Se pressemødet med Kofod og Blinken: USA anerkender dansk arktis-indsats

USA's udenrigsminister Antony Blinken er på besøg i Danmark, hvor han blandt andet har haft møde med udenrigsminister Jeppe Kofod (S). Bagefter tog de imod spørgsmål fra pressen. Se pressemødet her.

Mads Outzen Kristine Korsgaard

Konflikten mellem Israel og Palæstina fyldte meget, da den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, og hans danske kollega, Jeppe Kofod mødte pressen efter et bilateralt møde i København mandag.

Det gjaldt både i Blinkens korte oplæg og i spørgsmålene fra medierne bagefter. Særligt de amerikanske medier spurgte ind til, hvad Biden-administrationen gør for at dæmpe den eskalerende konflikt.

Både Jeppe Kofod og Antony Blinken opfordrede parterne til at stoppe konflikten og beskytte civile.

"Israel har ret til at forsvare sig," understregede den amerikanske udenrigsminister, men tilføjede, at forsvaret skal være "proportionalt", og at "Israel har et særligt ansvar for at beskytte civile".

Se hele pressemødet, hvor også klimaet, Grønland, Danmarks forsvarsbudget og tv-serien Borgen blev kommenteret.

Anerkender dansk indsats
De to udenrigsministre brugte ellers pressemødet på at rose hinanden og understrege det særlige partnerskab mellem Danmark og USA.

"Som det eneste land, der er medlem af både Nato, EU og Arktisk Råd, er Danmark fortsat en vigtig leder i regionale og globale affærer," sagde Antony Blinken.

Han nævnte, at Danmark er førende på grønne ambitioner og grøn teknologi, som eksempelvis vindmøller. Og at Danmark og USA har fælles interesser og arbejder tæt sammen i spørgsmål som klima og forholdet til Rusland.

Læs også

Danmark lever fortsat ikke op til Nato-mål
Den amerikanske udenrigsminister viste sine diplomatiske evner, da han blev spurgt, hvordan USA ser på det faktum, at Danmark stadig ikke lever op til Nato-aftalen om at bruge to procent af BNP på forsvaret.

"Jeg tror, vi alle følger behovet for, at alle allierede når de mål, vi har aftalt, og Danmark har taget et vigtigt skridt ved at dedikere ressourcer til Nordatlanten. Vi vil fortsat arbejde for, at vores allierede arbejder henimod at bruge en passende del af deres budget på forsvaret," sagde Blinken.

Adspurgt, om Danmark skal træde i karakter, når det gælder indsatsen i Arktis, og hvad USA konkret ønsker fra Danmark på den front, svarede den amerikanske udenrigsminister:

"Danmark har allerede stepped up, og vi hilser det velkomment, at Danmark har afsat 240 millioner dollars til indsatsen i Nordatlanten," sagde Blinken.

Han anerkendte dermed, at regeringen i februar landede en aftale om at styrke Forsvarets kapaciteter i Arktis og Nordatlanten for 1,5 milliarder kroner.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Fhv. udenrigsminister (S)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), ma i public administration (Harvard 2007)

Antony J. Blinken

Udenrigsminister, USA