KU afviser ministers kritik: "Vi accepterer som udgangspunkt ikke kønsopdeling"

Et arrangement i en muslimsk studenterforening har affødt kritik af Københavns Universitet fra regeringen for at acceptere en kønsopdeling af publikum. Nu fortæller rektor Henrik Wegener, uddannelsesminister Jesper Petersen kritik er forkert, og at universitetet har indskærpet overfor de studerende, at arrangementet "sendte et mærkeligt signal".

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen tager fejl, når han i et svar til Folketinget påstår, at Københavns Universitet har udtrykt "accept og nysgerrig interesse i at diskutere kønsopdelig."

For det har universitetet aldrig givet udtryk for, siger rektor Henrik Wegener til Altinget:

"Nej. Ikke mig bekendt. Vi accepterer ikke som udgangspunkt kønsopdeling i vores auditorier. Det er ikke en adfærd, vi kender til, og det er ikke en del af universitetets formål," siger han.

Derfor går universitetet i rette med Jesper Petersen. Ministerens kritik af Københavns Universitet drejer sig om et debatarrangement arrangeret af den muslimske studenterforening MSA City Campus, hvor tilhørerne ifølge en kommentar i Weekendavisen skulle have siddet opdelt efter køn.

Efter arrangementet var der nogle billeder på Facebook, som fik nogle til at læse det som om, at universitetet havde tilladt eller ligefrem dikteret kønsopdeling. Begge dele er forkert.

Henrik Wegener
Rektor, Københavns Universitet

Henrik Wegener forklarer universitetets holdning til sagen således:

"Der findes ingen akademisk begrundelse for kønsopdeling. Og da vi er en akademisk institution er vores udgangspunkt, at vores studerende og ansatte følger de værdier og normer, som gør sig gældende i en akademisk institution," siger han.

Ifølge Wegener har universitetet holdt et møde med studenterforeningen, hvor de studerende forklarede, at der ikke var et diktat om opdeling af køn fra arrangørerne af debattens side, men at de studerende selv fordelte sig.

De studerende har også forklaret universitetsledelsen, at de studerende i hovedtræk sad kvinder og mænd for sig, men der var ifølge Wegener også områder, hvor tilhørere sad blandet.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00