LA om ministers opdragelsesinitiativ: "Det er noget pjat"

FY-FY: En facebookside og et ekspertpanel skal sikre bedre opdragelse, lyder et nyt initiativ fra børne- og socialministeren. Regeringenspartneren Liberal Alliance ryster på hovedet.

Mai Mercado lancerede onsdag 'Opdragelsesdebatten' på et pressemøde i Børne- og Socialministeriet. Det medfølgende ekspertpanel har forfatter og tv-vært Sofie Münster for bordenden, og tæller blandt andre hjerneforsker Peter Lund Madsen.
Mai Mercado lancerede onsdag 'Opdragelsesdebatten' på et pressemøde i Børne- og Socialministeriet. Det medfølgende ekspertpanel har forfatter og tv-vært Sofie Münster for bordenden, og tæller blandt andre hjerneforsker Peter Lund Madsen.Foto: /ritzau/Jens Astrup
Søren Elkrog Friis

"Det er ikke en kanon."

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) måtte flere gange afvise, at regeringen har en opdragelseskanon på trapperne, da hun onsdag præsenterede et nyt initiativ, som skal sikre bedre børneopdragelse.

"En god rask kanon kan en konservativ jo altid godt lide, men nej, det bliver ikke en kanon, det kan jeg sige meget bestemt. Det er slet ikke hensigten, at vi skal ind og fortælle, hvordan man skal opdrage," forklarer hun.

Der er ikke tale om et politisk udspil i klassisk forstand, da der hverken er lagt op til forhandlinger eller lovgivning i kølvandet på processen.

Der er mange opgaver, som jeg mener er rigtig vigtige for en børne- og socialminister, men det her er ikke en af dem.

Laura Lindahl
Familieordfører (LA)

Initiativet er slet og ret døbt 'Opdragelsesdebatten', som dækker over en tredelt parallel proces, som består af en kortlægning af viden om opdragelse samt undersøgelse af forældre og børns syn på opdragelse, en debatside på Facebook og et panel bestående af eksperter og meningsdannere, som efter et mødeforløb skal afrapportere til ministeren før sommerferien.

Læs også

Børneopdragelse er ærkekonservativ politik, men den konservative minister understreger, at udspillet er på vegne af hele regeringen.

"Det er på vegne af hele regeringen. Det er der stor og stærk opbakning til," siger Mai Mercado.

LA: Politikere skal ikke blande sig i børneopdragelse
Initiativet får dog en kølig modtagelse hos regeringspartneren Liberal Alliance.

"Det her er noget pjat. Der er mange opgaver, som jeg mener er rigtig vigtige for en børne- og socialminister, men det her er ikke en af dem," siger familieordfører Laura Lindahl.

Politikere skal ikke blande sig i børneopdragelse, mener hun.

"Selvfølgelig skal vi da ikke acceptere, at børn er kropumulige i folkeskolen. Vi må gerne stille krav til børn og til deres forældre især om at opføre sig ordentligt. Men det er en opgave for den enkelte folkeskole," siger hun og peger på, at hun som borgerlig politiker ikke vil stå og pege fingre ad mennesker, som måske opdrager på en anden måde, end hun selv gør.

Mai Mercado mener dog ikke, at initiativet kan ende som overformynderi.

"Det kan godt ske, at der er nogen, som vil mene, at der er tale om utidig indblanding. Men det er vigtigt at understrege, at der for mig ikke ligger noget ønske om at fortælle, hvad den gode opdragelse er. Jeg hejser bare et bekymringsflag, når jeg for eksempel ser en undersøgelse, hvor 10-15 procent i en skoleklasse ikke har de basale redskaber inden for opdragelse. Det er egentlig bare den debat, jeg gerne vil facilitere," siger ministeren.

Læs hele artiklen på Altinget: social (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Dokumentation

Det nye debatpanel om børneopdragelse

Sofie Münster (formand): Forfatter og stifter af Nordic Parenting, som er et onlinemagasin om børn og familieliv. Tidligere direktør for Løkkefonden og har skrevet flere bøger om opdragelse.

Claus Holm: Leder på DPU, Institut for Pædagogik og Uddannelse, ved Aarhus Universitet. Han har en stor viden om dagtilbud, skoler og opdragelse.

Fie Hørby: Familiepsykoterapeut, foredragsholder og forfatter. Hun står bl.a. bag bøgerne Drop opdragelsen og Om teenagere – for forældre.

Imran Rashid: Speciallæge, innovationschef ved Aleris-Hamlet privathospital. Han har skrevet om, hvilke konsekvenser et overforbrug af moderne teknologi kan have for især børn.

Kristine Sloth: Dansk influencer, forfatter og foredragsholder og er især kendt fra YouTube, hvor hun har over 200.000 følgere. Kristine Sloth har argumenteret for, at forældrene skal tage større ansvar over deres børns ageren online.

Louise Gjervig Lehn: Formand for Forældrenes Landsorganisation, FOLA.

Per Schultz Jørgensen: Børne- og familieforsker og uddannet psykolog. Han har i mange år været medlem af Børnerådet.

Peter Lund Madsen: Læge, dr.med., hjerneforsker, forfatter og radiovært.

Peter Mygind: Uddannet skuespiller, tv-vært og entertainer. Han har bl.a. lavet tv-serien ”Myginds mission”, hvor han samarbejdede med en folkeskoleklasse for at bekæmpe mobning.

Tom Jensen: Chefredaktør Berlingske Tidende.

Özlem Cekic: Rådgiver, foredragsholder og debattør. Özlem Cekic har siddet i Folketinget i otte år (2007-2015).


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Laura Lindahl

Chef for partnerskaber i privatafdelingen, Tryg, rådmand og gruppeformand (K), Frederiksberg Kommune
cand.merc. i filosofi (CBS 2011), HD Marketing Management (CBS 2014)

Mai Mercado

MF og gruppeformand (K), fhv. børne- og socialminister, fhv. formand, FOF
cand.scient.pol. (SDU 2008)

0:000:00