Løkkes nye parti har indsamlet en femtedel af de nødvendige vælgererklæringer

Lars Løkke Rasmussens nye parti, Moderaterne, har på én måned indsamlet en femtedel af de nødvendige vælgererklæringer for at kunne stille op til folketingsvalget. Valgforsker vurderer, at partiet kommer i Folketinget.

Moderaterne med Lars Løkke Rasmussen får ifølge valgforsker "svært" ved at gøre sig gældende i dansk politik.
Moderaterne med Lars Løkke Rasmussen får ifølge valgforsker "svært" ved at gøre sig gældende i dansk politik.Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Nicole Sander Bertelsen

Lars Løkke Rasmussens nye parti, Moderaterne, har siden den 16. juni indsamlet 4.206 vælgererklæringer. Det viser nye tal fra Indenrigs- og Boligministeriet.

Partiet har dermed "gode chancer" for at nå de cirka 21.000 indsamlede vælgererklæringer og komme på stemmesedlen til næste folketingsvalg, vurderer professor og valgforsker ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen.

"Jeg tror faktisk, at Moderaterne vil komme i Folketinget," siger han.

Kasper Møller Hansen er dog tilbageholdende med at kalde tempoet for indsamlingen af vælgererklæringer for sensationelt.

"At partiet når op på omkring 4.000 erklæringer så hurtigt, er egentlig ikke specielt overraskende. Det er heller ikke specielt mange i forhold til den udvikling, som vi har set ved andre partier – eksempelvis Klaus Riskær Pedersen og Stram Kurs i sin tid, hvor de nærmest på én uge nåede at samle mange flere ind," siger han.

Kasper Møller Hansen nævner, at Moderaterne ikke bør have travlt med at indsamle de resterende vælgererklæringer, eftersom at Lars Løkke Rasmussen ved siden af partiet har sit netværk, Det Politiske Mødested, som hurtigt vil kunne skaffe flere erklæringer.

"Han har ikke travlt, fordi han har de 15.000 fra netværket i ryggen," siger Kasper Møller Hansen.

Kamp om stemmerne

Udover Moderaterne spår Kasper Møller Hansen også, at Frie Grønne, som blev stiftet i april 2020, vil få indsamlet de nødvendige vælgererklæringer. Partiet, som har Sikandar Siddique som politisk leder, har lige nu indsamlet 15.346, viser Indenrigs- og Boligministeriets liste over partiernes vælgererklæringer.

Vælgerne vil derfor til næste folketingsvalg have "rigtig mange" partier at vælge mellem, fortæller Kasper Møller Hansen, som frygter, at antallet af partier vil have en slagside.

Det bliver svært for Kristendemokraterne og Moderaterne at gøre sig gældende i dansk politik

Kasper Møller Hansen
Valgforsker, Københavns Universitet

"Det kan nemt resultere i stemmespild, fordi alle får lidt stemmer, men ingen når op over spærregrænsen," siger han.

Risikoen for stemmespild vil være tilstede på begge sider af den politiske midte, fortæller han. På venstrefløjen vil Alternativet, Frie Grønne og Veganerpartiet kæmpe om de "grønne vælgere", mens slagsmålet på den anden side vil stå mellem Kristendemokraterne og Moderaterne, der ifølge valgforskeren appellerer til de samme vælgere.

Svært at blive stor

Kasper Møller Hansen mener derfor, at det bliver svært for Lars Løkke Rasmussen at få partiet til at vokse, når partiet går efter at ligge på midten.

"Midten er et svært sted at vokse sig stor, som jo er Løkkes håb. Han vil gerne være den berømte tunge på vægtskålen. Men så skal han ikke blot tage stemmer fra den borgerlige lejer, hvor alt tyder på, at hans primære vælgere vil være tidligere venstrefolk, men han skal også kapre stemmer fra Radikale, Socialdemokratiet og SF. Det virker op ad bakke ud fra de få målinger, der er kommet frem indtil nu," siger Kasper Møller Hansen.

Historisk set har flere partier forsøgt at indtage den samme position på midten, som Lars Løkke Rasmussen vil prøve kræfter med. Senest forsøgte Simon Emil Ammitzbøll-Bille med Fremad, men uden held.

Ifølge valgforskeren er positionen på midten svær, fordi partierne er i konstant konkurrence om den politiske dagsorden. Når partierne placerer sig på midten, skiller de sig ikke nok ud, så uanset hvilket emne der er på dagsordenen, vil partierne på fløjene trumfe midterpartier som eksempelvis Moderaterne og Kristendemokraterne. Det får Kasper Møller Hansen til at fastslå: 

"Det bliver svært for Kristendemokraterne og Moderaterne at gøre sig gældende i dansk politik".

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00