Lars Løkke trækker sig som formand for Venstre efter dramatisk opgør med Kristian Jensen

EXIT: Efter et langstrakt møde i Venstres hovedsbestyrelse har Lars Løkke Rasmussen besluttet at trække sig som formand for Venstre. Kristian Jensen havde forinden truet med at udfordre ham – men trækker sig nu også.

Efter et af de mest dramatiske opgør i moderne dansk politik har Lars Løkke Rasmussen på Twitter meddelt, at han trækker sig som formand for Venstre. 

Det sker efter to dramatiske møder i Venstres forretningsudvalg og hovedbestyrelsesmøde. 

I sin korte besked på Twitter antyder den forhenværende statsminister, at den konkrete anledning til hans afgang er, at han er blevet underkendt i sit forsøg på at få lov til at fremlægge sin politiske linje over for det kommende landsmøde. 

Altingets magasinredaktør, Esben Schjørring, siger til TV 2 News, at der er tale om en usædvanlig afgang:

"Det er et vredt tweet. Det er noget andet end den ærefulde exit, hvor man bliver klappet ud. Han reagerer bittert og vredt, og det er en sjældenhed i politik," siger han.

Venstres næstformand, Kristian Jensen, har samtidig meddelt sine partifæller, at han trækker sig som næstformand, og at han ikke agter at stille op som formand for partiet. 

Rørt Jensen trækker sig også
Lars Løkke Rasmussen stillede ikke op til interviews lørdag formiddag. Det gjorde til gengæld næstformand Kristian Jensen.

Han oplyste til de fremmødte journalister, at han under det lange møde i Venstres forretningsudvalg direkte havde truet med at stille op som modkandidat til formandsposten ved et ekstraordinært landsmøde.

Truslen var fremsat, efter at Kristian Jensen angiveligt selv flere gange i den seneste uge havde opfordret Lars Løkke til, at de begge skulle stille deres mandater til rådighed, men at det var blevet afslået. 

Men nu, da Lars Løkke Rasmussen har bebudet sin afgang, vil Kristian Jensen trække sig og undlade at stille op som formand, oplyste han efter mødet i hovedbestyrelsen.

"Jeg har nu meddelt hovedbestyrelsen, at jeg på det ekstraordinære landsmøde trækker mig som næstformand," sagde Kristian Jensen.

En meget rørt Kristian Jensen svarede på, hvor skuffet han er over ikke selv at indfri drømmen om at blive formand for partiet.

"Det tror jeg slet ikke, der er ord til at beskrive," sagde han. 

Løkke formand i ti år
Lars Løkke Rasmussen nåede at være formand for Venstre i mere end ti år, efter han overtog posten fra Anders Fogh Rasmussen i 2009. Han blev i to omgange statsminister, men mistede senest posten ved valget i juni 2019. 

Det er endnu uklart, hvem der vil være kandidater til formandsposten ved et kommende landsmøde i partiet. 

Forrige artikel De folkevalgtes nye formand kalder sig De folkevalgtes nye formand kalder sig "kedelig", men ved, hvad han vil: et åbent Folketing – måske med puslerum – og farvel til Pia Kjærsgaards prestigeprojekt Næste artikel Uværdigt og bevægende: Her er reaktionerne på Lars Løkkes og Kristian Jensens exit Uværdigt og bevægende: Her er reaktionerne på Lars Løkkes og Kristian Jensens exit