Kritik af ledelsen og klassiske dyder: Fire ting vi lærte af DF’s årsmøde

ÅRSMØDE: Kristian Thulesen Dahl satte otte mål for Dansk Folkepartis politik, og Peter Kofod vandt en plads i partiets hovedbestyrelse, hvor han var tæt på at få selskab af en anden kritisk stemme.

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Kasper Kaasgaard

Med et årsmøde fordelt på fem lokationer rundt om i landet var rammerne om Dansk Folkepartis 25-årsjubilæumslandsmøde ikke, som de plejer at være.

Det var temaerne for den politiske debat til gengæld, hvor indvandringskritik, familieværdier og EU-modstand var sikre gengangere i mange af talerne. På flere områder var der nye forslag til partiets politik.

Altinget samler her op på, hvad vi lærte om Dansk Folkepartis politik og organisation ved lørdagens årsmøde.

1. Otte mål skal være rettesnor for DF’s politik

Fakta
I sin landsmødetale oplister partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) otte punkter, der skal danne grundlag for Dansk Folkepartis politik de kommende år. De otte punkter fremsat i talen lyder således:
  1. Vi skal værdsætte den gode gamle kernefamilie med mor, far og børn.
  2. Det skal være trygt og sikkert at være ung og vokse op i Danmark.
  3. Vi skal have et retssamfund, med et synligt politi og straffe, der afskrækker.
  4. Man skal kunne uddanne sig og arbejde, skabe et godt liv i hele Danmark
  5. Hvor man trygt kan blive gammel.
  6. Hvor vi sikrer vores værdier. Vores kultur der bygger på den kristne arv.
  7. Et selvstændigt land hvor danskerne bestemmer. Ikke bureaukrater i Bruxelles.
  8. Hvor vi som noget selvfølgeligt tager hånd om miljøet og klimaet.

Med sin formandsberetning gav Kristian Thulesen Dahl sit bud på, hvilke otte målsætninger der skal være styrende for 25-årsfødselarens politik i de kommende år. I talen havde han konkrete forslag til hvert af de otte punkter.

For børnefamilier skal det være mere attraktivt at hjemmepasse de små. Dansk Folkeparti vil indføre en ydelse på dagpengeniveau til den forælder, der går hjemme med barnet.  

Også på ældrepolitikken har Thulesen Dahl konkrete forslag med i sin tale. De omfatter blandt andet at gøre ældrechecken skattefri og indføre en garanti for plejehjemsplads for alle over 80.

På udlændingeområdet, der har været kernen af partiets politik, var der også nye udmeldinger – faktisk så mange, at det har sit eget punkt længere nede i denne artikel. Se de otte mål i faktaboksen til denne artikel.

I talen kom formanden til gengæld ikke ind på hverken den krise, som partiet står i, eller det kommunalvalg, der om knap et år kan blive lakmusprøven på, om Thulesen Dahls otte mål har fået partiet på rette spor.

2. Peter Kofod valgt til hovedbestyrelsen

Ved årsmødets mest imødesete afstemning, nemlig valget til hovedbestyrelsen, lykkedes det europaparlamentariker Peter Kofod at sikre sig et sæde i partiets hovedbestyrelse.

Hans kandidatur blev ledsaget af budskabet om, at der er brug for forandring i partiet. Det gentog han i sin tale før valget på årsmødet.

”På en række områder er vi nødt til at forandre Dansk Folkeparti. Måden vi organiserer os på, politikudvikler på, talentudvikler på. Det skal være nemmere at blive hørt, og det skal være nemmere at være aktiv DF’er,” sagde Peter Kofod, der med 152 stemmer fik flest af de tre kandidater.

Kofod følte det også nødvendig at understrege, at han kommer med fred og ikke ønsker ballade i partiet.

I optakten til valget glædede Kristian Thulesen Dahl fra talerstolen sig over, at der har været stor interesse for at sidde i hovedbestyrelsen.

