Lars Aagaard: Jeg er en slags radikal opfindelse

Regeringen vil styrke klimalovens globale fokus, sagde den nye klimaminister på Verdensmålsugen. Han ser gerne, at den skal omfatte udledninger fra vores forbrug af importvarer og reduktioner fra eksport af grøn brint.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Morten Øyen

Den nye SVM-regering er ved at forberede en større revision af klimaloven.

For ikke nok med, at Danmarks mål om at være klimaneutral rykkes frem fra 2050 til 2045, så vil regeringen også styrke klimaloven, når det gælder Danmarks globale klimapåvirkninger.

Sådan lød det fra klimaminister Lars Aagaard (M), da han tirsdag var med til at åbne Verdensmålsugen i Fællessalen på Christiansborg.

Man må jo sige, at jeg er en slags Radikal opfindelse.

Lars Aagaard (M)
Klima-, energi- og forsyningsminister

”Jeg er optaget af, at vi får banet vejen for en mere sammenhængende global tænkning,” sagde han og tilføjede, at det ”kommer til at være en væsentlig del af diskussionen om den opdatering af klimaloven, vi har nu.”

Nyt fokus i klimapolitikken

Ifølge den nye minister er der nemlig ved at ske et skift i klimapolitikken. Fra at have et meget entydigt fokus på nationale udledninger – hvor vi er godt på vej til at have reduceret udslippet af udledninger med 70 procent i 2030 – til en bedre forståelse af vores aftryk uden for Danmarks grænser.

På den ene side ved vi godt, at vores store forbrug sætter aftryk ude i verden. På den anden side sikrer blandt andet vores eksport af grønne løsninger også reduktioner uden for Danmarks grænser.

Det står der i regeringsgrundlaget

Regeringen vil fremrykke målet om klimaneutralitet til 2045. Og sætte et nyt mål om 110 procent reduktion i 2050 i forhold til 1990.

Regeringen vil foreslå et ambitiøst reduktionsmål for 2035 samt vurdere, om reduktionsmålet i 2030 skal opjusteres yderligere.

Regeringen ønsker at hæve ambitionerne for Danmarks aftryk i verden ved at opstille et mål for den danske klimaeffekt forstået som den internationale klimaeffekt, der følger af den danske eksport af energiteknologi og tjenesteydelser. Der skal i samarbejde med dansk erhvervsliv skabes et solidt fagligt fundament for målet, inden det behandles politisk.

Regeringen vil undersøge konsekvenserne af at opsætte et mål for CO2e-aftrykket for det danske forbrug.

”Jeg synes i udgangspunktet, at den udfordring skal indarbejdes i klimaloven, så vi får styrket klimalovens globale dimension, så det kommer videre end myndighedssamarbejde,” sagde Lars Aagaard.

”Det er jo crazy”

0:000:00