Kurs mod arktisk varmerekord i 2019

REKORD: 2019 kan gå hen og blive det varmeste år nogensinde registreret i Arktis.

Når 2019 om godt halvanden måned er forbi, kan året meget vel vise sig at blive indehaver af titlen som det år med de højeste temperaturer nogensinde registreret i Arktis. Det er vurderingen fra både russiske og amerikanske meteorologer, efter at de har studeret temperaturmålingerne fra september og oktober.

De to efterårsmåneder har nemlig budt på rekordhøje temperaturer, der følger trenden fra de foregående måneder, der gav Arktis en rekordvarm sommer. Hvis trenden fortsætter i november og december, vil 2019 kunne hiven titlen hjem.

Otte grader højere
Ifølge det russiske meteorologiske institut Roshydromet har oktober været præget af et bælte af varme, der har strakt sig over store dele af Arktis og givet i gennemsnit fire grader varmere vejr end normalt.

De største afvigelser fra middeltemperaturerne har meteorologerne registreret på de to russiske arktiske øgrupper Franz Josef Land og Severnaya Zemlya samt på Grønlands nordøstkyst. Her har temperaturerne været op til otte grader højere end normalt.

Den amerikanske vejrtjeneste US National Snow and Ice Data Center har også registreret rekordhøje temperaturer og betegner sommeren 2019 som exceptionel varm. 

Koldeste oktober i ti år
Det er dog ikke alle steder i Arktis, at man har mærket varmen. Et bælte af koldt vejr har således ligget over det nordvestlige Rusland og den arktiske del af Skandinavien. Norges meteorologiske institut melder ligefrem om den koldeste oktober i Norge i ti år.

En anden vigtig indikator til at tage temperaturen på klimaet i Arktis er udbredelsen af havis. Den udgjorde i september i år 4,32 millioner kvadratkilometer, hvilket er det tredjelaveste i 41 år. Kun i 2012 og 2007 var der mindre havis i september, viser data fra US National Snow and Ice Data Center.

Ifølge Roshydromet er temperaturen i de arktiske egne af Rusland i gennemsnit steget 2,3 grader over de seneste 30 år.

 

Forrige artikel To ud af tre nye kommissærkandidater har fået grønt lys To ud af tre nye kommissærkandidater har fået grønt lys Næste artikel Støttepartier kritiserer Israel-udmelding: Færøerne leger med ilden Støttepartier kritiserer Israel-udmelding: Færøerne leger med ilden
Thulesen Dahl: Vi skal have gang i hjemsendelserne

Thulesen Dahl: Vi skal have gang i hjemsendelserne

ÅRSMØDE: Hårdere straffe og en ydelse på dagpengeniveau for at passe egne børn i hjemmet er blandt Dansk Folkepartis formands forslag i sin årsmødetale. Her opridser Kristian Thulesen Dahl otte punkter, som partiets politik skal dreje sig om i de kommende år.