Løkke og Moderaterne stormer mod stemmesedlen

Moderaterne med tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen i spidsen har samlet mere end halvdelen af de nødvendige vælgererklæringer. 

Foto: Emil Helms
Siri Marie Munch Schrøder

Det går stærkt for Lars Løkke Rasmussens parti, Moderaterne, der i skrivende stund har indsamlet 13.154 vælgererklæringer. Partiet er dermed langt over halvvejs på vej mod målet om at kunne stille op ved næste folketingsvalg.

Nye partier skal nemlig stille med 20.182 godkendte vælgererklæringer for at blive opstillingsberettiget ved næste folketingsvalg. Reglen er, at man skal indsamle erklæringer svarende til en 1/175-del af alle gyldige stemmer ved det seneste folketingsvalg. 

Moderaterne blev godkendt som parti af valgnævnet 16. juni og indsamlede på en måned 4.206 erklæringer. 

5.000 nye erklæringer på et døgn

Indenrigsministeriet bekræfter overfor Altinget, at antallet af vælgererklæringer til fordel for Moderaterne er steget med 5.000 fra mandag til tirsdag.

Kasper Møller Hansen, der er professor i statskundskab og valgforsker ved Københavns Universitet, peger på, at det ikke er en uset tendens, at et parti får vælgererklæringer i klynger. Det kan for eksempel ske, når de har fået eksponering i medierne eller på digitale platforme. Han er dog ikke sikker på, hvilken kampagne eller eksponering der ligger til grund for den stigning, som Moderaterne netop nu oplever.

"Andre partier har haft enorm succes med reklamer på Facebook. Eksponering kan generelt give spikes i erklæringerne. Det oplevede Klaus Riskær Petersen, da han var i Aftenshowet, og efterfølgende fik halvdelen af erklæringerne. Vi har også set det med Frie Grønne og Paludan," siger Kasper Møller Hansen.

Med denne stigning er der ifølge professoren gode chancer for, at Moderaterne når i mål indenfor de næste syv dage.

"Hvis denne udvikling fortsætter, er der ingen tvivl om, at han bliver opstillingsberettiget i næste uge," siger Kasper Møller Hansen. 

Løkke-lejr forbereder sig på valg

Indtil videre har Moderaterne ikke brugt nogle penge på kampagnefremstød for at indsamle vælgererklæringer. Det  fortæller Jeppe Søe, der er kommunikationschef for Lars Løkke Rasmussen.

"Det er Lars, jeg selv og nogle andre, der for første gang har delt en opfordring til at skrive under på vælgererklæringer for otte dage siden, og det er det, vi ser en reaktion på nu. Vi startede for en uge siden, og det ser ud til at folk lytter. Det er jo dejligt," siger Jeppe Søe. 

Det var egentlig meningen, at man fra Moderaternes side ville vente med at indsamle erklæringer, til man kunne komme med et mere konkret politisk program. Men nu er strategien altså lagt om, blandt andet for at kunne være sikre på en plads på stemmesedlen ved næste valg. 

"Hvis Mette Frederiksen udskriver valg, kan vi ikke nå at få det rette antal, da der skal gå syv dage, fra man indsender vælgererklæringen til den registreres," siger Jeppe Søe. 

Lars Løkke Rasmussen meldte sig ud af partiet Venstre 1. januar 2021, og sidder nu som løsgænger i Folketinget. Det er endnu uvist, hvad der kommer på det politiske program for Moderaterne. Men indtil videre er sløret løftet for, at Løkke har ambitioner om et midtersøgende parti. En kurs, han allerede ytrede ønske om op til det seneste folketingsvalg for sit daværende parti Venstre. 

På Twitter lyder der ros og opbakning fra kollega og tidligere initiativtager til et nyt parti, Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Tidligere har Jakob Engel-Schmidt, der er sekretariatsleder for Lars Løkke Rasmussens politiske netværk, bekendtgjort, at man først kommer med et reelt partiprogram efter kommunalvalget, der løber af stablen 16. november i år, men det har altså ikke holdt folk tilbage fra at sende deres opbakning til Løkkes projekt. 

Onsdag 8. september afholdes første møde i Lars Løkke Rasmussens netværk, Det Politiske Mødested, i levende live. 

Du kan følge status på Moderaternes vælgererklæringer her

E-mail Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

MF, stifter og politisk leder (M), fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Jeppe Søe

MF (M), 2. næstformand, Folketingets Præsidium, journalist og foredragsholder
journalist

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)