Den interesse førte aftenen før årsmødet til, at nu tidligere partisekretær Poul Lindholm trak sig før tid fra sin post. Hans afløser, Steen Thomsen, fik dermed automatisk plads i hovedbestyrelsen, som han ellers var på genvalg til. Dermed skulle altså kun en enkelt kandidat sies fra ved afstemningen på årsmødet.

Med 109 stemmer blev det et genvalg til Carl Christian Ebbesen, der er medlem af Københavns Borgerrepræsentation.

Tredjepladsen - som ikke gav valg - gik med 103 stemmer til René Danielsson fra Bornholm, der stillede op på en platform af kritik af den nuværende ledelse og et forslag om at udvide hovedbestyrelsen med et medlem fra hver af de fem regioner.

”Jeg ved godt, det kan virke lidt utraditionelt som forholdsvis ung at komme herop og prøve at sparke døren ind, men jeg tror, vi har et behov. Hvis ikke vi gør noget radikalt anderledes nu, er jeg bange for, at der ikke er et stærkt DF om fem-seks-syv år,” sagde han.

René Danielsson blev i stedet valgt som suppleant til hovedbestyrelsen.

3. Udlændingepolitikken står stadig i centrum

Alle folkepartiets kendte ansigter brugte taletid på udlændingepolitikken, som helt fra starten har været DF’s centrale mærkesag.

Kristian Thulesen Dahl havde som nævnt også flere forslag til stramninger med i sin tale. Han foreslog blandt andet såkaldt familieansvar, hvor en udvisningsdom til et familiemedlem skal kunne udvides og gælde for hele familien, og at racistisk dominansvold skal behandles som en hadforbrydelse med minimumsstraf på fem års ubetinget fængsel.

Også næstformand Morten Messerschmidt var på banen med et forslag om en udvandringslov.

”Nu skal vi arbejde videre på den strammere udlændingepolitik, så også vores børn og deres efterkommere vil kunne genkende Danmark,” kunne man høre Messerschmidts stemme sige i en video om, hvad den muslimske indvandring har betydet fra DF’s perspektiv for Danmark, EU og særligt Sverige.

Nabolandet bliver flere gange brugt som skræmmebilledet på, hvordan Danmark ville have set ud uden Dansk Folkeparti.

Også tidligere formand Pia Kjærsgaard berørte emnet i sin jubilæumstale fra en international vinkel:

”Det er på tide, vi holder op med at være klassens duks i EU og FN. Menneskerettighedskonventionen skal ændres, ellers må vi træde ud,” lød det fra Pia Kjærsgaard.

4. Pia Kjærsgaard: Andre partier ville skride uden os

Netop Kjærsgaards jubilæumstale gav også et par praj om, hvordan hun ser på sit partis tilstand.

Hun var den første på talerstolen til at ”kalde en spade for en spade”, som hun selv formulerede det, og tale om den krise, som hendes parti står i.

”Mange af os kan ikke leve med den situation, Dansk Folkeparti står i lige nu, og jeg kan slet ikke.”

Den tidligere formand kaldte 2020 for et længslens år i coronaens skygge. I sin tale længdes hun også efter fortidens storhed og opremsede partiets sejre ved euroafstemningen i 2000, eller ’ja’et til kronen’, og opgøret med indvandringspolitikken, der kulminerede med paradigmeskiftet i 2018.

Ligesom Kristian Thulesen Dahl hæftede hun sig ved, at Socialdemokratiet ikke har fulgt opbakningen til paradigmeskiftet op med handling, efter det indtog ministerkontorerne. Hjemsendelsespolitikken er det vigtigste.

”Ros til Dansk Folkeparti, der fik det indført ved finanslovsforhandlingerne dengang. Ris til Socialdemokratiet og de andre partier, der har fået det afskaffet igen,” sagde Pia Kjærsgaard.

Eksemplet brugte Kjærsgaard til at sige, at var det ikke for Dansk Folkepartis vedholdenhed på især udlændingeområdet, ville de andre partier skride i den hårde linje, der ellers er konsensus om på Christiansborg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Peter Kofod

MF (DF)
lærer (UC Syddanmark 2015)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024