Danmark får ny nationalpark

NATIONALPARK: Danmarks femte nationalpark er i dag blevet godkendt af miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Gribsskov er en del af den nye Naturpark Kongernes Nordsjælland.
Gribsskov er en del af den nye Naturpark Kongernes Nordsjælland.Foto: Colourbox
Frederik Tillitz

Nationalpark Kongernes Nordsjælland har fået en grøn tommelfinger i vejret af miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) og forligskredsen bag nationalparkloven.

”Nationalpark Kongernes Nordsjælland har været næsten 13 år undervejs, og dette er det tredje forslag, som vi i forligskredsen har drøftet,” siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i en pressemeddelse.

Dermed bliver naturområdet den femte nationalpark i Danmark og kan være på plads i løbet af 2018.

Den nye nationalpark kommer til at rumme naturområder ved Gribskov, Store Dyrehave, Esrum Sø, Kronborg Slot i Nordsjælland, hvoraf flere er på UNESCOs verdensarvsliste.

”Nationalparkerne er et rigtig godt initiativ, som fremmer, at vi danskere bliver mere bevidste om de naturperler, vi har, og får besøgt dem. Forslaget omfatter nogle af Danmarks største skovområder, søer med plads til kanoer og sejlads, UNESCO verdensarv og mange historiske bygninger,” siger Esben Lunde Larsen.

Mange års solidt arbejde
Forligskredsen finder det vigtigt, at nationalparken med tiden udvikler sig til en mere sammenhængende nationalpark og ser frem til, at Nationalpark Kongernes Nordsjælland bliver en realitet:

”Det er mange års solidt arbejde, der nu bærer frugt. Hele Nordsjælland har brug for Kongernes Nordsjælland. Den får vi etableret nu – og gjort endnu bedre i fremtiden med den fortsatte politiske indsats lokalt og nationalt for at udvikle en stadig mere sammenhængende nationalpark,” siger MF Christine Antorini (S), der er medlem af forligskredsen.

Det er kommunerne Fredensborg, Gribskov, Halsnæs, Helsingør og Hillerød, der har stået i spidsen for at få en nationalpark i Nordsjælland ført ud i livet med støtte fra en lang række foreninger, forbund og interesseorganisationer.

Danmark har i dag fire nationalparker: Nationalpark Thy, Nationalpark Mols Bjerge, Nationalpark Vadehavet og Nationalpark Skjoldungernes Land.

 

 

Dokumentation

Nationalparkernes historie
I maj 2007 blev nationalparkloven vedtaget i folketinget. I juni 2007 blev Thy Nationalpark udpeget af daværende miljøminister Connie Hedegaard. Den blev dermed den første til at se dagens lys i august i 2008.

I januar 2008 indgik daværende miljøminister Troels Lund Poulsen et forlig, hvor man udpegede de resterende fire nationalparker. Bag forliget er Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance, Radikale, SF og Konservative.

Mols Bjerge åbnede i august 2009 og Vadehavet blev indviet i oktober 2010. Endelig blev Skjoldungernes land ved Roskilde åbnet i marts 2015.

Hver nationalpark modtager årligt 7,6 millioner kroner på finansloven, såfremt parken har en godkendt nationalparklov.

Historien om Kongernes Nordsjælland
Projektet blev fremlagt i 2005.

På det grundlag pegede forliget på en mulig nationalpark i Nordsjælland.

Siden blev to lokale forslag afvist af forligskredsen. Forslagene mødte modstand fra de lodsejere, der fik indlemmet sine arealer i planen, og det resulterede i afvisningen fra politikerne.

I december 2012 blev forligskredsen enig om at sætte arbejdet i gang igen.

 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christine Antorini

Sygeplejerske-studerende, fhv. adm. direktør, Life Fonden
cand.comm. i offentlig forvaltning (Roskilde Uni. 1994)

Esben Lunde Larsen

Fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V), studerende
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

0:000:00