Löfven trækker sig som statsminister uden at udskrive nyvalg

Det lykkedes ikke for den svenske statsminister Stefan Löfven at samle et flertal bag sig, efter sidste uges mistillidsafstemning. Derfor går han nu af, og der indledes forhandlinger for at finde et flertal bag en ny svensk regering.

Emma Qvirin Holst

En uges forhandlinger med det parlamentariske grundlag endte uden succes for den svenske statsminister Stefan Löfven.

Han har derfor mandag valgt at trække sig som statsminister.

Men det betyder ikke, at svenskerne nu skal til stemmeurnerne. For Löfven træder tilbage uden at udskrive nyvalg. Han sætter i stedet gang i den svenske pendant til dronningerunden.

Det er nu op til det svenske parlaments talman at finde en ny regering og statsminister, som ikke har et flertal imod sig i Riksdagen.

Stefan Löfven afviser nyvalg med henvisning til både coronaepidemien og det kommende svenske parlamentsvalg i september 2022.

”Med et år tilbage til det ordinære valg og taget den ekstraordinære situation i betragtning, som landet befinder sig i med den igangværende pandemi og de særlige udfordringer, det vil medføre, er et ekstravalg ikke det, der er bedst for Sverige,” sagde han på et pressemøde

Fire chancer før nyvalg

Stefan Löfvens afgang sker en uge efter, at et flertal i det svenske parlament stemte imod ham i en historisk mistillidsafstemning. Det var første gang nogensinde, at det overgik en svensk statsminister.

Han fik efterfølgende en uge til enten at få et flertal bag sig igen eller beslutte, om han ville udskrive nyvalg eller gå af.

Det blev den sidste løsning, og det betyder, at Riksdagens talman, Andreas Norlén, nu vil indkalde partierne til en stribe af møder for at afsøge nye flertalsmuligheder. Når han øjner et flertal bag en ny statsminister, kan han fremsætte vedkommende til afstemning i Riksdagen. Stemmes vedkommende ned, fortsætter forhandlingsrunderne.

Norlén får dog kun fire chancer. Fjerde gang Riksdagen stemmer imod en statsministerkandidat, bliver der automatisk udskrevet nyvalg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stefan Löfven

Fhv. statsminister (S), Sverige, fhv. partileder, Socialdemokraterna
svejser (AMU, Kramfors)









0:000:00