Om  
Lars Boje Mathiesen
Henriette Ergemann
Pernille Vermund

Lars Boje Mathiesen valgt som Nye Borgerliges formand: "Jeg kommer til at knokle det bedste, jeg har lært"

Nye Borgerlige har officielt valgt ny formand ved et ekstraordinært årsmøde i Fredericia. Altingets politiske kommentator giver ham ikke store odds for at overleve næste folketingsvalg. Lars Boje Mathiesen glæder sig til at vise, at kommentatorerne tager fejl.

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Jonas Wiinblad Overgaard

I Fredericia har Nye Borgerlige valgt Lars Boje Mathiesen som ny formand.  

"Jeg kommer til at knokle det bedste, jeg har lært," sagde den nyslåede formand i sin tale, efter han officielt var blevet valgt til posten. 

Her lagde han vægt på, at partiet – der har haft en svær start oven på folketingsvalget – nu tager arbejdshandskerne på.

"De hårdtarbejdende er altid lidt heldigere," lød det.

Formandsskiftet finder sted, efter at partistifter og tidligere formand Pernille Vermund i januar meddelte, at hun trækker sig.

Pernille Vermund: "Du har min fulde opbakning" 

Pernille Vermund holdt også tale.

Hun rettede en hård kritik af både den gamle S-regering og nye midterregering og oplistede de resultater, Nye Borgerlige har været med til at forhandle hjem. Og så slog hun fast, at bestemt ikke er færdig i dansk politik, selv om hun har besluttet ikke at genopstille til Folketinget ved næste valg. 

”Denne tale er hverken min eller Nye Borgerliges svanesang,” sagde Pernille Vermund, der forsikrede, at hun vil kæmpe videre:

”Som svanen i vores logo, der rejser sig til kamp.” 

Og budskabet til den nye formand var klart. 

”Du er en bulderbasse, som på alle måder er svær at vælte omkuld. Du tør, hvor andre tier. Som den lille dreng i kejserens nye klæder, der siger det åbenlyse, når ingen andre vover.”

”Så længe du passer på Danmark og lover, at du holder den borgerlige fane højt, så lover jeg, at din kamp ikke bliver ensom."

Lars Boje Mathiesen er en "formidabel facebookkriger"

Valget fandt sted i det jyske uden det store drama, da Lars Boje Mathiesen var den eneste kandidat til posten.

”Lars Boje var den eneste tilbageværende mulighed som formand for Nye Borgerlige. Men hvervet som en partileder er i en helt anden liga, og jeg giver ham ikke store odds for at overleve næste folketingsvalg," sådan lyder det fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein. 

Han har gjort sig særligt udmærket på de sociale medier, hvor han især på Facebook har oparbejdet et stort publikum. 

Han har 133.161 følgere på Facebook, hvilket er mere end Pernille Vermund. Det var især under coronaepidemien, at Lars Boje Mathiesen fik et gennembrud med kritiske opslag rettet mod den socialdemokratiske regerings håndtering af coronakrisen. 

”Lars Boje er en formidabel facebookkriger, og scorede også ganske mange personlige stemmer ved folketingsvalget. Så han har været et fint supplement til Pernille Vermund. Men det er noget helt andet at skulle stå forrest og duellere med de andre i partilederdebatter," siger Erik Holstein. 

Stemmesluger

Og det faktum, at han har en stor følgerskare på Facebook, er vigtigt. Det har Valdemar Osted, konsulent i Common Consultancy, tidligere fortalt i Altinget.

”Normalt tager det et til to år at opbygge en ny formands følgerskare og deraf rækkevidde på Facebook. Men det bliver ikke nødvendigt for Lars Boje og Nye Borgerlige, og dermed får partiet fra dag ét en stor rækkevidde. Og det er vigtigt, når et mindre parti vil i kontakt med vælgerne,” sagde Valdemar Osted. 

Lars Boje Mathiesen er ikke kun populær på Facebook. Han var også en populær kandidat at stemme på ved det seneste folketingsvalg i 2022. Her fik han 11.150 personlige stemmer i Østjyllands Storkreds. Det er top fem for hele storkredsen, og det sikrede ham en placering som den med 18. flest personlige stemmer på landsplan. 

Læs også

Holstein: "Lars Boje har en speciel stil"

Lars Boje Mathiesen har en anden stil end sin forgænger, slår Erik Holstein fast. 

