Kystfiskere: Danmarks Fiskeriforening udøver stadig foreningstvang

REPLIK: Danmarks Fiskeriforening anklager Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri for at sprede fake news. Men faktum er, at der stadig hænger en eksklusionstrussel over enhver fisker, der åbenlyst støtter eller melder sig ind i FSK, skriver formand Søren Jacobsen.

Af Søren Jacobsen
Formand, Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri, FSK

På Altinget 11. november skriver Danmarks Fiskeriforening Producent Organisation (DFPO), at jeg som formand for Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri (FSK) spreder fake news.

Det skulle jeg gøre, fordi jeg skriver, at DFPO er en klub for de store fartøjer og ikke de små.

Der er et utal af eksempler på, at DFPO ikke varetager kystfiskernes interesser. DFPO har siden 2007, da omsættelige kvoter blev indført, og kystfiskeriet forsvandt fra den ene havn efter den anden, haft fokus på det tunge fiskeri. DFPO har i de sidste over ti år hængt i bremsen på alle tiltag, der kunne gavne kystfiskeriet.

Hvis DFPO havde levet op til sit mantra om at være en fiskeriforening for ”alle Danmarks fiskere”, så ville der ikke være brug for FSK. Vi stiftede FSK, netop fordi DFPO ikke varetager alle fiskeres interesser.

MSC og tvungent medlemskab
Grunden til at DFPO kan skrive, at de har 700 fartøjsmedlemmer om bord, er blandt andet, at fiskerne er tvunget til at være med i deres forening, hvis de ønsker en MSC-certificering.

At ministeriet har vredet armen om på DFPO og presset foreningen til at ændre praksis, ændrer ikke ved, at der stadig hænger en eksklusionstrussel over enhver fisker, der åbenlyst støtter eller melder sig ind i FSK.

Det fremgår nemlig fortsat af DFPO's vedtægter, at adgangen til MSC hænger uløseligt sammen med medlemskab af DFPO – eller rettere en lokalforening, og det er dér, vi finder forbuddet mod dobbeltmedlemskab.

Altså: Ind i FSK, ud af lokalforening og dermed også DFPO og MSC-certificeringen.

Væk med eksklusionstruslen
At blive ekskluderet fra den lokale forening under DFPO har ud over adgangen til MSC store konsekvenser for den enkelte kystfisker, da havnens trucks og samlecentral ofte ligger inde under den samme hat.

Derfor skal eksklusionstruslen helt fjernes, så der er frihed til at organisere sig for kystfiskerne i Danmark.

DFPO skal af med eksklusionsparagraffen, og så skal vi se på, hvad kystfiskerne skal betale for at være med i MSC. Jeg frygter, at kystfiskerne for at være med i MSC-certificeringen – en anprisning betalt af danske skatteydere – skal betale til DFPOs politiske arbejde, som gavner de største fiskere på bekostning af de små.

Kammeradvokaten har ikke alene leveret en sønderlemmende kritik af administrationen i Fiskeristyrelsen. Der findes også en 66 sider lang vurdering af sagen om DFPO's foreningstvang og MSC. Den vil vi gerne se, men fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) vil ikke offentliggøre den og skal nu svare på samrådsspørgsmål netop om den sag i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg 28. november.

Vi spreder ikke falske nyheder. Lad os nu se den rapport, så vi kan få ryddet op og komme videre. 

Forrige artikel Fanø-borgmester: Vi har svært ved at få borgerne med på samskabelse Fanø-borgmester: Vi har svært ved at få borgerne med på samskabelse Næste artikel Konservativ til Fanø-borgmester: Konservativ til Fanø-borgmester: "Det rigtige Alternativet" findes i Gentofte