Måling: Mændene går uden om SF

NY ANALYSE: SF appellerer i stigende grad til kvinder, og kønsbalancen blandt vælgerne er meget mere skæv end hos Enhedslisten og Alternativet, viser ny analyse af partiernes vælgerprofil.

SF appellerer i stigende grad til kvinder, viser ny analyse af partiernes vælgerprofiler. På billedet er SF-formand Pia Olsen Dyhr. 
SF appellerer i stigende grad til kvinder, viser ny analyse af partiernes vælgerprofiler. På billedet er SF-formand Pia Olsen Dyhr. Foto: /ritzau/Mads Joakim Rimer Rasmussen
Morten Øyen

Det gamle mantra om, at kvinder stemmer rødt, og mænd stemmer blåt, lever i bedste velgående.

Fakta
Om analysen
Analysen er foretaget for Altinget af Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

Artiklen må citeres frit efter reglerne om god presseskik og med tydelig angivelse af Altinget som kilde.

Interviews foretaget af Kantar-Gallup i perioden 1/10-17 til 30/12-17. I alt er det 10.991 interviews med i analysen.

Det fremgår af en ny analyse fra professor Kasper Møller Hansen af partiernes profiler, som viser, at SF er det parti, som har haft den største ændring i kønsbalancen siden valget i 2015.

Dengang var 57 procent af partiets vælgere kvinder, men det er siden steget til 65 procent.

Partiet med den næststørste andel kvinder er Socialdemokratiet med godt 54 procent, mens omkring 53 procent af Enhedslistens og Alternativets vælgere er kvinder.

I vores egen selvforståelse er vi fællesskabsorienterede og kæmper for velfærdssamfundets frontsoldater som pædagoger, socialrådgivere og sygeplejersker. Og så tager vi ligestilling seriøst uden alt det der fis med, at en mand ikke må tale før en kvinde.

Karsten Hønge (SF)
Politisk ordfører

”Jeg ved ikke, om jeg vil sige, at vi har et mandeproblem. Det er ikke et problem, at vi har flere kvinder, som stemmer på os. Men det er et problem, at den her store gruppe af privatansatte lønarbejdere går uden om os. Og de er ofte mænd,” siger SF’s politiske ordfører, Karsten Hønge.

(Artiklen fortsætter under graf)

Nye vælgere kommer fra S
Ifølge valgforsker Kasper Møller Hansen skyldes den stigende andel af kvinder blandt SF-vælgerne dels, at Socialdemokratiet under Mette Frederiksens ledelse har bevæget sig tættere på højrefløjen i udlændingepolitikken. Og dels, at SF er ved at komme sig oven på tiden som regeringsparti, hvor partiet var medansvarlig for lærerkonflikt og Dong-salg.

”Vi ved fra vælgervandringerne, at Socialdemokratiet siden valget har afgivet vælgere videre til SF, og de her tal tyder på, at det især er kvinder, som synes at gå den vej. Det vidner nok om, at SF er ved at være tilbage i rollen med at stå lidt til venstre for Socialdemokratiet,” siger Kasper Møller Hansen.

Han peger på, at SF traditionelt har haft en profil med vægt på socialpolitik, sundhed, uddannelse og miljø og med særlig appel til de offentligt ansatte. Og der er flest kvinder blandt de offentligt ansatte, fortæller Kasper Møller Hansen.

Se hvordan de øvrige partiers kønsprofil ser ud på Altinget: christiansborg (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00