Kristian Jensen: Foreninger med store driftstilskud skal betragtes som selvejende institutioner

POLITISK: Frivillige foreninger, der modtager årligt driftstilskud på minimum en million kroner og samtidig får dækket 50 procent af omkostninger fra tilskuddet, skal underlægges samme regnskabskrav som selvejende institutioner. Det forklarer finansminister Kristian Jensen (V).

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Klaus Ulrik Mortensen

Er du medlem af en frivillig forening, som modtager et årligt tilskud til driften på minimum én million kroner?

Og dækker driftstilskuddet minimum halvdelen af din forenings årlige omsætning?

Ja, så er din forening ifølge Finansministeriet formelt set at betragte som en statsfinansieret selvejende institution.

Det betyder, at der fra statens side stilles en række krav til blandt revision, aflæggelse af regnskab, løn- og ansættelsesvilkår, som skal opfyldes, før foreningens frivillige kræfter kan få lov at slå sine folder i samfundet.

Foreninger får nye regnskabskrav
I et skriftligt svar til Kirsten Normann Andersen fra SF forklarer Kristian Jensen (V) sammenhængen mellem faste tilskud fra staten til driften og de administrative krav, som uvægerligt følger med.

Men først spørgsmålet fra Kirsten Normann Andersen:

"Er frivillige sociale foreninger, der modtager driftsstøtte, underlagt budgetvejledningens afsnit 2.4.9 og dermed at betragte som statsfinansierede selvejende institutioner?"

Et spørgsmål, der skal ses i forlængelse af den arbejdsgruppe, som sidste måned offentliggjorde 15 anbefalinger til afbureaukratisering af frivilligområdet. 

Hovedtanken med anbefalingerne er at gøre livet lettere for frivillige foreninger gennem færre krav til  regnskabspraksis. Men som svaret fra Kristian Jensen viser, risikerer foreninger, som er afhængige af fast driftsstøtte, at gå en mere - og ikke mindre - bureaukratisk fremtid i møde.

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00