Lærerne har ryggen mod muren

OVERENSKOMST: Danmarks Lærerforening har en pistol for panden, når der skal forhandles overenskomst i de kommende måneder, vurderer eksperter. Regeringen og kommunerne insisterer på, at lærerne skal undervise mere og forberede sig mindre.
Foto: colourbox.com
Jørgen Skadhede

Det er ikke så underligt, hvis Danmarks Lærerforening med formand Anders Bondo Christensen i spidsen føler sig under et stort pres i denne tid.

Når lærerne i de kommende måneder skal forhandle ny overenskomst med Kommunernes Landsforening (KL), så sker det reelt med en pistol for panden. Derfor kan lærerne meget vel blive tvunget til at acceptere en ny arbejdstidsaftale, hvor der skal tilbringes mere tid i klasselokalerne, mens der bliver færre timer til forberedelse.

Det vurderer arbejdsmarkedseksperter, som Altinget.dk har talt med. Mens lærerne afviser at ændre på arbejdstidsaftalen, så insisterer både KL og regeringen på, at den skal ændres.

Og ifølge eksperterne står lærerne altså med de dårligste kort på hånden i forhandlingerne.

Lærerne er lidt pressede. Det ene er, at nu er der for alvor en ambition om at gøre noget ved folkeskolen. Deres overenskomst er blevet high politics. Samtidig står vi midt i en krisetid, hvor magtforholdet mellem lønmodtagere og arbejdsgivere har forskubbet sig.

Mikkel Mailand
Lektor ved Københavns Universitet

"Fra begge sider af bordet er man kravlet højt op i træerne. Men man kan ikke helt afskrive, at der kan komme en løsning uden forligsinstitutionens hjælp. Især Lærerforeningen kan blive tvunget til at give indrømmelser. Jeg tror godt, at lærerne ved, at de står med ryggen mod muren," siger Mikkel Mailand, lektor ved Københavns Universitet og ekspert i offentlige overenskomster.

"Lærerne er lidt pressede. Det ene er, at nu er der for alvor en ambition om at gøre noget ved folkeskolen. Deres overenskomst er blevet high politics. Samtidig står vi midt i en krisetid, hvor magtforholdet mellem lønmodtagere og arbejdsgivere har forskubbet sig," siger Mikkel Mailand.

Regeringen kan gribe ind
Statsminister Helle Thorning Schmidt (S) gjorde en reform af folkeskolen til hovedemnet i sin åbningstale til Folketinget i oktober. En reform, der er baseret på, at lærere skal bruge mere tid på at undervise.

Og regeringen kan med et flertal i Folketinget i sidste ende vælge at ophøje forligsmandens forslag til lov, hvis KL og lærerne ikke kan blive enige, og det hele ender med en konflikt. Dertil kommer, at det altid er dyrt for en fagforening at gå konfliktvejen og strejke.

"Det bliver svært for lærerne at få opbakning i befolkningen, og derfor har de nok ikke lyst til at gå ud i konflikt og brænde en masse millioner af på at strejke. Det vil heller ikke være til lærernes fordel at tømme strejkekassen, hvis man har på fornemmelsen, at regeringen alligevel vil ophøje forligsmandens forslag til lov," siger Flemming Ibsen, professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.

Statslige forhandlinger bliver retningsgivende
Han peger på, at regeringen samtidig også vil forsøge at ændre på arbejdstidsaftalen for lærerne på landets erhvervsskoler og gymnasier. De er ansat i staten, og her skal fagforeningerne forhandle direkte med finansminister Bjarne Corydon (S).

"Strategien på arbejdsgiversiden vil formentlig være at forsøge at få et gennembrud på statens område, som så kan være retningsgivende for KL's forhandlinger med Danmarks Lærerforening. Får finansministeren det gennembrud, så vil Danmarks Lærerforening i den grad komme under pres," siger Flemming Ibsen.

Han minder også om, at lærerforeningen i Aarhus allerede har lavet en lokalaftale, der i høj grad efterkommer KL og regeringens ønsker.

Kan give bagslag til kommunalvalget
Men regeringens usædvanligt stærke indblanding i overenskomstforhandlingerne på det kommunale område kan også ende med at blive en boomerang for regeringspartierne, når der skal være kommunalvalg i november 2013.

"Det kan blive sin sag for en socialdemokratisk ledet regering at føre krig mod Danmarks Lærerforening op til et kommunalvalg. Derfor vil mange socialdemokrater især ude i kommunerne nok foretrække, at regeringen farer med lempe i denne sag," siger Flemming Ibsen.

KL og regeringen har i år kørt meget tæt parløb omkring forberedelserne til overenskomstforhandlingerne. Der er blevet afholdt en række møder mellem KL og regeringen, og det har Danmarks Lærerforening været yderst fortørnede over og bedt om aktindsigt i møderne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Ibsen

Professor emeritus, Institut for Politik og Samfund, Aalborg Universitet
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00