Debat

Lederne: Fradrag for rengøring og bør­nepasning kan få flere kvinder til tops

DEBAT: I Sverige har man gode erfaringer med at få flere kvinder i lederstillinger ved hjælp af et højt servicefradrag. Regeringen er allerede gået et skridt i den rigtige retning, skriver Berit Toft Fihl.

Et højere servicefradrag er ikke kun godt for virksomheder, der udbyder serviceydelser, men er også godt for ligestillingen, skriver Berit Toft Fihl.
Et højere servicefradrag er ikke kun godt for virksomheder, der udbyder serviceydelser, men er også godt for ligestillingen, skriver Berit Toft Fihl.Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Berit Toft Fihl
Politisk chef, Ledernes Hovedorganisation

Regeringen vil udvide det såkaldte servicefradrag, som familierne kan benytte sig af, når de køber serviceydelser som rengøring og børnepasning i hjemmet. I år kan hver voksen trække de første 6.200 kroner, de bruger på visse serviceydelser, fra i skat. Regeringen vil forhøje beløbet til 25.000 kroner, lød det fra finansminister Nicolai Wammen, da regeringen fremlagde sit finanslovsforslag.

Det er fornuftigt. Ikke kun af hensyn til de servicevirksomheder, som forhåbentligt får mere at lave, men også af hensyn til ligestillingen.

Vi ved nemlig fra flere undersøgelser, at det stadig er kvinderne i familierne som bruger mest tid på rengøring, tøjvask, madlavning og andet husligt arbejde. Sådan bør det ikke være i et land, der bryster sig af ligestilling mellem kønnene.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Service i hjemmet
Alt tyder på, at det er prisen for rengøring, børnepasning og lignende, der i dag forhindrer familierne i at købe sig til flere services. For billedet ændrer sig, når kvinderne får et lederjob, og familierne får bedre råd, viser undersøgelser. Så bruger kvinderne betydeligt færre timer på det huslige arbejde. Faktisk bruger kvindelige ledere kun lidt mere tid, end mandlige ledere gør, på husarbejde, viser undersøgelser.

I Danmark er godt hver fjerde leder en kvinde. Det er et sløjt tal, hvis man sammenligner med eksempelvis Sverige, hvor knap fire ud af ti ledere er kvinder. Når så mange flere svenske kvinder når til tops, skyldes det blandt andet, at svenske familier har meget bedre muligheder for at købe sig til service i hjemmet. 

Når så mange flere svenske kvinder når til tops, skyldes det blandt andet, at svenske familier har meget bedre muligheder for at købe sig til service i hjemmet. 

Berit Toft Fihl
Politisk chef i Ledernes Hovedorganisation

Svenskerne kan få skattefradrag for de første 25.000 svenske kroner, som hver voksen bruger på rengøring eller anden service i hjemmet. Ovenikøbet er værdien af fradraget i Sverige næsten dobbelt så højt som i Danmark.

Læs også

Gør fradraget permanent
Med regeringens udspil vil danske familier få fradragsmuligheder, der nærmer sig de svenske. Det vil sandsynligvis smitte af på danske kvinders karrieremuligheder – hvis det forhøjede fradrag, som regeringen foreslår, vel at mærke gøres permanent.

Desværre lægger regeringen foreløbigt kun op til en midlertidig forhøjelse, der skal gælde i 2021.

Fra Lederne skal der derfor lyde en kraftig opfordring til regeringen om allerede nu at undersøge mulighederne for at gøre fradraget permanet. Det vil gavne både en coronaramt samfundsøkonomi og de kvinder, der gerne vil lægge flere timer på jobbet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Berit Toft Fihl

Fhv. vicedirektør, St. Jørgen Holding, fhv. chef for public affairs, Lederne
cand.oecon. (Aarhus Uni. 2001)









0:000:00