Novavi: Lad os få en rus i julen uden alkoholmisbrug

DEBAT: Julen er for alkoholmisbrugere og pårørende andet end fryd og fred. Selv om det er svært, bør vi bruge julen som anledning til at tage snakken om at blive tørlagt, skriver Novavis direktør.

Af Mikael Jakshøj
Direktør, Novavi

Flasken kan i mange familier få juleglansbilledet til at krakelere, og ved siden af det pyntede juletræ får følelser som skyld og skam lov at dominere.

Vi drikker mest i julen. Det er nok ikke en melding, der kommer bag på nogen. For de flestes vedkommende handler alkoholindtaget om julefreden, der sænker sig, hygge, god mad med dertil gode vine, nærvær med familie og venner – og så måske også en julefrokost, hvor man lige får en snaps for meget.

Men for en andel, de alkoholafhængige, er julen alt andet end fryd og fred, men den tid på året, hvor misbruget for alvor viser sit sande ansigt til stor sorg for alle omkring julebordet.

Som Danmarks største leverandør af stof- og alkoholbehandling får vi mange henvendelser på denne tid af året. Alkoholmisbrugere, der selv erkender, at de er mere end bare glade for snapsen, familiemedlemmer, der vil have råd om, hvordan man undgår, at julen ender i skænderi og tårer, og ikke mindst børn, der bare gerne vil have mor eller far til at sætte flasken fra sig og danse med om juletræet.

Trods de mange henvendelser ved vi, at der burde være endnu flere, for tallene taler deres tydelige sprog. I Danmark er der 585.000 mennesker med et skadeligt forbrug af alkohol. 147.000 af de danskere er alkoholafhængige. Alligevel er kun ti procent i behandling.

Et misforstået tabu
Alkoholmisbrug er og bliver stadig et misforstået tabu i 2019, som alt for mange holder snitterne fra at forholde sig til. Og særligt her i julen, hvor alle gerne vil leve op til glansbilledet om juleidyl og hjerternes fest, ser vi passivt til, mens mennesker udvandes af alkohol. 

For blander vi os nu i noget, der handler om den personlige frihed? Og er han ikke bare i godt humør? Det er jo jul, så lad hende da gå til flasken.

Sådan tænker mange, men det burde ikke være sådan, for alkoholmisbrug er en sygdom på lige fod med kræft, sukkersyge og sågar et brækket ben, så vi bør reagere.

Det er endda en sygdom, der slår alt for mange mennesker ihjel hvert år. På verdensplan er der 3,3 millioner mennesker årligt, hvis dødsfald tilskrives overforbrug af alkohol. Herhjemme slår alkoholmisbrug over 2.900 mennesker ihjel hvert år. Og sygdommen kan ramme os alle.

Vi skal turde tale om det
Når man sidder i en situation, hvor man bekymrer sig om afhængighed, kan man føle sig ensom. Både som misbruger og som pårørende. 

Det kan være svært at tale åbent om, hvad man føler, af frygt for at såre de andre i familien. Særligt til jul, hvor der er høje forventninger om hygge og god stemning.

Men måske er den største gave, som du kan give din far, søster eller nabo denne jul, at turde tage snakken om at blive tørlagt og vende tilbage til et liv uden styrende rusmidler.

Mit juleønske er, at vi i det næste årti får nedbrudt tabuet om alkoholmisbrug, så endnu flere mennesker kommer i behandling.

Forrige artikel Peter Hummelgaard: Jeg er åben for at begrænse private lønsikringer Peter Hummelgaard: Jeg er åben for at begrænse private lønsikringer Næste artikel Radikal socialborgmester: Mit eget og de røde partier har for travlt med klimaet til at tage sig af de socialt udsatte Radikal socialborgmester: Mit eget og de røde partier har for travlt med klimaet til at tage sig af de socialt udsatte