L 196 (Social- og Indenrigsministeriet)

Forslag til lov om ændring af lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner og forskellige andre love. (Reform af udligningssystemet).

Formålet med udligningssystemet er at udligne forskelle i kommunernes økonomiske vilkår, hvilket sker gennem udligning af forskelle i kommunernes udgiftsbehov og beskatningsgrundlag. Med loven foreslås den generelle udligning omlagt. Der foreslås en ny landsudligningsordning, som deles op i en separat udligning af henholdsvis udgiftsbehov og beskatningsgrundlag omkring landsgennemsnittet. Grænsen for overudligning foreslås fastsat uændret.

Beskæftigelsestilskuddet indarbejdes i den generelle udligning, og der foreslås en tilpasning af udgiftsbehovet, hvilket indebærer ændringer i kriterierne og nye kriterier for opgørelsen af den enkeltes kommunes udgiftsbehov.

Herudover foreslås en justering i udlændigeudligningen, som reducerer det samlede tilskud i ordningen svarende til en halvering. Hovedstadsudligningen og ordningen for kommuner uden for hovedstadsområdet med højt strukturelt underskud afskaffes, hvorimod en særtilskudspulje for de mest vanskeligt stillede hovedstadskommuner foreslås.

Derudover foreslås et nyt tilskud til yder- og ø-kommuner, særlig kompensationsordning for tab og overgangsordning, øget udligning af selskabsskatten, udligning af dækningsafgift på offentlige ejendomme, justeret modregningsordning for parkeringsindtægter, særtilskud til grænsenære kommuner i Syddanmark og Øresundsregionen, særtilskud til kommuner med boligområder med særlig høj kriminalitet, videreførelse og forhøjelse af særligt ø-tilskud og uændret kommunal skat og et målrettet tilskud til skattenedsættelser til kommuner med de højeste udskrivningsprocenter.

Med loven tilføres der ekstra statslig finansiering på op til samlet set 6,5 mia. kr. i 2021, 7,1 mia. kr. i 2022 og 5,5 mia. kr. varigt.

Lovforslag som fremsat

Høringssvar


---
Denne artikel er lavet automatisk baseret på dokumenter fra Folketinget. Altinget tager forbehold for eventuelle fejl i teksten.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

0:000:00