Måling: Færøske partier bevarer folketingspladser

Venstre og Socialdemokratiets færøske søsterpartier står i en ny måling til at beholde deres pladser i Folketinget. Et venstreorienteret løsrivelsesparti vil ikke nødvendigvis pege på Mette Frederiksen, hvis partiet formår at erobre en plads i Folketinget.

Javnaðarflokkurins mandat vil med stor sandsynlighed gå til partiets nuværende folketingsmedlem Sjúrður Skaale.
Javnaðarflokkurins mandat vil med stor sandsynlighed gå til partiets nuværende folketingsmedlem Sjúrður Skaale.Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Mens danske vælgere stort set hver dag under valgkampen har kunne stå op til en ny meningsmåling, så går det anderledes fredeligt for sig på Færøerne. Her er der indtil videre offentliggjort én meningsmåling.

Den kom tirsdag i denne uge og viste, at Venstres søsterparti Sambandsflokkurin og det socialdemokratiske parti Javnaðarflokkurin står til at beholde deres pladser i folketingssalen.

Adskiller sig markant

Målingen, der er lavet af det færøske meningsmålingsinstitut spyr.fo for det færøske medie portal.fo, giver Sambandsflokkurin 29,9 procent af stemmerne, hvilket er 1,5 procentpoint mere end ved valget i 2019. Javnaðarflokkurin står til at få 27,3 procent, hvilket er en fremgang på 1,7 procentpoint.

Det konservative parti Fólkaflokkurin står i målingen til at få 16,7 procent af stemmerne, hvilket er en tilbagegang på mere end syv procentpoint i forhold til 2019-valget.

Det venstreorienterede løsrivelsesparti Tjóðveldi står i tirsdagens måling til at få 18,7 procent af stemmerne.

Målingen adskiller sig markant fra en måling, som Færøernes radio- og tv-station KVF fik lavet få dage før valgudskrivelsen den 5. oktober.

Her stod Javnaðarflokkurin til at få 33,7 procent af stemmerne, mens Sambandsflokkurin stod til at få 21,8 procent. Meningsmålingen viste dog tæt løb mellem Sambandsflokkurin, Fólkaflokkurin med 19,5 procent og Tjóðveldi med 18,1 procent.

Give pladsen videre

Hvis Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin trækker det længste strå på valgdagen, så vil det betyde, at Færøernes fortsat har en repræsentant i hver af de to lejre i Folketinget.

Javnaðarflokkurins mandat vil med stor sandsynlighed gå til partiets nuværende folketingsmedlem Sjúrður Skaale. Hvem der i givet fald skal repræsentere Sambandsflokkurin er mere usikkert. Partiets nuværende folketingsmedlem, Edmund Joensen, genopstiller nemlig ikke.

Færøernes lagmand Bárður á Steig Nielsen, der også er formand for Sambandsflokkurin, står øverst på partiets kandidatliste og forventes at få flest stemmer. Han vil dog med stor sandsynlighed give pladsen videre til den partifælle, der får næstflest stemmer.

På grund af en færøsk mindedag for søfarende går færingerne ikke til stemmeurnerne og stemmer til folketingsvalget på tirsdag, sådan som det er tilfældet i Danmark og Grønland. I stedet tyvstarter færingerne og stemmer allerede mandag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Edmund Joensen

Fhv. MF (Sambandsflokkurin)
Erhvervsdrivende

Sjúrður Skaale

MF (JF), næstformand, Færøudvalget
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1997)

Bárður á Steig Nielsen

Lagtingsmedlem (Sambandsflokkurin)
første del af HD, Handelshøjskolen Århus

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024