Måling: Næsten dødt løb mellem Socialdemokratiet og Enhedslisten i København

KV21: Der er blot 1,6 procentpoint mellem Socialdemokratiet og Enhedslisten i København i en ny måling for Altinget. Alternativet mister tre fjerdedele af deres opbakning.

Om et år går danskerne til kommunalvalg. Ny måling tegner til spænding om, hvem der bliver største parti i København.
Om et år går danskerne til kommunalvalg. Ny måling tegner til spænding om, hvem der bliver største parti i København.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Thor Stefansson HiisKasper Kaasgaard

Det tegner til at blive et tæt opgør mellem Enhedslisten og Socialdemokratiet om at blive Københavns største parti.

Det viser en ny meningsmåling foretaget af Epinion for Altinget et år før kommunalvalget.

Med 23,8 procent til Socialdemokratiet og 22,2 procent til Enhedslisten står de to partier til henholdsvis at miste og vinde 3,8 procentpoint i forhold til valget i 2017.

Politisk kommentator Jarl Cordua påpeger, at der kan ske meget frem mod valget, men finder det overraskende, at Enhedslisten står til at få så stor opbakning.

”Det vidner om en vis stamina i vælgerbasen, at partiet, trods flere dårlige overskrifter om partiets nuværende borgmester Ninna Hedeager Olsen, stadig kan trække så mange vælgere til sig. Når det er sagt, så skal der en markant spidskandidat til for at holde ved den store vælgeropbakning,” siger Cordua.

Han henviser til, at teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen blandt andet sygemeldte sig i fire måneder efter en voldtægtssag, ligesom hun mødte kritik for sin håndtering af spildevandssagen i Øresund.

Enhedslisten vælger spidskandidat i starten af det nye år.

Hæstorp fortrøstningsfuld
Målingen er lavet, efter Frank Jensen trak sig som overborgmester, og inden det stod klart, at Sophie Hæstorp Andersen afløser ham som spidskandidat.

Hæstorp Andersen er dog fortrøstningsfuld.

”Vi stod med et lignende arbejde før valget i 2017, hvor meningsmålingerne ikke var til vores fordel, og Enhedslisten stod til at få et rigtig godt valg. Helt så markant endte det ikke, da det kom til selve valget,” siger hun.

Den største tilbagegang står Alternativet til. Partiet får opbakning fra 2,8 procent i målingen mod et valgresultat på 10,5 procent i 2017.

Altinget Hovedstaden kan du læse kommentarer fra deres gruppeformand Fanny Broholm og se alle tallene i målingen. Der finder du også et længere interview med Sophie Hæstorp Andersen.

Dokumentation

Denne undersøgelse er udarbejdet på baggrund af i alt 1.023 gennemførte interview med danskere på 18 år og derover. Interviewene er indsamlet via. onlinepanel d. 27. oktober til 4. november 2020. 

Den maksimale stikprøveusikkerhed på de samlede resultater er +/- 3,1 procentpoint (v. 95 % konfidensniveau).

Stikprøven er sammensat med henblik på at sikre repræsentativitet ift. køn, alder og uddannelse. Efter dataindsamlingen foregår der en såkaldt vejning (poststratifikation) af det samlede datamateriale, så vægten af svarpersonernes sammensætning i stikprøven afspejler den Københavnske vælgerbefolknings sammensætning målt på køn, alder, uddannelse, ligesom der tages højde for politisk tilhørsforhold målt i forhold til, hvordan svarpersonerne stemte ved seneste folketingsvalg.

Meningsmålinger omkring kommunalvalgsresultater inden et kommunalvalget bærer ofte præg af, at mange vælgere ikke orienterer sig i kommunalpolitik til hverdag, og derfor er mange stadig meget uafklarede om deres partivalg. Denne analyse skal derfor ses som et ’her og nu’-bud på partiernes opbakning, men det vil kunne ændre sig meget frem til næste års valg.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jarl Cordua

Radiovært, kommentator
cand.polit. (Københavns Uni. 1998)

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)









0:000:00