Løkkes nye parti er godkendt og klar til at indsamle underskrifter

Moderaterne, der er navnet på Lars Løkke Rasmussens nye parti, er blevet godkendt af Valgnævnet og er nu klar til underskriftindsamling.

Lars Løkke Rasmussens nye parti, Moderaterne, er blevet godkendt og er dermed klar til at indsamle underskrifter til det kommende folketingsvalg.
Lars Løkke Rasmussens nye parti, Moderaterne, er blevet godkendt og er dermed klar til at indsamle underskrifter til det kommende folketingsvalg.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Jon Michelsen

Lars Løkke Rasmussens nye parti, Moderaterne, er blevet godkendt af Valgnævnet og er klar til at indsamle underskrifter til det kommende folketingsvalg.

Det fremgår på Indenrigs- og Boligministeriets hjemmeside, vaelgererklaring.dk.

Jakob Engel-Schmidt, der er sekretariatsleder for Løkkes politiske netværk, bekræfter også Valgnævnets godkendelse af partinavnet på sin Twitter-profil.

I begyndelsen af 2021 etablerede Lars Løkke Rasmussen 'Det Politiske Mødested'. Et mødested, hvor over 16.000 danskere siden har meldt sig ind.

Hertil var han med til at danne ’Foreningen af 8. januar 2021’, der blev skabt for at støtte og drive mødestedet. 

Projektet blev senere udviklet til et parti, hvor den tidligere statsminister ved sin grundlovstale løftede sløret for Moderaterne, som han under talen beskrev således:

"Et moderat parti, der ikke benytter sig af taktik og spin, men siger, hvad vi mener, også selvom det ikke passer ind i den kasse, man vil putte os i."

Tid til underskrifter
I talen fortalte han desuden, at en ansøgning om godkendelse af partinavnet var blevet sendt afsted.

Partinavnet er nu - knap to uger efter - blevet godkendt, og dermed er partiet klar til at indsamle de nødvendige underskrifter til det kommende folketingsvalg.

Derudover fortalte den tidligere statsminister i grundlovstalen, at den officielle partilancering først ville finde sted efter det kommende kommunalvalg i november måned, da det ifølge ham selv ville være useriøst at stifte et parti få måneder inden valget:

”Derfor bliver Moderaterne først stiftet efter kommunalvalget i god tid inden folketingsvalget om to år. Det er i hvert fald plan A."

Godkendelsen af Moderaterne betyder, at partiet nu skal samle 20.182 underskrifter, der er minimumsgrænsen for at blive opstillingsberettiget til Folketinget.  

Vælgererklæringer  

Det kræver i dag 20.182 underskrifter at blive opstillingsberettiget til Folketinget – og vælgererklæringerne indsamles hovedsageligt digitalt. 

Før et nyt parti kan begynde at indsamle vælgererklæringer, skal partinavnet dog godkendes af det uafhængige Valgnævn.

Det specifikke antal vælgererklæringer varierer mellem hver valgperiode, da det skal svare til 1/175 af alle gyldige stemmer ved det seneste folketingsvalg.

Alle stemmeberettigede borgere kan afgive én vælgererklæring ad gangen til folketingsvalg og én til europaparlamentsvalg. Den gælder som udgangspunkt i 18 måneder.

Man kan altid trække sin vælgererklæring tilbage, mens partiet stadig er ved at samle underskrifter. Men hvis et parti bliver opstillingsberettiget, vil alle partiets vælgererklæringer blive låst i resten af perioden. Derefter vil man igen kunne afgive en ny vælgererklæring.

Læs også

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00