Debat

Konservativ Ungdom går imod moderpartiet: Stop den fortænkte forbudstilgang til rygestop

Når partierne på Borgen i et forsøg på at stoppe børn og unges rygning vælger at indføre forbud mod alternativer til cigaretter, spænder de ben for de voksne danskere, der gerne vil kvitte tobakken. Læs eller genlæs Helene Fagerhøjs og Magnus von Dreiagers debatindlæg.

I England har man set en stigning i antallet af e-cigaretbrugere samtidig med et fald i rygere. Vi bør have samme liberale tilgang til tobaksalternativerne herhjemme, skriver Magnus Von Dreiager og Helene Fagerholt. 
I England har man set en stigning i antallet af e-cigaretbrugere samtidig med et fald i rygere. Vi bør have samme liberale tilgang til tobaksalternativerne herhjemme, skriver Magnus Von Dreiager og Helene Fagerholt. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Indlægget er bragt første gang 28. april 2021.

Som konservative tror vi på, at danskerne først og fremmest selv kan tage ansvar for deres eget liv. Det gælder også de voksne danskere, der har valgt at ryge.

Voksne mennesker vælger selv, om de vil ryge, og derfor bør det også være dem, der beslutter, hvordan de ønsker at stoppe, hvis de vel og mærke ønsker at stoppe. Den enkeltes personlige ansvar og frie, oplyste valg er dog ikke noget, der præger den nuværende tobakspolitik.

I de seneste år har vi set det ene forbud efter det andet: Højere afgifter, forbud mod at fremvise produkter, forbud mod at have farver på pakkerne og endda et forbud mod at ryge i eget hjem, hvis man som offentlig ansat arbejder hjemmefra. Er det en ordentlig måde at behandle voksne, hårdtarbejdende danskere på? Nej, det er det ikke.

Konservative sætter kæp i hjulet på nye produkter
Mange danske rygere ønsker rent faktisk at stoppe med at ryge. De har ikke brug for forbud eller farveløse pakker for at få lyst til at vælge cigaretterne fra, men for hjælp til at gøre det på den måde, der er bedst for netop dem.

I dag er det som om, at det ikke er godt nok for politikerne og myndighederne, at rygerne stopper med ryge, hvis de gør det anderledes end på den måde, som politikere og myndigheder foretrækker.

I stedet burde vi se på, hvordan vi kan give mere hjælp til selvhjælp, så vi kan vise voksne danske rygere en vej væk fra cigaretter, der ikke er drevet af forbud og hård regulering, men som anerkender, at der er mange veje til rygestop, og at alle andre vaner er bedre vaner end cigaretrygning.

I dag er det som om, at det ikke er godt nok for politikerne og myndighederne, at rygerne stopper med ryge, hvis de gør det anderledes end på den måde, som politikere og myndigheder foretrækker

Magnus Von Dreiager og Helene Fagerhøj
Landsformand og sundhedsordfører, Konservativ Ungdom

Svært at finde overskud til kold tyrker
Det er for nemt at sidde på Christiansborg og opfinde en masse nye forbud, men de glemmer at tage højde for den travle hverdag, som mange danskerne har, hvor det kan være svært at finde overskuddet til at tage en kold tyrker. Derfor bør partierne og regeringen stoppe den abstrakte og fortænkte forbudstilgang, der har præget tobakspolitikken i de seneste år.

Vi skal stoppe med at gribe mere ind i rygernes frihed, men i stedet for skal vi tillade innovation og nytænkning inden for tobak, så forbrugerne har frie muligheder for at skifte over til mindre skadelige produkter.

Netop derfor ærgrer det os også, at Det Konservative Folkeparti nu går forrest og har stillet et forslag i Folketinget om at indføre et forbud mod nye tobaks- og aftrapningsprodukter, der ikke er godkendt som lægemidler i Danmark.

På almindeligt dansk betyder det, at nyudviklede produkter inden for snus, e-cigaretter, nikotinposer og opvarmet tobak – der alle sammen er langt mindre skadelige end cigaretter – ikke kan komme på markedet i Danmark.

