Lidegaard: Blå EU-kurs er knæfald for DF

REAKTION: Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) kalder blå bloks fælles EU-udspil et knæfald for Dansk Folkeparti. Venstre lancerer en farlig nationalisme, siger SF.

Det fælles EU-udspil for blå blok er et knæfald for Dansk Folkeparti, mener udenrigsminister Martin Lidegaard (R).
Det fælles EU-udspil for blå blok er et knæfald for Dansk Folkeparti, mener udenrigsminister Martin Lidegaard (R).Foto: Udenrigsministeriet
Michael HjøllundKasper Kaasgaard

Ny EU-melding fra en samlet blå blok bliver mødt med hård kritik fra Radikale og SF.

I udspillet lægger Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance op til, at der skal indføres optjeningsprincipper for velfærdsydelser til EU-borgere.

Samtidig skal Danmark bakke op om Storbritanniens forhandlinger med Bruxelles om blandt andet at ændre EU-reglerne for vandrende arbejdstagere.

Radikales udenrigsminister, Martin Lidegaard, erklærer sig enig i, at danske velfærdsydelser skal sikres, men han mener, at blå bloks fremgangsmåde er helt ved siden af.

Venstre relancererer den slags nationalisme, der også er kommet ind i en række andre europæiske lande, og som Dansk Folkeparti har stået på. Hvis de tanker breder sig, risikerer det europæiske samarbejde at gå i opløsning.

Holger K. Nielsen (SF)
EU-ordfører

”Jeg oplever det her som et fundamentalt opgør med det indre marked og den frie bevægelighed. Man vil ind og rykke ved fundamentet om, at vi ikke diskriminerer mellem landes borgere og laver særlige regler for særlige lande. Vil man følge Storbritannien, er det den vej, man går,” siger Martin Lidegaard.

Bliver dyrt
Ifølge Martin Lidegaard vil det blå EU-udspil, hvis det bliver realiseret, sende et farligt signal til resten af EU, om at Danmark bevæger sig væk fra kernen af det europæiske samarbejde. I sidste ende frygter han, at det kan føre til begrænsninger af det indre marked.

"Vi er et hundrede procent afhængige af at kunne sælge vores varer og udveksle arbejdskraft med andre EU-lande, og det vil blive dyrt, hvis det bliver opfattet i resten af Europa, som om vi fjerner os fra dem," siger Martin Lidegaard.

Han langer særligt ud efter Venstre for at have begået et ”markant kursskifte” i EU-politikken.

”Jeg oplever det som et rent knæfald for Dansk Folkeparti. Det beklager jeg, og jeg synes, det er trist,” siger Martin Lidegaard.

I stedet for at lave optjeningsregler mener Martin Lidegaard, at EU-landes velfærdsydelser bør indekseres, sådan at ydelserne tilpasses det land, som EU-borgeren kommer fra. En holdning, som også Socialdemokraterne deler. 

Sender en rumænsk tømrer i Danmark sin børnecheck til familien i hjemlandet, skal beløbet således tilpasses det rumænske prisniveau.

Indeksering er også et af de tiltag, der nævnes i det blå EU-udspil.

SF: Nationalisme
Regeringens støtteparti SF erklærer sig enig med Martin Lidegaard.

EU-ordfører Holger K. Nielsen angriber særligt Venstre for at slå ind på en populistisk EU-linje.

”De relancererer den slags nationalisme, der også har vundet frem i en række andre europæiske lande, og som Dansk Folkeparti har stået på. Hvis de tanker breder sig, risikerer det europæiske samarbejde at gå i opløsning,” siger Holger K. Nielsen.

Han understreger, at SF også ønsker at værne om de danske velfærdsydelser, men afviser, at optjeningsregler er vejen frem. Samtidig er han dybt forundret over, at det blå udspil slet ikke nævner behovet for at bekæmpe social dumping.

”Jeg er fuldstændig enig i, at vi skal kunne forsvare vores velfærdsydelser. Men løsningen er, at vi på europæisk plan tager det op og finder en fælles løsning. Vi skal på den ene side sikre den frie bevægelighed af arbejdskraft, men samtidig fastholde, at landenes velfærdssystemer er forskellige,” siger Holger K. Nielsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Holger K. Nielsen

Fhv. MF (SF), minister og partiformand
cand.mag. i samfundsfag og dansk (Københavns Uni. 1979)

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

0:000:00