Kommentar af 
Lone Andersen

L&F: Dansk landbrugsjord kan blive en magnet for udenlandske rigmænd

DEBAT: Med landbrugsloven fra 2015 blev Danmarks landbrugsjord sat til salg for hele verden. Men ingen holder øje med, hvor meget jord der opkøbes af udenlandske investorer, skriver Lone Andersen.

Ingen registrerer, når udenlandske investorer køber dansk jord, skriver Lone Andersen.
Ingen registrerer, når udenlandske investorer køber dansk jord, skriver Lone Andersen.Foto: /Ritzau/Jesper Nørgaard Sørensen
Lone Andersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lone Andersen
Formand for Familielandbruget, Landbrug & Fødevarer

Med liberaliseringen af landbrugsloven i 2015 blev Danmarks jord sat til salg for hele verden. Formålet med ændringen af Landbrugsloven var at forbedre mulighederne for at investere i landbrugserhvervet og derved gøre det nemmere for landmændene at tiltrække ny kapital. Gode intentioner.

Desværre frygter vi i Familielandbruget, at vores frugtbare danske jord vil blive en potentiel magnet for rigmænd og passive udenlandske investorer.

De udenlandske kapital- og ejendomsfonde har allerede spottet, at københavnske boligejendomme kan være en lukrativ forretning. Ifølge dagbladet Børsen viser data fra rådgivningsvirksomheden Cushman & Wakefield Red, at udenlandske opkøb af boligejendomme er mangedoblet de senere år fra 3,7 milliarder kroner i 2013 til 23,2 milliarder kroner i 2017. Det har nu fået flere politikere til at kræve handling.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler. Du kan kommentere indlægget i bunden. Vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.
Debatindlæg kan sendes til: [email protected]

Vi håber, at politikerne også vil kigge længere væk end Valby Bakke. For her ved vi ikke engang, hvilke udlændinge der køber dansk landbrugsjord.

Store opkøb fra udenlandske investorer
Landbrug & Fødevarer har iværksat en årlig undersøgelse af, hvor meget jord der opkøbes af udenlandske investorer. Undersøgelsen er baseret på stikprøver og tyder ikke på et decideret boom i udenlandske opkøb af landbrugsejendomme i Danmark, men der er tegn på, at der er kommet lidt flere handler end tidligere. Desværre er det kun gisninger, da ingen registrerer, når udenlandske investorer køber dansk jord.

Med de ambitioner, vi har omkring klima, miljø og bæredygtighed – altså større og større krav til dyrkning af vores jord med respekt for natur og klima – så giver det ikke mening, at vi holder udsalg på vores jord.

Lone Andersen

I Familielandbruget er vi bekymrede for, at store opkøb foretaget af eksterne investorer kan gå ud over landbrugets omdømme. At der kommer blokvognslandbrug til Danmark, hvor en ekstern investor blot kommer og dyrker jorden og forlader området igen, uden at de er med til at udvikle lokalsamfundet.

Registrer udenlandske investeringer
Med de ambitioner, vi har omkring klima, miljø og bæredygtighed – altså større og større krav til dyrkning af vores jord med respekt for natur og klima – så giver det ikke mening, at vi holder udsalg på vores jord.

Vi synes derfor, at det er rettidig omhu, at vi får lavet en offentlig registrering af omfanget af udenlandske investeringer i danske landbrug.

For det er da tankevækkende, at politikerne vil have 100 procent styr på, hvem der ejer vores danske sommerhuse og udlejningsejendomme, men ikke hvem der ejer vores værdifulde danske muld.

----

Lone Andersen er formand for Familielandbruget i Landbrug & Fødevarer. Kommentaren er udelukkende udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lone Andersen

Viceformand, Landbrug & Fødevarer, formand, Familielandbruget og Copa-Cogega's arbejdsgruppe for økologi, gårdejer
landbruger (Borris Landbrugsskole 1981)









0:000:00