Kontroversielt israelsk firma favorit til at levere artillerisystem til Forsvaret

Forsvaret er med stor hast ved at indkøbe nyt artillerisystem til at erstatte de systemer, som er blevet doneret til Ukraine. Favorit til at få ordren er en israelsk våbenproducent, som pensionsselskaber verden over ikke vil investere i og som tidligere er blevet fravalgt af danske politikere.

Filippinerne er et af de lande, der anvender ATMOS-artillerisystemet.
Filippinerne er et af de lande, der anvender ATMOS-artillerisystemet.Foto: Den filippinske hær
Andreas Krog

Mere end 400 millioner kroner af de danske skatteborgeres penge kan meget vel snart ende hos den israelske våbenproducent Elbit Systems, som pensionsselskaber og banker over hele verden ikke vil investere i. Det skyldes, at virksomheden blandt andet leverer overvågningsudstyr og anden teknologi, som det israelske forsvar bruger på Vestbredden.

Danmarks to største pensionsselskaber PFA Pension og Danica Pension er blandt dem, der ikke investerer ikke i Elbit Systems.

Ifølge Altingets oplysninger, så er Elbit imidlertid favorit til at levere et nyt artillerisystem til Hæren i det lynindkøb, som Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) med stor hast er ved at gennemføre. 

Indkøbsprocessen er søsat, efter at SVM-regeringen i torsdags besluttede, at sende Hærens spritnye artillerisystem CAESAR direkte fra fabrikken i Frankrig til Ukraine. 

Det betyder, at Hæren står uden artilleri, som udgør en vigtig brik i den brigade, som Forsvaret gennem flere år har arbejdet på at opbygge.

Derfor er FMI i fuld gang med at sondere markedet for artillerisystemer, der er i produktion og kan leveres hurtigt. 

FMI oplyser til Altinget, at man blandt de forskellige muligheder for en hurtig leverance ser på Elbits ATMOS-artillerisystem. 

Chefen for Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, generalløjtnant Kim Jesper Jørgensen, rejser i den kommende uge til Israel for blandt andre at besøge Elbit.

Det bekræfter FMI’s kommunikationsafdeling over for Altinget.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00