Kommentatorer efter nye tal: Ellemann får sværest ved at forklare skattereformen – Frederiksen får det lettest

En skattestigning på 100.000 kroner til de få, allerrigeste danskere er et muligt problem for Venstre. Det vurderer kommentatorer på baggrund af nye tal for, hvordan reformen rammer forskellige familietyper. Reformen får dog også kritik fra rød side for at være for venlig ved de næstrigeste.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

 

En straf til dem med de højeste indkomster. Eller ”pilskævt” til fordel for de mest velstående i samfundet.

SVM-regeringens oplæg til en skattereform får både kritik for at være for rødt og for blåt, efter at nye tal fra Finansministeriet og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, hvordan reformen vil påvirke forskellige familietypers indkomst i kroner og øre.

Alligevel vurderer to politiske kommentatorer, at det er Venstre og Jakob Ellemann-Jensen, der får sværest ved at forsvare reformen over for sit bagland og sine vælgere.

”De her tal ser bedst ud for Mette Frederiksen, fordi alle dem med både lave og mellem indkomster får noget ud af det, mens de allerrigeste skal betale. Også selv om det er meget få, det handler om. Både Frederiksen, Løkke og Ellemann har i valgkampen talt for skattelettelser i bunden, så det er fint for dem alle tre. Men en ny top-topskat… Den bliver sværest for Venstre at forklare,” siger Jarl Cordua.

Både Frederiksen, Løkke og Ellemann har i valgkampen talt for skattelettelser i bunden, så det er fint for dem alle tre. Men en ny top-topskat… Den bliver sværest for Venstre at forklare

Jarl Cordua
Politisk kommentator

Også tidligere rådgiver for Konservative, Benny Damsgaard, vurderer, at hvis der bliver en abe at placere for skattereformen, må den ende hos Ellemann på grund af den ekstra høje topskat for de få med de allerhøjeste indkomster.

”Traditionelt har Venstre sagt, at man ikke vil straffe dem, der gør en ekstra indsats, og dem, der tjener meget. Det her er jo mere eller mindre en genindførelse af formueskatten, som blev afskaffet i forbindelse med finanslovsforliget i 95. Så det er lidt en nyskabelse inden for dansk politik, og Venstre får en betydelig opgave i at forklare deres borgerligt-liberale vælgere, at det flugter med partiets politiske linje,” siger han.

Begge kommentatorer peger også på, at fire ud af de fem milliarder, skattereformen kommer til at koste statskassen, kommer de lavere indkomster til gode. Det er til Frederiksens fordel.

Altinget logoErhverv
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget erhverv kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00