”På den indholdsmæssige plan kan Boje sådan set sagtens konkurrere med Vermund, han er klart bedre inde i det økonomiske stof, end hun er,” siger Erik Holstein, der fortsætter:

”Men Lars Boje har en meget speciel stil. Mens Vermund fremstår smilende og åben, har Lars Boje en anderledes tilknappet facon. En mand som LA-lederen Alex Vanopslagh kommer også med meget skarpe synspunkter, men han formår at garnere dem med et strejf af humor og elegance. Det har Lars Boje indtil videre ikke vist noget af.”

Lars Boje Mathiesen har tidligere fortalt til Altinget, at han vil "stå på danskernes side overfor magteliten på Christiansborg". Nye Borgerlige skal være et magtkritisk parti. 

"Vi trænger til nogle politikere, der er ærlige overfor befolkningen. Jeg er bekymret for tilstanden i vores folkestyre, når politikerne mener, de har ret til at drive gæk med befolkningen," lød det.

Som en gave fra den tidligere formand til den nye, gav Pernille Vermund en udgave af grundloven til Lars Boje Mathiesen. 

"Noget af det, som kendetegner os altid, i modsætning til visse andre, er nemlig det her vigtige værk," sagde Pernille Vermund.

Blå bog

Lars Boje Mathiesen, født 21. maj 1975 i Skive

Medlem af Folketinget for Nye Borgerlige siden 5. juni 2019

  • Politisk ordfører siden 2023
  • Finansordfører siden 2019

Medlem af Aarhus byråd fra 2014 til 2018

  • Som medlem af Liberal Alliance frem til september 2016
  • Som repræsentant for Nye Borgerlige efter september 2016

Lars Boje er uddannet folkeskolelærer og har senest arbejdet på Ellevangskolen i den aarhusianske forstad Vejlby fra 2015 til 2019. Han har været lærer siden 2005 og har også tidligere arbejdet på Vejlby Skole og Rolf Krake Skolen.

Kilde: Folketinget.

Nye Borgerlige går tilbage

I det seneste vægtede snit af målinger, står Nye Borgerlige til 2,9 procent af stemmerne, hvilket er en tilbagegang i forhold til valget i 2022, hvor partiet fik 3,7 procent af danskerne opbakning. 

Opgaven med at holde fast i vælgerne frem mod næste folketingsvalg kan blive svær, vurderer Altingets politiske analytiker.

”Rent politisk samlede Nye Borgerlige både nationalkonservative udlændingestrammere og et meget statskritisk segment, der havde sin storhedstid under coronakrisen. Nu har Mikkel Bjørn og flere af de andre nationalkonservative forladt partiet, og det er tvivlsomt, om det statskritiske segment er stort nok. Mange af dem, der har en grundlæggende mistro til alle institutioner, vil formodentlig ikke engang stemme," siger Erik Holstein.

Vil vise kommentatorerne, de tager fejl

Flere politiske analytikere har da også allerede erklæret Lars Boje Mathiesen og Nye Borgerlige for færdige i dansk politik. Men det gav hovedpersonen ikke selv meget for i sin tale. 

"Lad mig sige det tydeligt. Vi er fire folketingsmedlemmer, syv regionsrådsmedlemmer, over 50 byrådsmedlemmer og mere end 10.000 medlemmer. Og vi er mere fulde af gejst, holdånd og motivation, end vi nogensinde har været," sagde Lars Boje Mathiesen, der fortsatte: 

"Jeg glæder mig helt vildt til sammen det hold at tage fuld gas og vise kommentatorerne, at de tager fejl en gang til."

Nye Borgerlige har også valgt ny næstformand, efter at medstifter Peter Seier ligesom Pernille Vermund valgte at trække sig fra posten. 

Valget er faldet på Henriette Ergemann, der sidder i kommunalbestyrelsen i Kalundborg for partiet. Hun blev valgt med 204 stemmer ud af 317.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Boje Mathiesen

MF (løsgænger), Folketinget, fhv. partiformand og MF, Nye Borgerlige
Lærer

Henriette Ergemann

Byrådsmedlem (løsgænger, fhv. NB), Kalundborg Kommune, fhv. næstformand, Nye Borgerlige, selvstændig

Pernille Vermund

MF (LA), fhv. formand og stifter, Nye Borgerlige
cand.arch. (Kunstakademiets Arkitektskole 2001)

0:000:00