Thyra Frank
Ifølge Norstats seneste måling står Anders Samuelsen til ikke at blive genvalgt til Folketinget. (Foto: Thit Andersen/Altinget.dk)

Liberal Alliance under spærregrænsen

29. august 2011 kl. 11:31
MÅLING: En ny måling fra analyseinstituttet Norstat sender Liberal Alliance under spærregrænsen. Radikale Venstre stormer frem på bekostning af SF.
| Flere

En meningsmåling af Norstat, som Altinget.dk i dag kan offentliggøre, og som er foretaget fredag og lørdag lige efter valgets udskrivelse, sender Liberal Alliance til tælling. 1,9 procent af stemmerne står partiet til. I en tilsvarende måling fra samme institut fem dage tidligere lå Anders Samuelsens tropper til 2,2 procent af stemmerne.

Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, maner dog til besindighed i forhold til at dømme Liberal Alliance ude.

"At LA ligger under spærregrænsen, kan være en statistisk tilfældighed. De svinger i målinger, men deres snit er et stykke over spærregrænsen," siger han.

Liberal Alliances partileder, Anders Samuelsen, har ingen kommentarer til målingen.

Hvis tendensen bekræftes i andre målinger, kan det blive en alvorlig bet for det liberalistiske parti, som borgerlige vælgere kan begynde at vende sig fra i frygt for stemmespil i blå blok. Der kan ikke indgås valgforbund ved folketingsvalg.

Radikalt smørhul
Mens LA ikke befinder sig i nogen ønskesituation, har Radikale Venstre noget nær den optimale position tre dage inde i valgkampen. I Norstat-målingen går partiet markant frem fra 5,3 procent til 8,0 procent.

Erik Holstein mener, at fremgangen sker på bekostning af SF:

"Målingen understreger, at Radikale har fået sat sig i valgkampens smørhul, som dem der sætter dagsordenen, og som både VK og S-SF klapper op og ned ad ryggen. Men den radikale succes er på bekostning af S-SF, der er hæmmet af den mundkurv, de har monteret på sig selv. Derfor er det heller ikke overraskende, at især SF går tilbage," siger han.

Og det er ikke kun i rød blok, partierne stjæler fra hinanden, siger Erik Holstein.

"Målingen viser også, at forholdet mellem blokkene er rimelig stabilt. Det er internt i rød og blå blok, der sker forskydninger," siger han.

I alt står rød blok (S-SF-R-EL) til 52,9 procent af stemmerne, mens blå blok (V-K-O-LA) får 46,2 procent ifølge Norstat.

Norstat er ikke et bureau, der er kendt i den brede offentlighed, men det leverer grunddata til flere andre institutter, storbankerne m.fl., og er anerkendt i forskningsmiljøet for data-kvalitet.

Norstat
(26-27/8 2011)
Norstat
(22/8 2011)
 
S28,429,3
R8,05,3
K7,46,5
SF

12,4

14,2
LA1,92,2
KD0,30,7 
DF12,213,0
V24,724,3
EL4,14,2
Øvr.0,60,2
Målingen er foretaget pr. telefon den 26. og 27. august. 1.053 personer har deltaget i undersøgelsen. Den statistiske usikkerhed er på 2-3 procent.

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK