Lokalerne til rigsretssagen koster tocifret millionbeløb

Staten skal betale omkring 12 millioner kroner for at låne lokaler til rigsretssagen mod Inger Støjberg. Justitsministeriet kan endnu ikke give et skøn over de samlede udgifter.

Daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg under grundlovsceremonien i 2019 i Eigtveds Pakhus, hvor rigsretten snart skal afhøre hende.<br>
Daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg under grundlovsceremonien i 2019 i Eigtveds Pakhus, hvor rigsretten snart skal afhøre hende.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Birk Sebastian Kotkas

Dansk Folkeparti har forsøgt at få svar på, hvad rigsretssagen mod Venstres tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg vil koste.

Nu afslører et vedtaget aktstykke fra justitsminister Nick Hækkerup (S) størrelsen på én af udgiftsposterne i forbindelse med rigsretssagen. Der er tale om udgifterne til at leje Udenrigsministeriets lokaler i Eigtveds Pakhus til rigsretssagen fra 1. august i år til 31. januar 2022.

Omkring 8,2 millioner kroner vil gå til husleje, 3,2 millioner kroner til kompensation til Udenrigsministeriet samt en halv million kroner til blandt andet rengøring, alarmer og leje af mikrofoner. Staten skal dermed betale omkring 12 millioner kroner for lokalerne.

Ud over udgifterne til lokalerne skal staten blandt andet betale for vederlag til Rigsrettens medlemmer og for tilkaldelse af pensionerede højesteretsdommere til Højesteret som følge af rigsretssagens gennemførelse.

Intet overblik over de samlede udgifter

Justitsministeriet undersøgte tidligere på året efter en forespørgsel fra Dansk Folkeparti, hvad udgifterne til rigsretssagen mod Inger Støjberg ville lande på. Ministeriet var dengang i dialog med Domstolsstyrelsen om mulighederne for at foretage et skøn over udgifterne.

"Det er vurderingen, at der ikke på det foreliggende grundlag kan udarbejdes et dækkende og meningsfuldt udgiftsskøn over de samlede omkostninger ved en eventuel kommende rigsretssag," skrev Nick Hækkerup i et folketingssvar til gruppeformand og retsordfører Peter Skaarup (DF).

Nick Hækkerup oplyste samtidig, at de samlede udgifter til Danmarks seneste rigsretssag mod tidligere justitsminister Erik Ninn-Hansen udgjorde 33,9 millioner kroner, som – korrigeret for inflation – svarer til knap 50 millioner kroner i dag.

Justitsministeriet oplyser til Altinget, at ministeriet siden sit svar til Peter Skaarup fortsat ikke har et samlet skøn over udgifterne til rigsretssagen mod Inger Støjberg.

Rigsretten forventer at afsige dom inden jul i år.

Fakta

Nogle af udgiftsposterne ved rigsretssagen mod Inger Støjberg:

  • Vederlag til de af Folketinget valgte medlemmer af Rigsretten
  • Vederlag til anklagere og forsvarere samt godtgørelse af disses nødvendige udgifter
  • Merudgifter i forbindelse med tilkaldelse af pensionerede højesteretsdommere til deltagelse i behandling af sager i Højesteret som følge af rigsretssagens gennemførelse
  • Udgifter til sekretariatsbistand
  • Udgifter til vagtopgaver
  • Udgifter til leje og indretning af lokaler
  • Øvrige driftsudgifter, herunder kontorhold, leje af udstyr til lydoptagelse og talegenkendelse, indkøb og opsætning af it-udstyr, herunder løbende support, samt etablering og drift af hjemmeside for Rigsretten.

Kilde: Dokument til Finansudvalget fra justitsminister Nick Hækkerup (S)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Skaarup

MF (DD)
student (Aarhus Katedralskole 1982)

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

Erik Ninn-Hansen

Fhv. formand, Folketinget, fhv. justitsminister (K), fhv. MF
cand.jur. (Københavns Uni. 1948)

0:000:00