LO og FTF's flirt kan ende med bryllup

FLIRT: Det fælles dagpengeforslag fra LO og FTF var første test på, om flirten mellem de to mastodonter kan ende i et bryllup, skriver forfatter og rådgiverparret Susanne Hegelund og Peter Mose.

LO's formand Harald Børsting og formand for FTF Bente Sorgenfrey øver sig på brudevalsen, skriver rådgiver- og forfatterparret Susanne Hegelund og Peter Mose. 
LO's formand Harald Børsting og formand for FTF Bente Sorgenfrey øver sig på brudevalsen, skriver rådgiver- og forfatterparret Susanne Hegelund og Peter Mose.  Foto: Pressefoto
Cecilie Gormsen

Timingen var næppe tilfældig, da organisationerne LO og FTF i sidste uge kom med deres fælles dagpengeudspil, dagen efter at Helle Thorning-Schmidt kunne fejre sit 10-års jubilæum som socialdemokratisk formand.

Det skriver forfatter- og rådgiverparret Susanne Hegelund og Peter Mose i en klumme for Altinget.

”Dels sover alle med skoene på, fordi Thorning når som helst kan trykke på valgknappen. Dels satser topcirklerne i LO og FTF på om kort tid at sende et fælles debatoplæg ud til de 87 medlemsorganisationer med belysning af fordele og ulemper ved at smelte de to hovedorganisationer sammen. Det ventes at ske i begyndelsen af maj,” skriver de.

LO og FTF danser i takt
Valgudspillet, der signalerede LO's endelige løsrivelse fra Socialdemokraterne, er dermed ikke bare et skilsmisse-signal til det gamle arbejderparti – der blev yderligere forstærket af LO's melding om, at formand Harald Børsting skal mødes med Lars Løkke Rasmussen. Lige så vigtigt var det også et flirte-signal til FTF, der traditionelt ser sig som partipolitisk uafhængigt.

For hvis man overvejer at indgå ægteskab, skriver Hegelund og Mose, er det en fordel for begge parter først at demonstrere, at de kan enes om de svære dansetrin, der hører til en veludført brudevals. Og LO og FTF var endda i stand til at danse i takt i flere omgange, mens Christiansborg og det øvrige Danmark så på.

”Selv kaldte de to formænd – Harald Børsting og Bente Sorgenfrey – det et ”historisk partnerskab”, inden de begav sig ud på dansegulvet og dermed varmede op til det, der senere kan ende med en egentlig fusion, som vil berøre 1,5 millioner medlemmer,” skriver rådgiverparret.

FTF har også bøjet sig
Siden 1898 har LO bidraget til socialdemokratiske valgkampe, mens FTF siden fødslen i 1952 har navigeret bredt i det politiske landskab.

”Men også Bente Sorgenfrey har måttet bøje sig imod Børsting for at holde valsetakten: Udspillet rummer rent faktisk masser af kant til Venstre og alle de øvrige partier i blå blok – minus Dansk Folkeparti – med sit nej til nulvækst i den offentlige sektor,” skriver Hegelund og Mose.

Med det fælles fusionsoplæg fra LO og FTF til medlemmerne i maj fortsætter processen frem mod en eventuel fusion – et langstrakt forløb, der ventes at tage flere år.

Læs hele klummen fra Susanne Hegelund og Peter Mose her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Mose

Kommunikationsrådgiver, Hegelund & Mose
cand.geom. (Aalborg Uni. 1980), kandidatgrad i politisk journalistik og statskundskab (American Uni. 1990)

Susanne Hegelund

Partner, Hegelund & Mose, forfatter
journalist (DJH 1987)