Løkke om ny VLAK-regering: Et ambitiøst regeringsgrundlag

NY REGERING: Danmark skal være friere, rigere og mere trygt, siger Lars Løkke Rasmussen, der sammen med Konservative og Liberal Alliance mandag vil præsentere Danmarks nye regering.

Foto: Keld Navntoft/Scanpix
Anders JerkingCecilie Gormsen

Danmark får en ny regering.

Efter en uges intense drøftelser er Venstre, Liberal Alliance og Konservative blevet enige om at danne en trekløver-regering med Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister, og den bliver præsenteret mandag. 

Det fortalte de tre partiers ledere på et pressemøde på Marienborg søndag eftermiddag.

"Vi har et regeringsgrundlag, så vi i morgen (mandag, red.) kan danne en regering," siger Lars Løkke Rasmussen og fortsætter:

"Vi er tre forskellige partier. Vi er ikke enige om alt, men vi er drevet af den samme ambition, og vi deler en optimisme om Danmarks fremtid."

Læs også: Her er det nye regeringsgrundlag

I det nye regeringsgrundlag fremgår det blandt andet, at skatten på arbejde skal sænkes, at forsvarsbudgettet skal øges, og at væksten i det offentlige forbrug skal holdes på 0,3 procent om året. Desuden vil regeringen flytte flere statslige arbejdspladser ud i landet, privatisere TV 2 og fremlægge en udenrigs- og sikkerhedspolitisk strategi, ligesom mindst 50 procent af Danmarks energibehov i 2030 ifølge den nye regering skal dækkes af vedvarende energi. I 2050 skal Danmark være fri af fossile energikilder.

Friere og rigere Danmark
De tre regeringspartier råder tilsammen over 53 mandater, og den nye regering er altså afhængig af andre partier, for eksempel Dansk Folkeparti, for at få flertal for sin politik.

Efter flere måneders armlægning om topskatte-lettelser, hvor Liberal Alliance truede med at vælte regeringen, foreslog Lars Løkke Rasmussen sidste lørdag at invitere Konservative og Liberal Alliance med i en ny regering. Efterfølgende har de tre partier så forhandlet sig til enighed om det politiske grundlag for den nye regering.

Og ifølge Lars Løkke Rasmussen er de tre regeringspartier blevet enige om et ambitiøst regeringsgrundlag.

"Det er et ambitiøst, omfangsrigt og detaljeret regeringsgrundlag, som sætter retningen for et Danmark, som bliver friere, rigere og mere trygt," siger han. 

Topskatte-striden
En af de ting, som de tre blå partier har diskuteret den seneste uge, er skattepolitkken. I regeringsgrundlaget fra 2015 stod der, at V-regeringen ville arbejde for en topskattelettelse på fem procentpoint. Og det var netop den sætning, der fik Liberal Alliance til at true med at vælte regeringen, hvis ikke der blev leveret på det punkt. 

I det nye regeringsgrundlag står der følgende om topskat:

"Regeringen ønsker at reducere marginalskatten, og at topskatten skal spille en langt mindre rolle end i dag, fordi den koster vækst og beskæftigelse."

Og det er Liberal Alliances politiske leder, Anders Samuelsen, meget tilfreds med. 

"På den her måde når vi rigtig mange ting på en gang. Vi holder fast i at sænke marginalskatten, men vi har særligt fokus på at få løftet markant mange ud af at betale topskat," siger Anders Samuelsen.

Han peger på, at det nye regeringsgrundlag er det mest ambitiøse borgerligt-liberale regeringsprogram nogensinde. Også i forhold til skattedelen, som vil komme på forhandlingsbordet i foråret i forbindelse med JobReformII.

"Det er ambitiøst. Det er et vigtigt mål (at færre skal betale topskat, red.), og jeg tror, at det kan være med til at nå et meget ambitiøst vækstmål," siger Anders Samuelsen og henviser til regeringens mål om at løfte velstanden med 80 milliarder kroner frem mod 2025.

K: En ambitiøs grøn politik
Også Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, er glad for det nye regeringsgrundlag. Han er særligt glad for, at boligskatterne fastfryses de kommende fire år. Men også det grønne område har været vigtig for Konservative under forhandlingerne. 

"Det er lykkedes at blive enige om en ambitiøs grøn politik. Vi sætter blandt andet et konkret mål om, at halvdelen af Danmarks energi allerede i 2030 skal komme fra vedvarende energi. Det betyder om noget, at Danmark kan fastholde sin grønne førerposition," siger Søren Pape Poulsen. 

Han glæder sig også over, at forsvaret får tilført flere midler. Det har fået Konservative til at genindtræde i forsvarsforliget, som partiet ellers forlod i forbindelse med aftalen om nye kampfly.

Lars Løkke Rasmussen vil mandag klokken 11 gå til Dronningen for at præsentere sin nye regering. Ifølge TV 2's oplysninger vil den nye regering består af 22 ministre. Heraf vil Liberal Alliance få 6 ministerposter, mens Konservative vil få 3.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024