Kulturminister om finanslov: Næste år har vi en bedre løsning

FINANSLOV: Regeringen fortsætter grønthøsterbesparelserne på kulturområdet i sit finanslovsforslag, men derudover er udspillet blottet for kulturpolitik, erkender kulturminister Mette Bock (LA).

Det er de færreste fra kulturbranchen, der for alvor kommer op af stolen efter at have læst regeringens forslag til finanslov for 2018.

Forrige år gennemførte Venstre-regeringen et såkaldt omprioriteringsbidrag, hvor stort set alle kulturministeriets driftsområder blev besparet med to procent over fire år.

Denne grønthøsterbesparelse ser ud til at fortsætte ufortrødent med regeringens nye udspil, der derudover er blottet for egentlig kulturpolitik.

Kulturbudgettet bliver mindre næste år, og kulturminister Mette Bock (LA) anerkender, at det ikke er en optimal løsning.

”Der findes så absolut en bedre løsning, og det er den, jeg vil arbejde videre på den kommende tid. Men når vi skal lave større indgreb, er det vigtigt at finde ud af, hvad vi vil gøre, og hvorfor vi vil gøre det, før vi kan overveje, hvilke ressourcer der skal afsættes til det. Så det er sådan set helt bevidst, at der ikke sker store ændringer i år,” siger Mette Bock og henviser til den reformplan, der skal forhandles til foråret.

Flere kulturpenge i 2019?
Mette Bock åbner for, at finanslovsudspillet til næste år kan indeholde positive prioriteringer til fordel for kulturministeriets driftsområder.

”Lige nu påvirker omprioriteringsbidraget kulturbudgettet negativt. Men uden at kunne love noget, så kunne man forestille sig, at det næste år ville påvirke kulturområdet positivt,” siger hun.

Det har jeg svært ved at forstå. Hvordan kan en besparelse på to procent på hele kulturområdet give flere penge i det store kulturregnskab?

”Til næste år har vi forhåbentligt et større grundlag for at kunne foretage nogle skarpere prioriteringer. De prioriteringer kan både ske inden for kulturområdet, men også mellem forskellige områder,” lyder det fra kulturministeren.

Håber du ligefrem på, at der kan komme flere penge til kulturen i 2019?

”Det kan jeg jo ikke sige noget om endnu. Hvis de samlede ressourcer til kulturen skal øges, skal vi vide, hvorfor vi gør det,” siger Mette Bock.

Små gaver til mindre initiativer
I regeringens finanslovsudspil er der afsat cirka 200 millioner kroner til en række mindre initiativer, hvor en række udvalgte kulturinstitutioner kan se frem til flere penge.

Her ønsker regeringen blandt andet at give et årligt tilskud på 1,5 millioner kroner til en ny filial af Statens Museum for Kunst, mens det årlige driftstilskud til Kattegatcentret i Grenå forhøjes med to milioner kroner.

Læs hele artiklen på Altinget: kultur (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel Middelfart får ny borgmester for første gang i 31 år Middelfart får ny borgmester for første gang i 31 år Næste artikel Billedserie: Venstres storstrateg fylder rundt Billedserie: Venstres storstrateg fylder rundt