Kommuner: Vi har svaret i blinde

VANDPLANER: En af Miljøministeriets største høringer nogensinde sluttede onsdag, men kommunerne er frustrerede over, at de ikke har kunnet tage stilling til planerne, fordi en række statslige arbejdsgrupper er blevet forsinket og endnu ikke har afleveret deres konklusioner.
Foto: Colourbox
Anders Jerking

Vi svarer i blinde, når vi skal forholde os til nogle mål uden at vide, hvordan vi skal nå dertil.

Torben Nøhr
Formand for Kommunalteknisk Chefforening (KTC)
Høringsfristen er forbi, men kommunerne ved ikke, hvad de er blevet hørt om. Sådan kan man sammenfatte den kritik, som mange kommuner rejser i deres høringssvar til vand- og naturplanerne.

Frustrationen skyldes, at fem arbejdsgrupper, som staten har nedsat, er blevet forsinket. Arbejdsgrupperne skal belyse en række uafklarede forhold om indsatsen for spildevand, vandløb, sørestaurering, vandindvinding og markvanding. Gruppernes arbejde skulle have været færdigt i januar, så kommunerne kunne bruge det i deres høringssvar, men grupperne har endnu ikke afleveret deres konklusioner - og nu er høringsfristen altså forbi.

Det er kritisabelt, mener Torben Nøhr, formand for Kommunalteknisk Chefforening (KTC).

"Vi svarer i blinde, når vi skal forholde os til nogle mål uden at vide, hvordan vi skal nå dertil," siger han.

Han peger som eksempel på, at vilkårene for ændret vandløbsvedligeholdelse skulle klarlægges i en af arbejdsgrupperne. Arbejdet er ikke færdigt, og derfor har kommunerne skullet afleve høringssvar uden at vide, hvordan lodsejere skal kompenseres, og hvordan kommunerne får dækket deres udgifter.

"Vandløbsvedligeholdelsen er vigtig for at opnå god økologisk tilstand. Men vi ved ikke, hvordan det skal gennemføres. Det er et stort problem, for med høringen er vi med til at forpligte os på nogle mål. Vi bliver nødt til at tage forbehold, fordi vi ikke ved, hvordan vi kommer i mål," siger han.

Kommuner får skylden 
Torben Nøhr peger på, at kommunernes opgave er at levere god økologisk tilstand i vandmiljøet i 2015.

"I 2015 skal kommunerne dokumentere over for staten og EU, at vi har levet op til vandrammedirektivet. Men nu er vi i 2011, og vi har stadig ikke fået at vide, hvilke håndtag vi kan arbejde med. Vores bekymring er, at vi i 2015 bliver bebrejdet, at vi ikke har løst opgaven, fordi man til den tid har glemt, at vi ikke fik at vide, hvordan vi skulle løse den," siger han.

KTC er langtfra alene om at kritisere, at arbejdsgrupperne ikke har afleveret deres konklusioner, inden høringsfristen udløb.

Viborg Kommune skriver i sit høringssvar, at kommunen "finder det yderst uheldigt, at kommunen fordi væsentlige elementer af planerne stadig behandles politisk og i diverse arbejdsgrupper ikke har mulighed for at forholde sig til det endelige udkast. Herved er kommunerne reelt afskåret fra muligheden for at afgive et fyldestgørende svar."

Mariagerfjord Kommune kalder arbejdsgruppernes forsinkelse for "uheldig" og bliver på grund af forsinkelsen nødt til at tage forbehold for målopfyldelsen.

Ikast-Brande kalder forsinkelsen "uhensigtsmæssig", mens Lemvig Kommune understreger, at forsinkelsen har stor betydning for høringsprocessen: "Kommunerne har dermed ikke haft en reel mulighed for at forholde sig til væsentlige dele af det reelle indhold i vand- og naturplanerne," skriver kommunen i sit høringssvar.

Flere kommuner påpeger, at konklusionerne fra arbejdsgrupperne kan få stor betydning for den endelige udformning af vandplanerne. I givet fald mener kommunerne, at planerne igen skal i høring. Fredericia Kommune skriver således:

"Resultatet af arbejdsgruppernes arbejde må forventes at kunne få betydelig indflydelse på den endelige udformning af planerne. (...) Det forventes, at Vandplanen sendes i en ny offentlig høring, hvis der sker væsentlige ændringer af planen i forhold til kommunernes arbejde."

Læs meget mere om vand- og naturplanerne i Altinget | Miljø i næste uge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben Nøhr

Strategikonsulent, Køge Kommune
cand.scient. i kulturgeografi (Københavns Uni. 1981)

0:000:00