Læger kritiserer sygehuse for at afvise stadig flere patienter

NØDRÅB: Sygehusene afviser i stigende grad henvisninger fra de praktiserende læger, vurderer lægernes formand på baggrund af meldinger fra medlemmerne. Han vil gerne have tal på bordet og har nu sendt et brev til sundhedsministeren.

Det går ud over de patienter, som ikke selv banker i bordet, når sygehusene afviser en henvisning fra almen praksis, mener PLO-formand Christian Freitag.
Det går ud over de patienter, som ikke selv banker i bordet, når sygehusene afviser en henvisning fra almen praksis, mener PLO-formand Christian Freitag.
Signe Løntoft

Landets praktiserende læger har en oplevelse af, at sygehusene afviser flere og flere patienter, som ellers er blevet henvist til sygehuset af deres læge.

Og det kan føre til forsinkede diagnoser og gå ud over ressourcesvage patienter.

Sådan lyder advarslen fra Praktiserende Lægers Organisation, PLO, som nu har sendt et brev til sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

”Det er et nødråb. For det går ikke, hvis man i stedet for at bygge primærsektoren op bare gør det sværere at få patienter ind på sygehusene,” siger PLO-formand Christian Freitag.

Det her er et vigtigt sted at sætte ind, hvis man vil gøre noget ved ulighed i sundhed.

Frede Olesen
Professor, Aarhus Universitet

I brevet, som han sendte i sidste uge, beskriver han de praktiserende lægers problemer med afviste henvisninger. Der findes ikke konkrete tal på antallet af afvisninger, og det er noget af det, lægerne nu efterspørger.

Lægeformand: Mange afvises i psykiatrien
Baggrunden er en debat i kølvandet på sagen om mangelfulde brystkræftundersøgelser i Region Sjælland. 

I efteråret viste afdækningen af en række patientforløb, at flere patienter på trods af begrundet mistanke om brystkræft blev afvist, da deres læge forsøgte at henvise dem til et kræftpakkeforløb. 

Problemet er dog langt større inden for områder som reumatologi, psykiatri og smertebehandling end på kræftområdet, vurderer lægeformanden. 

Sygehuse: Det handler ikke nødvendigvis om penge
Lægerne er bekymrede for, om sygehusene afviser stadig flere patienter, fordi regionerne bliver belønnet for at reducere antallet af sygehusforløb og genindlæggelser.

Men det handler ikke nødvendigvis om økonomi, siger lægelig direktør på Sygehus Lillebælt, Mads Koch Hansen:

"Indimellem får vi henvisninger, hvor vi kan se, at vi ikke kan tilbyde noget på sygehuset, og så er det jo spild af både patientens og vores tid at tage dem ind".

Han understreger, at man altid prøver at undgå at lave en afvisning, men i stedet indleder en dialog med patienten eller dennes læge.

I den fulde artikel på Altinget Sundhed kan du blandt andet læse, hvad de praktiserende læger foreslår, man skal gøre ved problemet med afviste patienter. Du kan også læse, hvorfor afvisningerne ifølge en professor især rammer de mest ressourcesvage patienter. Og hvordan professoren mener, at problemet rammer lige ned i diskussionen om den kommende sundhedsreform.

Dokumentation

Brevet fra PLO

Praktiserende Lægers Organisation, PLO, sendte midt i februar et brev til sundhedsminister Magnus Heunicke (S) for at gøre opmærksom på problemer med tilbagehenvisninger.

Her skriver formand Christian Freitag blandt andet:

"De praktiserende læger oplever, at patienter henvist til specialiseret udredning og behandling i sygehusvæsenet – først og fremmest på områder som psykiatri og reumatologi – i stigende grad tilbagehenvises.

Årsagerne er mangeartede. Lægerne oplever, at det kan ske, fordi sygehusene mangler en konkret oplysning, fordi sygehusene ikke har kapaciteten, eller fordi de ønsker, at udredningen skal foregå på en anden afdeling eller i primærsektoren. Uanset årsagen forlænger det patientens udredning- og behandlingsforløb med patientrisici til følge. Det ønsker PLO hermed at gøre opmærksom på."


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Freitag

Fhv. formand, PLO, speciallæge i almen medicin
cand.med. (Københavns Uni. 1995)

Mads Koch Hansen

Tidligere lægelig direktør, Sygehus Lillebælt, fhv. formand, Lægeforeningen
speciallæge i anæstesiologi

0:000:00