Løkke om Brexit: Danmark forbereder sig på det værste

TOPMØDE: Regeringen sætter turbo på udviklingen af en plan B, så Danmark er parat, hvis det ikke lykkes at få en skilsmisseaftale med briterne.

Regeringen optrapper forberedelserne på en kaotisk Brexit, lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).
Regeringen optrapper forberedelserne på en kaotisk Brexit, lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).Foto: Ludovic Marin/AP/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Der er så stor usikkerhed om udfaldet af de svære forhandlinger om briternes udmeldelse af EU-samarbejdet, at regeringen nu sætter fart på udviklingen af en nødplan, hvis det skulle gå helt i vasken.

Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) efter et topmøde i Bruxelles, hvor EU-cheferne har opfordret til at øge forberedelserne i tilfælde af, at der ikke kommer en aftale, inden briterne forlader selskabet 29. marts 2019.

"Vi bliver jo nødt til at forberede os på alle scenarier, og det gælder også worst case," siger Løkke.

Dagen efter den britiske afstemning for to år siden nedsatte regeringen en tværministeriel Brexit-taskforce, der ser på Danmarks udfordringer ved den britiske exit – både hvis den sker under kontrollerede og mindre kontrollerede former.

"Det arbejde har vi faktisk så sent som i sidste uge speedet op på, sådan at vi nu på tre specifikke områder har folk, som bruger mange kræfter på at finde ud af, hvis det ender i ingenting, hvad gør vi så," siger statsministeren.

Hvor mange ekstra toldere
De tre såkaldte klynger handler om henholdsvis erhvervsregulering, borgere og mere operationelle aspekter, som for eksempel told og grænsetjek, hvor man blandt andet skal se på, hvor meget ekstra personale der skal til.

Falder briterne ud af Unionen uden en aftale, kan det have betydning for alt fra fly fra Londons muligheder for at lande i København til danske fødevarer i transit mod et britisk supermarked på Brexit-dag.

"Så er det WTO-reglerne, der gælder, så er der 40 procents told på dansk lurpakket smør, så er der usikkerhed om britiske statsborgeres opholdsgrundlag i Danmark og danskernes opholdsgrundlag i Storbritannien og så videre. Og det er vi selvfølgelig nødt til at forberede os på," siger statsministeren.

Flere beslutninger til sommer
I foråret er der sket en kortlægning på tværs af alle ministerier af, hvad der kan blive af knaster ved briternes exit – med eller uden en aftale. Efter sommerferien skal der så til at træffes beslutninger om, hvad der konkret skal gøres ved de knaster, alt efter om der er kommet skred i forhandlingerne.

Den britiske premierminister, Theresa May, kæmper i disse dage for at få opbakning på hjemmebane til sin plan for, hvad for et forhold briterne skal have til EU efter Brexit. Den skal færdiggøres ved et møde på hendes landsted, Chequers, 6. juli, fortalte hun de øvrige EU-chefer under topmødet. May sagde dog ikke noget til mødet, der kunne dæmpe nervøsiteten over de manglende fremskridt hos statsministeren.

"Der var ikke noget i hendes indlæg, der gjorde mig roligere," siger Lars Løkke Rasmussen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00