Konstitueret K-formand: Sådan gør vi frem til Papes bisættelse

Konservative har ikke taget stilling til, om der skal indkaldes til ekstraordinært landsmøde. Men den politiske ledelse af partiet overlades til gruppeformanden og den politiske ordfører. Selv rykker den konstituerede formand ikke til Christiansborg, fortæller han til Altinget.   

Udover at være konstitueret formand for Konservative er Michael Ziegler borgermester i Høje-Taastrup Kommune og medlem af Kommunernes Landsforenings (KL) bestyrelse.  
Udover at være konstitueret formand for Konservative er Michael Ziegler borgermester i Høje-Taastrup Kommune og medlem af Kommunernes Landsforenings (KL) bestyrelse.  Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Magnus Garde-Strandberg

Det haster ikke med at finde ud af, hvad fremtiden bringer for Konservative efter Søren Pape Poulsens pludselige død lørdag. 

Søren Pape Poulsen fik fredag aften en blødning i hjernen under et møde med partiets hovedbestyrelse og hastet til Odense Universitetshospital. Hans liv stod ikke til at redde, og han døde lørdag eftermiddag, 52 år gammel.  

Det vigtigste er lige nu, at partiet får lov til at sørge, lyder det fra den konstituerede formand for Konservative, Michael Ziegler. 

”Vi er i en chokfase og sorgproces, og vi skal have sendt Søren ordentligt afsted. Derfor har vi lige nu ikke taget stilling til noget fremadrettet, og vi vil heller ikke presses til det,” siger han til Altinget.

Læs også

Ved I hvornår, I kommer til at tage stilling?

”Det bliver umiddelbart først, når Søren er sendt afsted og bisat, at vi kan overskue det.”

Hvem kommer til at lede folketingsgruppen den kommende tid?

”Den del har jeg slet ikke noget at gøre med. Vi har en politisk ordfører og en gruppeformand. Så det er ledelsen, selvom der ikke er udpeget en politisk leder.”

Hvad vil det sige, at du lige nu er konstitueret formand?

”Det er en formel rolle, som følger vedtægterne. Jeg har ikke noget at gøre med den politiske ledelse, og når det kommer til den organisatoriske del, har vi en velfungerende generalsekretær. Selvom jeg kan betyde noget i det videre forløb, så er det ikke sådan, at jeg rykker ind på Christiansborg."         

Det er selvfølgelige et ansvar, som skal løftes, men på den baggrund det er sket, er det ikke spor rart

Michael Ziegler
Konstitueret formand, Konservative

Hvad er det helt konkret for en rolle, du skal spille, det næste stykke tid?

”Det fremgår af vedtægterne, at næstformanden træder til, når formanden ikke længere er der. Derfor er jeg formelt fungerende formand – en rolle skal jeg finde mine ben i, fordi det står mig ikke helt klart lige nu.”

Hvordan har du det med at påtage dig rollen?

”Utroligt dårligt. Det er selvfølgelige et ansvar, som skal løftes, men på den baggrund det er sket, er det ikke spor rart.”

Vil der blive indkaldt til et ekstraordinært landsråd den kommende tid?  

”Det har og vil vi ikke tage stilling til. Vi finder ud af det, når vi har sendt Søren afsted.”

Skal en ny formand – ligesom Søren Pape – både være politisk leder samt partiformand?

”Det er det naturlige og mest sandsynlige.”

Bisættelsen finder sted i Viborg Domkirke lørdag den 9. marts klokken 11, og er for særligt inviterede. Den vil også blive tv-transmitteret.

Søren Pape Poulsen var borgmester i Viborg i perioden 2010 til 2014, hvorefter han tog over som partiformand fra Lars Barfoed.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Ziegler

Borgmester (K), Høje Taastrup Kommune, næstformand, Konservative, formand, KL’s Løn- og Personaleudvalg
cand.polyt. (DTH 1992)

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00