Løkke om valg: Det bliver først næste år

SOMMERGRUPPEMØDE: Statsministeren vil gerne garantere, at han ikke udskriver folketingsvalg på denne side af nytår.

Lars Løkke var flankeret af gruppeformand Karen Ellemann (V) og politisk ordfører Britt Bager (V) ved fredagens pressemøde i Aarhus.
Lars Løkke var flankeret af gruppeformand Karen Ellemann (V) og politisk ordfører Britt Bager (V) ved fredagens pressemøde i Aarhus.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

De politiske partier kan godt vente nogle måneder med at sende valgplakaterne i trykken, og pressen kan holde op med at spekulere i et efterårsvalg.

Det var ét af hovedbudskaberne fra Lars Løkke Rasmussen på det pressemøde, han holdt fredag i anledning af Venstres sommergruppemøde.

"Jeg bliver tit spurgt, hvornår der kommer valg. Helt ærligt. Det er først til næste år," sagde han.

Frem for spekulationer om bagstavkombinationer i en kommende, ny regering, ville Løkke hellere tale om fem mærkesager, Venstre går til valg på: En sammenhængsreform, der skal styrke kernevelfærden, en stor sundhedsreform, bedre indsats for psykisk sårbare unge, erhvervsuddannelser og klima.

Læs også

Man kan godt opfatte det som en garanti
Direkte adspurgt om Lars Løkke vil garantere, at folketingsvalget ikke kommer i 2018, svarede han: "Sådan kan man sagtens opfatte det".

Der har været snak om muligheden for et efterårsvalg, fordi eventuel ballade i blå blok om finansloven ellers kunne kaste Løkke ufrivilligt ud i et valg ved juletid. Et kuldsejlet forhandlingsforløb og en splittet blå blok ville ikke være et godt afsæt for valg, og derfor har analysen været, at det ville være en bedre løsning for statsministeren at trykke på knappen i efteråret, før stridighederne brager løs.

Men nu slår Lars Løkke Rasmussen altså fast, at han går efter at lande en finanslov og vedtage en sundhedsreform, før der kommer valg. Det sker, efter at begge regeringspartnere, K og LA, på deres sommergruppemøder har sagt, at de ikke vil lade striden med DF om skattelettelser stå i vejen for at lande en finanslov.

Der er med andre ord foreløbig lagt op til en fredelig løsning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00