LA-leder: Venstre skal nok droppe sin valgkampsgimmick og finde hjem i blå blok

SOMMERGRUPPEMØDE: De borgerlige partier skal unde hinanden, at det går godt, og finde sammen i et fælles projekt. Det siger Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, som opfordrer Venstre til at droppe det "pjat" med et SV-samarbejde. Og så lover han, at LA-gruppen vil stemme for at ophæve burkaforbuddet.

Hvis de borgerlige partier skal rejse sig efter valgnederlaget, skal de finde sammen. Og Venstre skal holde op med at tale om det "pjat" med SV-regering.

Det sagde Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, efter partiets sommergruppemøde på Egelund Slot i Nordsjælland fredag.

"Mit ønske er, at vi finder sammen i den borgerlige lejr. Det skylder vi danskerne, og det skylder vi vælgerne ubetinget. Hvis det borgerlige projekt skal lykkes, kræver det, at alle partier lever op til deres ansvar," sagde han.

"Jeg har et ansvar for at sikre, at LA er et seriøst og et pragmatisk og et ambitiøst liberalt parti, som kan være den liberale samvittighed i det borgerlige Danmark. Og som ikke bare kaster håndklædet i ringen og skifter de liberale synspunkter ud med socialdemokratisk politik. Heller ikke, hvis det kunne kaste flere mandater af sig," fortsatte Vanopslagh.

Midt under valgkampen meldte Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, pludselig ud, at han godt kunne se en SV-regering for sig. Og umiddelbart før valget gjorde han det til sin førsteprioritet. Den strategi splitter toppen i Venstre, hvor der i forvejen lurer et opgør om formandsposten, og hvor næstformand Kristian Jensen holder fast i at gå efter en ren borgerlig regering.

Alex Vanopslagh gjorde det ved pressemødet krystalklart, at han håber og tror, at Venstre vil ende tilbage i den blå fold.

"Jeg synes, det er ved at være lidt noget pjat med den her valgkampsgimmick, at man ikke dropper den. Men jeg er sikker på, at inden vi når til næste valg, har de borgerlige partier fundet sammen," sagde han.

"Jeg er sikker på, at de vil droppe den her idé om et SV-samarbejde. Der er jo ikke rigtig nogen, der ønsker det. Den sunde fornuft er i sig selv en trussel mod den idé. S ønsker det ikke. Jeg er sikker på, at Venstre også kommer frem til det, og jeg vil tage imod dem med åbne arme," lovede LA-lederen.

Det nye LA: Pragmatisk og kompromisvilligt
Med kun fire mandater i Folketinget og en ny leder er Liberal Alliance klar til en ny start efter et forsmædeligt valgnederlag.

Og det skal ske med en ny tilgang til arbejdet på Christiansborg, varslede den 27-årige Alex Vanopslagh, der netop er valgt til Folketinget for første gang.

"Jeg vil arbejde ihærdigt for, at de borgerlige partier får et fælles, borgerligt værdigrundlag. At vi får et borgerligt samarbejde, som er præget af tillid og kompromisvillighed, og at vi under hinanden, at det går godt, de blå partier imellem. Det har vi ikke været gode nok til tidligere. Og jeg kommer ikke til at komme rendende med ultimative krav," sagde Vanopslagh.

Han tog over som partiets leder, efter at forgængeren, Anders Samuelsen, påtog sig ansvaret for den store afklapsning ved valget. En nedtur, som især er blevet tilskrevet Samuelsens strategi om at stille ultimative krav og at ligge i konstant krig mod Dansk Folkeparti.

Vil stemme for at ophæve burkaforbud
Ved pressemødet blev Vanopslagh spurgt til LA's balance mellem det liberale og det, nogen har kaldt en nationalkonservativ retning, hvor man går ind for en stram udlændingepolitik.

Mens folketingsmedlem Henrik Dahl er kendt som repræsentant for visse konservative synspunkter, har tidligere kronprins Simon Emil Ammitzbøll-Bille talt for at vende tilbage til de rent liberale værdier, hvor man forsvarer borgernes personlige frihed.

Fredag talte Alex Vanopslagh for Liberal Alliance classic.

"Der er ingen i folketingsgruppen, der ønsker en nationalkonservativ retning for partiet eller for Danmark. Vi ønsker en klassisk liberal profil," slog han fast.

I sin tale meddelte han, at den liberale stemme, der forsvarer den personlige frihed – også når der er snak om tildækningsforbud, indrejseforbud for imamer og overvågning i det offentlige rum – er tilbage.

"Den stemme lytter I til nu. Liberal Alliance er tilbage," sagde Alex Vanopslagh.

"Vi står ved, at vi ønsker en stram udlændingepolitik, og vi forventer, at de, der kommer til Danmark, kan indgå i det danske samfund også værdimæssigt. Men når man laver udlændingestramninger, skal der være en praktisk funktion," sagde han.

Direkte adspurgt, om LA vil bekæmpe det maskeringsforbud, de som en del af regeringen selv var med til at vedtage, svarede Vanopslagh, at det kan han godt forestille sig, men at partiet endnu ikke har truffet beslutning om selv at rykke på det.

"Men jeg har hørt rygter om, at andre partier har tænkt sig at stille beslutningsforslag om det, og hvis de gør det, vil vi stemme for," sagde han.

Forrige artikel Gense Liberal Alliances pressemøde her Gense Liberal Alliances pressemøde her Næste artikel Uffe Elbæk efter nær halvering og skarp intern kritik: Vi skal genfinde rødderne Uffe Elbæk efter nær halvering og skarp intern kritik: Vi skal genfinde rødderne