Analyse af 
Kim Rosenkilde

Læren fra KL’s topmøde: Fire globale kriser sætter rammerne for lokale valg

En global pandemi og en afledt økonomisk krise har vendt op og ned på dansk politik og kommunernes hverdag, lød det fra KL's topmøde torsdag. Men også demokratiske forskydninger skubber til de lokalpolitiske rammer frem mod kommunalvalget.

KL-formand Jacob Bundsgaard (S) og næstformand Martin Damm (V) stod torsdag i spidsen for afviklingen af KL's årlige kommunalpolitiske topmøde. I år dog virtuelt. (Arkiv)
KL-formand Jacob Bundsgaard (S) og næstformand Martin Damm (V) stod torsdag i spidsen for afviklingen af KL's årlige kommunalpolitiske topmøde. I år dog virtuelt. (Arkiv)Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

’Tænk globalt, handl lokalt’, lyder en efterhånden halvslidt frase.

Men med torsdagens politiske topmøde og generalforsamling i kommunernes landsforening, KL, blev der pustet ny energi ind i det velkendte motto.

Ordene blev ikke nævnt direkte, og der var måske også byttet lidt rundt på rækkefølgen. Med dagens program var der i hvert fald lagt op til at give dem, der handler (politisk) lokalt inspiration til også at tænke deres virke globalt.

Med en coronapandemi som baggrundstæppe blev der trukket tråde fra globale kriser og geopolitik til rammerne for de valg, der skal træffes lokalt af både politikere og ledere på rådhuset, og når der skal sættes kryds i stemmeboksen til efteråret.

Selve topmødet var som så meget andet i denne tid formet af den mest nærværende af de internationale kriser. Coronapandemien.

Det gælder i sagens natur både den virtuelle afvikling, men også temaerne i KL-formand Jacob Bundsgaard (S) og statsminister Mette Frederiksens (S) taler og hovedparten af de øvrige indlæg.

Omfanget af sundhedskrisens konsekvenser for den praktiske lokale hverdag blev måske bedst indfanget af Jacob Bundsgaard selv.

”Det er det største brud i moderne historie af den måde, vi plejer at gøre tingene på,” sagde han

Hvor længe denne markante afvigelse fra den vante måde at gøre tingene på vil vare, afgøres langt hen ad vejen af faktorer, som de danske kommuner kun har meget lille eller slet ingen indflydelse på.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00