Lula da Silva bliver præsident i Brasilien

Lula da Silva har slået den siddende præsident Jair Bolsonaro med 50,9 procent af stemmerne i anden runde af præsidenvalget i Brasilien. Dermed bliver Lula da Silva Brasiliens nye præsident.

Den tidligere præsident Lula da Silva har vundet valget ved at stå stærkt på kampen mod fattigdom og beskyttelse af regnskoven.
Den tidligere præsident Lula da Silva har vundet valget ved at stå stærkt på kampen mod fattigdom og beskyttelse af regnskoven.Foto: Caio Guatelli/AFP/Ritzau Scanpix
Carl Andersen

77-årige Luiz Inaxio Lula da Silva fra Partido dos Trabalhadores, Arbejderpartiet, bliver præsident i Brasilien. Det står klart efter anden valgrunde i det brasilianske valg. 

Det oplyser DR i en artikel.

Med 50,9 procent af stemmerne vandt Lula da Silva valget søndag 30. oktober over den siddende præsident Jair Bolsonaro, som har siddet på posten siden 2019. Jair Bolsonaro fik 49,1 procent af stemmerne til valget. 

Posten som præsident er ikke uvant for Lula da Silva, i perioden fra 2003 til 2010 var han således præsident for Brasilien. Efter valget genindtager han altså embedet som lederen for 215 millioner brasilianere.

"Jeg vil lede for 215 millioner brasilianere, og ikke bare for dem, der har stemt på mig. Der finde ikke to Brasilien. Vi er ét land, et folk, en stor nation," sagde Lula Da Silva efter valget ifølge DR efter Reuters.

Udover politisk samling står Lula da Silva særligt stærkt på kampen mod fattigdom og beskyttelse af regnskoven igennem internationalt samarbejde.  

Lula Da Silva blev i 2018 fængslet for bestikkelse, men dommen blev annulleret efter, han havde siddet i fængsel i 580 dage. Dommen blev af Højeste Ret set som partisk. Siden har han ført valgkampagne mod valget, som han nu har vundet.

Det brasilianske valgsystem er et to-runde-system, derfor stillede kun Lula da Silva og Jair Bolsonaro op i anden runde efter at de havde fået flest stemmer i første runde – henholdsvis 48,4 for Lula og 43,2 for Bolsanaro.

Den 77-årige Lula ventes indsat den 1. januar 2023.
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Luiz Inaxio Lula da Silva

Præsident, Brasilien

0:000:00