Det svarer lidt til, at man forbyder udviklingen af nye typer letøl og kun giver forbrugeren mulighed for at drikke snaps. Det er altså en ommer. Det viser desværre det, som symptomatisk kommer frem hos mange partier i tobaksdebatten, at det er vigtigere at fremstå hård mod rygning end at skabe reelle forbedringer.

Husk de voksne rygere
I de seneste år har den politiske debat drejet sig om at mindske antallet af børn og unge, der begynder at ryge. Den kamp er nem at sympatisere med. Men i kampens hede har man glemt et helt centralt element – de voksne danske rygere.

Vores forældre, bedsteforældre, onkler og tanter er alle rollemodeller for vores børn. Det er dem, der viser vejen for den adfærd, danske børn får i fremtiden. Når vi samtidig ved, at børn af rygere har større sandsynlighed for selv at begynde på at ryge, er det os en gåde, at vi ikke tænker vores tobakspolitik på en måde, der også tager realistiske hensyn.

Vi tror ikke, at særligt mange voksne mener, at staten skal blande sig i, om de ryger eller ej. Det mener vi i hvert fald ikke. Samtidig tror vi ikke, at forbud og regulering er vejen frem. Nu har vi netop fået et forbud mod, at man kan se tobak i butikkerne. Den skal gemmes væk.

Men de fleste voksne danskere kan nok godt regne ud, at deres cigaretter er gemt i et skab bagved disken og vil nok stadig købe dem, selvom de skal have lidt flere penge op af lommen.

Vi tror ikke, at særligt mange voksne mener, at staten skal blande sig i, om de ryger eller ej

Magnus Von Dreiager og Helene Fagerhøj
Landsformand og sundhedsordfører, Konservativ Ungdom

Lær af den engelske tilgang
I stedet for, at staten skal lege politibetjent over for fornuftige voksne danskerne, der har valgt at ryge, bør den i stedet skabe rammerne for, at folk kan skifte til et alternativ, der er mindre skadeligt end cigaretter. Der er mange at vælge imellem.

Hvis man tænker sig lidt om, så giver det jo ikke mening, at langt størstedelen af danskerne stadig nyder deres tobak på den mest skadelige måde – nemlig ved at brænde den af i en cigaret. Derfor udskifter flere og flere rygere i disse år cigaretterne med alternativer, især i landene omkring os.

I de seneste år er der kommet mange nye mindre skadelige alternativer på markedet, for eksempel e-cigaretter, nikotinposer og opvarmet tobak. Mens de danske myndigheder har nægtet at erkende, at disse produkter er langt mindre skadelige end cigaretterne, har vores nabolande taget en helt anden tilgang.

I England har både sundhedsmyndighederne og en række forskningsinstitutioner opfordret til, at engelske rygere skifter cigaretterne ud med e-cigaretter. Gevinsten ved at anerkende de mindre skadelige produkter har været enorm. Den engelske regering oplyser, at man har set en stigning i antallet af e-cigaretbrugere samtidig med et fald i antallet af rygere, hvilket er en positiv udvikling, som man gerne ser fortsætte.

Den britiske regering bruger i dag mange kræfter på at fremhæve fordelene ved e-cigaretter, da mange rygere fejlagtigt tror, at e-cigaretter er lige så skadelige som rygning.

I stedet for at sidde inde på Christiansborg og opfinde det ene forbud efter det andet, så burde man kigge på eksemplerne fra England. Så kan man både skabe reelle alternativer og få færre voksne til at ryge og samtidig lade være med endnu flere tossede forbud, som griber ind i danskernes frihed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Von Dreiager

Kommunalbestyrelsesmedlem (K) og 2. viceborgmester, Lyngby-Taarbæk Kommune, regionsrådsmedlem (K), Region Hovedstaden, folketingskandidat
ba.jur. (Københavns Uni. 2022)

0:000:00