmark rigere og friere. En regering, som kommer til at efterlade sig et land, der er fattigere på alt det, som har langsigtet og immateriel værdi.

VLAK erklærer, at de statslige kulturbevillinger skal omprioriteres, så midlerne i højere grad kun kommer danskerne og de udenlandske turister til gode. Altså slut med at invitere kunstnere og kulturarbejdere fra udlandet til Danmark. Og slut med at støtte danske kunstnere og kulturarbejdere, som arbejder internationalt.  

Vi er et meget lille land. Og det er, som om vi bliver mindre og mindre.

Hvad ellers? Jo, VLAK vil privatisere TV 2, slanke DR og liberalisere spil på hestevæddeløb. Det skal nok blive spændende alt sammen.

 ---
Line Rosenvinge er kunstfaglig debattør og skribent, og hun har som regel en fod i kunsten og kulturen, men tænker også gerne højt om samfundsudvikling og -afvikling.

Forrige artikel Rosenvinge: Løbeliste-Lars og medløberne Rosenvinge: Løbeliste-Lars og medløberne Næste artikel Rosenvinge: Jubiii, jeg betaler topskat! Rosenvinge: Jubiii, jeg betaler topskat!
Ellemann fik lagt snittet rigtigt

Ellemann fik lagt snittet rigtigt

ANALYSE: Venstres nye formand fik fra start lagt et snit, der både har mulighed for at rumme unge i byerne og partiets kerneland i provinsen. Men Venstre er stadig et parti med store modsætninger på områder som udlændinge, EU, miljø og klima.