Løkke junior og fru Friis Bach på valg

KENDIS: En lang række kendte politikeres nærmeste familie søger lokal og regional indflydelse ved valget den 19. november. Som regel for samme parti som deres mere kendte far, bror, søn eller datter.
Bergur Løkke Rasmussen (V), Karin Friis Bach (R) og Lasse Frimand Jensen (S) har alle tætte forhold til kendte politikere og stiller nu op til kommune- og regionsvalget.
Bergur Løkke Rasmussen (V), Karin Friis Bach (R) og Lasse Frimand Jensen (S) har alle tætte forhold til kendte politikere og stiller nu op til kommune- og regionsvalget.
Kim Rosenkilde
Det bliver i familien. Sådan kan man med en vis retfærdighed også sige om politisk engagement, hvor nogle navne synes at gå igen, oftere end navnets generelle udbredelse ellers tilsiger.

På stemmesedler rundtomkring i landet vil man således også ved det kommende kommune- og regionsvalg kunne støde på efternavne, der virker bekendte, men oftest forbindes med et andet fornavn.

Til regionsrådsvalget i Nordjylland vil man eksempelvis kunne sætte krydset ud for Thomas Hav, der ligesom sin far Orla repræsenterer Socialdemokratiet.

I Region Hovedstaden i den anden ende af landet træder Bergur Løkke Rasmussen i sin fars, Lars Løkke Rasmussens, fodspor ved at kaste sig ind i den sundhedspolitiske dagsorden med mærkesagen om at genindføre behandlingsgarantien på en måned.

Mens Bergurs mor, Solrun, er flyttet med sin mand fra Græsted til Nyhavn og derfor har måttet opgive sin plads i Gribskovs byråd, så er Lars Løkkes lillebror, Knud, måske snart at finde i Fredensborg kommunalbestyrelse.

Fakta

Artiklen er baseret på oplysninger, kandidaterne selv har indgivet til databasen "Kend din kandidat", som Altinget.dk har udarbejdet i samarbejde med Danmarks Radio og Danske Regioner.

 

Her vil han arbejde for at nedbringe kommunens gæld og for at få flere penge i kommunekassen. Som den øvrige politisk aktive del af familien for Venstre.

"Lavere skatter, ned med grundskylden, væsentligt mindre administration og fokus på det borgernære, større offentlig smidighed og mindre bureaukrati," lyder en af mærkesagerne.

Sareen i tvivl om søsteren
Eftenavnet på tre radikale ministre vil også være at finde på stemmesedler til regions- og kommunevalget. I København stiller Manu Sareens fem år yngre lillesøster, Sabeena, op til Borgerrepræsentationen. Og det for et parti, der har et helt særligt forhold til brorens, nemlig Liberal Alliance.

Manu Sareen er ikke selv sikker på, at han vil stemme på sin søster. Og med hendes holdning om, at mere brugerbetaling på kultur- og fritidstilbud er en god ide, kan man forestille sig, at der er grundlag for nogle gode diskussioner med Manus partifælle Anne Mee Allerslev, der uden tøven erklærer sig helt uenig i samme udsagn.

Mens udviklingsminister Christian Friis Bach (R) har travlt med at redde verden, vil hans kone Karin Friis Bach skabe bedre forhold for patienter og ansatte i hovedstadens sundhedsvæsen. Som radikal kandidat til hovedstadens regionsråd vil hun også tale varmt for roadpricing og bedre offentlig transport.

I Varde arbejder sognepræst og tidligere folketingsmedlem Hans Vestager (R) på at få lov til at blive i kommunalbestyrelsen og fortsatte boksekampen mod centralmagten på Slotsholmen, hvor hans datter Margrethe sidder som kommunernes øverste ansvarlige.

Endnu en Hækkerup
Blandt Socialdemokraterne er en ny generation ved at gøre sig bemærket. Et af de måske mest veletablerede familienavne i dansk politik får med Tue Hækkerups kandidatur for Socialdemokraterne til Københavns Borgerrepræsentation endnu en repræsentant.

Den 38-årige far til tre er søn af tidligere forsvarsminister Hans Hækkerup (S), og har selv gjort karriere inden for militæret. I sit civile liv vil han blandt andet bruge sit borgerlige ombud på at arbejde for bedre skole og mere metro.

Skulle Tue Hækkerup blive valgt vil han komme til at arbejde sammen med hovedstadens overborgmester Frank Jensen (S), hvis søn, den selvudnævnte lokalpatriot Lasse Frimand Jensen, er på valg i Aalborg.

Som sin far er han varm fortaler for brugen af sociale klausuler i forbindelse med kommunale byggerier, men han nævner dog ikke, om det også gælder kædeansvar. Forholdet for cyklister er en anden mærkesag, som også vækker genklang i hovedstaden.

I modsætning til sin far er Lasse Frimand Jensen imidlertid ikke kategorisk afvisende over for mere brugerbetaling i ældreplejen. Hvor Frank Jensen erklærer sig helt uenig i, at velhavende borgere i højere grad selv skal betale for praktisk hjemmehjælp, så erklærer sønnen sig delvis enig.

"Man skal visiteres efter behov og evne til rengøring og hjælp til indkøb. Jeg mener, at de mest velhavende ældre selv skal betale for den slags hjælp," lyder det således fra Jensen junior.

I forlængelse af de socialdemokratiske kandidater kan Rune Dybvad fra København også nævnes. Han er nevø til tidligere departementschef og nuværende direktør for DI, Karsten Dybvad.

Mor Messerschmidt
Dansk Folkeparti har på trods af partiets lidt kortere parlamentariske historier allerede flere veletablerede navne, som også vil være at finde på kommunale og regionale stemmesedler. Det mest kendte navn optræder dog kun indirekte.

I Gentofte Kommune vil en stemme på Dansk Folkepartis spidskandidat Henrik Thorup ifølge ham selv også være en stemme på Pia Kjærsgaard. De to er nemlig gift.

Mere åbenlys er Inge Messerschmidts tilknytning til sønnen Morten og Lone Langballes relation til svigerfar Jesper Langballe. Mens Inge Messerschmidt stiller op som nummer syv på listen for Dansk Folkeparti i Frederikssund, så er Lone Langballe partiets spidskandidat i Viborg Kommune og kandidat i Region Midtjylland.

Hun mener blandt andet ikke, at der er grund til at hæve skatten, når man kan få mere velfærd ved eksempelvis at spare på tolkebistanden. Hun erklærer sig samtidig helt uenig i, at hensynet til skolernes sociale og etniske sammensætning skal overtrumfe retten til frit skolevalg.

"De gode skoler skal ikke ødelægges for sådanne forslag. Forældre, der ønsker det bedste for deres børn, kan frit flytte dem, hvis der er plads på de pågældende skoler," lyder det fra Lone Langballe.

En enkelt Thulesen Dahl stiller også op. Jens Henrik er allerede kendt fra Folketinget, men dog ikke lige så kendt som lillebror Kristian.

I Assens Kommune vil han fortsætte kampen for at bevare små landsbyskoler, hvis han bliver genvalgt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bergur Larsson Løkke Rasmussen

MEP og regionsrådsmedlem (M), Region Hovedstaden, kaptajn, Forsvaret
cand.merc. i finance and strategic management (CBS), kaptajn-R, Den Kongelige Livgarde

0:000:00