Om  
Liz Truss

Liz Truss trækker sig efter kun 45 dage

Efter seks uger som Storbritanniens premierminister trækker Liz Truss sig efter massiv modvind. Macron og Kofod ønsker briterne tilbage på sporet hurtigst muligt.

Storbritannien er kastet ud i endnu et kaos, eftersom Liz Truss har trukket sig fra posten.
Storbritannien er kastet ud i endnu et kaos, eftersom Liz Truss har trukket sig fra posten.Foto: Toby Melville/Reuters/Ritzau Scanpix
Kasper Valentin Poulsen

Storbritanniens premierminister, Liz Truss, har på et pressemøde meddelt, at hun trækker sig fra landets øverste embede. Dermed har briterne kurs mod deres femte konservative premierminister på seks år.

"Jeg anerkender, at jeg i den nuværende situation taget i betragtning ikke kan levere på det mandat, jeg blev valgt på" 

Liz Truss
Afgående premierminister, Storbritannien

Truss har været genstand for flere ugers sønderlemmende kritik af sin økonomiske politik med massive bebudede skattelettelser, der fik markederne til at gå helt i sort – og siden blev droppet.

"Vores vision var en økonomi med lav skat og høj vækst, der ville udnytte friheden, som Brexit giver," siger hun.

"Jeg anerkender, at jeg den nuværende situation taget i betragtning ikke kan levere på det mandat, jeg blev valgt på af Det Konservative Parti." 

I løbet af den seneste uge har den nu afgående premierminister desuden mistet hele to topfolk i form af indenrigsminister Suella Braverman, samt finansminister Kwasi Kwarteng, som blev fyret af Truss trods deres nære forhold.

Samtidig har tumulten sat gang i en voldsom vælgerflugt, der har resulteret i rekordlave meningsmålinger. 

Læs også

Oppositionen forlanger valg

Med sin udmelding tilslutter Liz Truss sig rækken af konservative premierministre, som siden Brexit har måtte trække sig efter kritik af deres regeringsførelse.

Liz Truss overtog embedet fra Boris Johnson og er med sine 45 dage den kortest siddende premierminister i Storbritannien siden 1800-tallet.

Hun vil blive erstattet af en ny på posten i løbet af den næste uge. Men står det til oppositionsleder Keir Starmer fra Labour og Skotlands førsteminister Nicola Sturgeon, bør der udskrives parlamentsvalg, frem for at lade Det Konservative Parti vælge endnu en premierminister.

Storbritannien skal tilbage på sporet

Med krig i Ukraine, inflation og en manglende kurs for Storbritannien ønsker Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), "at Storbritannien kommer tilbage på sporet, så vi får stabilitet, der kan gavne Danmark og resten af Europa", siger han til TV2.

Dermed tilslutter Jeppe Kofod sig den franske præsident, Emmanuel Macron, der understreger vigtigheden af, at Storbritannien finder "stabilitet så hurtigt som muligt".

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Liz Truss

Fhv. premierminister, Storbritannien (Conservative Party)
Politik, filosofi og økonomi (Oxford Uni. 1996)

0:000:00