Konservativ til Fanø-borgmester: "Det rigtige Alternativet" findes i Gentofte

DEBAT: Alternativets borgmester på Fanø mener, det kan være svært at få borgerne med på samskabelse. Hun er velkommen til at besøge Gentofte Kommune, hvor borgerinddragelse er en bragende succes, skriver Andreas Weidinger (K).

Af Andreas Weidinger (K)
Kommunalbestyrelsesmedlem i Gentofte Kommune

Succesfuld forpligtende borgerinddragelse findes allerede i Danmark. Alternativets borgmester på Fanø, Sofie Valbjørn, skal være meget velkommen til komme på besøg og finde inspiration i Gentofte, der af selveste Ekstra Bladet er blevet kaldt "det rigtige Alternativet" for vores forpligtende borgerinddragelse.

I Altinget kunne man læse, at Fanøs borgmester "har svært ved at få borgerne med på samskabelse". Det er ærgerligt, fordi vi i Gentofte har oplevet, at oprigtig og forpligtende borgerinddragelse kan gøre en stor forskel for vores kommune

Opgaveudvalg er en succes
I Gentofte har vi indført opgaveudvalg til at løse vores politiske problemstillinger i kommunen. Her samler vi ti borgere og fem politikere, der afhængig af opgavens størrelse bruger alt fra tre måneder til halvandet år på sammen at lægge linjen for alt fra fremtidens udskoling, digitalisering, ungdomsboliger, detailhandel, unges sundhed og trivsel og meget mere.

Efter 23 opgaveudvalg er konklusionen klar: Det har været en bragende succes. Faktisk har det givet så meget genlyd, at Ekstra Bladets opinionsredaktør, Mads Kastrup, i et indlæg udråbte Gentofte til at være ”det rigtige Alternativet” på grund af den fornyelse af demokratiet, der er sket i vores lokalsamfund.

Ved det netop vedtagne toårige budgetforlig med opbakning fra 18/19 kommunalbestyrelsesmedlemmer besluttede vi at sætte gang i næste generation af opgaveudvalg. Her skaber vi sammen med borgerne for at finde fælles løsninger for blandt andet unges sundhed og trivsel, truslen fra indbrudstyve og ikke mindst realiseringen af FN's verdensmål lokalt.

Vores opgaveudvalg har mødt stor politisk velvilje lokalt, og efter tre år med reel forpligtende borgerinddragelse har vi vedtaget alle indstillinger fra opgaveudvalgene med 100 procent enighed i kommunalbestyrelsen.

Vend politikudvikling på hovedet
Sofie Valbjørn skriver i sit indlæg, at politikere, forvaltning og borgere skal sætte sig til bordet og finde innovative løsninger. Et godt råd herfra vil dog være at vende den vanlige måde at tænke kommunal politikudvikling på hovedet, så I kommer væk fra mødebordet og ud i virkeligheden.

Tag ud til borgerne, der bliver ramt af jeres udfordringer, og skab politikken dér ved at tage udgangspunkt i den konkrete virkelighed i stedet for de vanlige oplæg fra forvaltningen.

Jeg vil gerne rose Fanøs borgmester for at ønske borgerinddragelse, og når det kniber med ideerne til, hvordan det skal gøres, så står hjælpen heldigvis klar i det konservative Gentofte. Så kære borgmester: Du har en åben invitation til at komme på besøg i Gentofte og opleve, hvordan Alternativets demokratiske drømme kan blive til virkelighed.

Forrige artikel Kystfiskere: Danmarks Fiskeriforening udøver stadig foreningstvang Kystfiskere: Danmarks Fiskeriforening udøver stadig foreningstvang Næste artikel Danske Vognmænd: Filippiner-sag må stoppe transportsektorens hykleri Danske Vognmænd: Filippiner-sag må stoppe transportsektorens hykleri