Kritik af Skat: Klokkeklar overimplementering koster 400 post-job

POSTNORD: Skat har fjernet momsfritagelse på pakkepost for at undgå konflikt med EU-direktiv. Men EU-Kommissionen har aldrig bedt Danmark om at ændre praksis. DF kræver forklaring fra regeringen.

Omkring fem procent af de ansatte i PostNord risikerer at miste jobbet som følge af de ændrede momsregler, vurderer medarbejdernes fagforbund.
Omkring fem procent af de ansatte i PostNord risikerer at miste jobbet som følge af de ændrede momsregler, vurderer medarbejdernes fagforbund.Foto: Henning Bagger/Scanpix
Søren Elkrog Friis

SKAT har et alvorligt forklaringsproblem.

Det mener fagforbundene HK og 3F, som repræsenterer medarbejderne i PostNord.

Årsagen er, at SKAT fra nytår har ændret reglerne, så det fremover ikke er muligt for netbutikker at sende pakker via PostNord uden at skulle betale moms på portoen.

Men nu viser et svar EU’s økonomikommissær Pierre Moscovici til EU-parlamentarikeren Ole Christensen (S), at SKAT tilsyneladende ikke har spurgt EU-Kommissionen, om de danske regler er i orden, før de ændrede reglerne med henvisning til, at de var imod EU-praksis.

Ændringen kan vise sig katastrofal for PostNord og for de mange medarbejdere, der risikerer fyring, når PostNord må spænde livremmen ind

Ole Christensen
MEP (S)

"Kommissæren ikke så meget som antyder i sit svar, at der skulle være et problem med den danske praksis. Jeg er nu efterladt med det indtryk, at det er SKAT, som på eget initiativ har valgt at ændre praksis. Derfor er der for mig at se tale om klokkeklar overimplementering," siger Eigil Johannesen, der er fællestillidsrepræsentant for HK’erne i PostNord Danmark.

Et ekstra søm i kisten
Regelændringen betyder, at det bliver dyrere for netbutikker at sende pakker med PostNord. Postvæsenet forventes derfor at miste en årlig omsætning på 300 millioner kroner, som vil overgå til private fragtfirmaer som for eksempel GLS.

Det vil uundgåeligt medføre yderligere nedskæringer i det i forvejen hårdt pressede PostNord, vurderer 3F og HK, som estimerer, at op til 400 postansatte risikerer at miste jobbet som følge af regelændringen.

Ole Christensen undrer sig gevaldigt over, at Danmark ændrer regler, som har eksisteret i 25 år, baseret på en formodning om, hvad EU måtte mene.

"Ændringen kan vise sig katastrofal for PostNord og for de mange medarbejdere, der risikerer fyring, når PostNord må spænde livremmen ind. Derfor skal alle muligheder undersøges, før man tager så markante skridt, som man har gjort her," siger EU-parlamentarikeren.

Skatteministeriet oplyser, at momsfritagelsen fortsat gælder for postydelser, der er omfattet af postbefordringspligten. PostNords leveringer til private og virksomheder er således fortsat fritaget for moms.

Her kan du læse mere om SKATs begrundelse for at ændre reglerne.

 

DF pønser på samråd
Hos Dansk Folkeparti finder postordfører Henrik Brodersen det fuldstændig utilstedeligt, at SKAT har besluttet at sløjfe momsfritagelsen.

"Det går den helt gale vej. Staten ejer trods alt stadig halvdelen af PostNord, så det kan ikke være rigtigt, at dem, som ejer det, også er med til at grave hullet," siger han og fortsætter:

"Vi bliver nødt til at revurdere sagen. Det kan blive nødvendigt at kalde transportministeren og skatteministeren i samråd," siger Henrik Brodersen.

Venstres skatteordfører Louise Schack Elholm kender ikke baggrunden for, at SKAT har ændret reglerne, men er åben for at undersøge sagen nærmere.

Læs hele artiklen på Altinget: arbejdsmarked (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Dokumentation

EU-kommisærens svar

Europaparlamentariker Ole Christensens (S) spørgsmål til EU-kommissionen:

Ifølge Rådets direktiv 2006/112 EF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem, artikel 132, litra a, er offentlige postvæsner, der er udfører virksomhed af almen interesse, som f.eks. befordringspligtig fragtvirksomhed, momsfritaget. I Danmark har det offentlige postvæsen, Postnord, befordringspligten, men vil på grund af praksisændring fra den danske skattemyndighed fra den 1. januar 2017 ikke længere være momsfritaget.

Skattemyndigheden forklarer praksisændringen med, at den hidtidige momsfritagelse for Postnord ikke er i overensstemmelse med EU-lovgivningen.

Kommissionen bedes på baggrund heraf besvare følgende:

Er det i overensstemmelse med EU-lovgivningen, at man fortsat momsfritager offentlige postvæsner i Danmark, som er befordringspligtige?

Vil den danske praksisændring være i strid med direktiv 2006/112 EF art. 132, litra a?

Svar afgivet på Kommissionens vegne af Pierre Moscovici den 22. november 2016:

Begrebet "offentligt postvæsen" i artikel 132, stk. 1, litra a), i direktiv 2006/112 1 skal fortolkes, så det dækker de postvirksomheder, hvad enten de er offentlige eller private, der opfylder "postbefordringspligten" i en medlemsstat enten helt eller delvist, jf. direktiv 97/67/EF 2.

Levering af tjenesteydelser, bortset fra personbefordring og telekommunikation, og levering af dertil knyttede varer, som disse virksomheder foretager i medfør af deres befordringspligt, skal være momsfritaget.

Fritagelsen vedrører kun de posttjenester, som postvirksomheden leverer i forbindelse med opfyldelse af postbefordringspligten. Den vedrører ikke specifikke tjenester, der ikke er i offentlighedens interesse, bl.a. tjenester, der opfylder erhvervsdrivendes særlige behov. Dermed kan tjenesteydelser, der leveres af det offentlige postvæsen, men som har individuelt forhandlede betingelser, ikke betragtes som fritaget for moms.

Disse tjenester opfylder i sagens natur de pågældende brugeres særlige behov.

Kommissionen er ikke i besiddelse af oplysninger om ændringen af de danske skattemyndigheders politik. Kommissionen er heller ikke på nuværende tidspunkt i besiddelse af oplysninger, der ville tyde på en tilsidesættelse af direktiv 2006/112 i Danmark i denne forbindelse.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Brodersen

Byrådsmedlem (DF), Slagelse Kommune
VVS-montør (1984)

Ole Christensen

Fhv. MEP (S), fhv. viceborgmester, Brovst Kommune
butiksuddannet, merkonom

0:000:00