Mette Frederiksen langt fra vaccinepligt: ”Vi vil helst gå frivillighedens vej”

På dagen med pandemiens hidtil højeste hjemlige smittetal, gjorde Mette Frederiksen det klart, at hun ikke ønsker en vaccinepligt, men benyttede heller ikke lejligheden til at afvise det, da regeringen igen holdt pressemøde om coronasituationen. Her kunne hun også præsentere ambitionen om en halv million vaccinerede om ugen fra midten af december.

Andreas Wind

”Vi vil aller, aller, allerhelst have, at det er det enkelte menneske, der selv træffer beslutningen”.

Statsminister Mette Frederiksen satte tyk streg under, at regeringen helst vil undgå at indføre et krav til at lade sig vaccinere, da hun onsdag holdt pressemøde om coronasituationen. 

”Vi vil helst gå frivillighedens vej,” sagde statsministeren, der dog også bemærkede, at regeringen følger med i, hvad der sker i andre lande. Her har Østrig indført et krav til at lade sig vaccinere, imens muligheden drøftes i flere lande i Europa.

Samtidig understregede Mette Frederiksen også, at det fortsat er ambitionen at lade Danmark være et åbent samfund vinteren over. 

En halv million stik om ugen
Statsministeren gentog sin appel om at lade sig vaccinere. Og appellen gik ikke blot til de ikkevaccinerede. Også alle dem, der har fået de første to stik, adresserede Frederiksen:

”Det, vi har behov for lige nu, er, at der virkelig bliver sat skub i det tredje stik. Det er en af grundene til, vi holder pressemøde,” sagde statsministeren.

”Virkeligheden er den, at det tredje stik er ligeså vigtigt som de to første”.

Statsministeren annoncerede, at myndighederne vil øge kapaciteten, når det kommer til vaccination. Ambitionen er at kunne vaccinere en halv million danskere i ugen fra midten af december – og dermed fordoble kapaciteten.

Supervåbnet kan blive svækket
Selvom vaccination gentagne gange på pressemødet blev kaldt for ’supervåbnet’, kan den nye variant Omikron risikere at svække vaccinerne.

Det oplyste Henrik Ullum fra Statens Serums Institut.

”Der er betydelig bekymring for, at antistoffer udløst af vacciner ikke vil binde sig helt så godt til den her nye virusvariant,” sagde Henrik Ullum.

SSI’s foreløbige vurdering er dog, at vaccinerne fortsat vil have en effekt mod virus. 

Det er ifølge Henrik Ullum for tidligt at sige noget om, hvor alvorlige symptomer og sygdomsforløb den nye Omikron kommer til at kaste af sig. 

Som et led i bekæmpelsen af den nye variant indføres der testkrav til alle indrejsende fra Doha og Dubai, før de må forlade lufthavnen i Danmark.

Se hele pressemødet øverst i artiklen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Stephanie Lose

Økonomiminister (V), næstformand for Venstre
cand.oecon. (Syddansk Uni. 2006)

0:000:00