Debat: Vores forhold til mad er fyldt med dyreetiske dilemmaer

DEBAT: Mange danskere er imod jagt, men hiver buræg og kød fra lænkede, sammenstuvede dyr ned fra hylderne, skriver Tine Gudrun Petersen, direktør for SPIS! Odense Food Festival.

Af Tine Gudrun Petersen
Direktør for SPIS! Odense Food Festival

Vildt er en vigtig del af dansk madkultur og historie. Vi skal ikke langt tilbage i tiden, før det, mennesket kunne sanke, samle og jage i have, åer og skove var afgørende for overlevelsen.

Men i takt med at flere flytter til byerne er vi kommet langt væk fra naturen og den rigdom, den tilbyder os. Dansk natur bugner af vilde bær, urter, nødder, rødder, fisk og kød.

Hyld, ramsløg, moreller og muslinger kender vi, men der er så meget mere derude, vi kunne få glæde af.

Tonsvis af vild mad rådner hvert år væk, uden at nogen har så meget som overvejet at spise den.

Den tendens er heldigvis ved at vende. Et stigende antal gastronomiske firstmovers viser nu vejen med brug af vilde råvarer.

En vigtig tendens at stimulere i en tid, hvor menneskets rovdrift på jorden hvert år forårsager et enormt overforbrug af ressourcer og en voldsom mængde affald med det, vi spiser, som en af de værste klimasyndere. Men spise skal vi jo.

Vi er primært vænnet til rensede, vaskede fødevarer, som efter korte, vækstboostede liv, er indhyllet i plastik og transporteret lande og riger rundt. Vi finder dem flottere og mere indbydende end de skæve, jordede fødevarer, vi kan finde i naturen, hvor de har vokset langsomt og i pagt med den gældende sæson.

Det er ved at gå op for os, at det kan være meningsfuldt, lækkert og interessant at sanke og samle urter og bær. Og vi husker måske med nostalgi, hvordan ældre familiemedlemmer tog os med ud for at samle vilde brombær og hyben.

Lad os debattere på et oplyst grundlag
Men kødet fra de vilde dyr, eller måske mere selve jagten og det faktum, at dyrene er nødt til at lade livet, før der kan komme vildtkød på tallerkenen, kan stadig provokere og skræmme os, selv om 95 procent af danskerne spiser kød dagligt.

Det er et interessant dyreetisk modsætningsforhold, at vi synes, det er synd at slå skovens frie dyr ihjel, samtidig med at vi rask væk hiver buræg og konventionelt produceret kød fra lænkede, sammenstuvede dyr ned fra hylderne og tilbereder det i vores hjem, hvor vi lever med kaniner og hamstre i små bure og indekatte, der ikke har set jord og træer i årevis.

Det ville klæde debatten om vores produktionsdyr og fødevarer, hvis vi rensede den for fordomme og følelser og forholdt os til facts. Vi behøver ikke at være enige om alt, bare vi er oplyste.

Af hensyn til miljøet, dyrevelfærd og fødevarernes smagsmæssige kvaliteter har vi brug for en grundlæggende respekt for, og forståelse af, produktionsformer og fødevarekilder.

En etisk forsvarlig, respektfuld og vidensbaseret jagt og sanke-samle-tradition har et stort potentiale til at bibringe nye perspektiver på emner som dyrevelfærd, bæredygtighed og lokalproducerede fødevarer, og jeg forventer, at jagt og sanke-samle i fremtiden vil komme til at udgøre en øget andel af private køkkeners fødevarekilder.

Derfor er jeg, som direktør for en af Danmarks største madfestivaler, SPIS! Odense Food Festival, meget begejstret for, at Danmarks Jægerforbund og den almennyttige forening Bliv NaturligVis i år bliver en meget stor del af festivalens program med et væld af gratis aktiviteter og formidling om jagt og sanke-samle til hele familien.

Vi håber at bidrage til at bringe folk tættere på naturen og sætte gang i overvejelser omkring det, vi spiser. Og vi glæder os meget til at tage debatten med de tusindvis af gæster, vi forventer til årets udgave af SPIS! Odense Food Festival.

Forrige artikel Niko Grünfeld: Priden er en højaktuel kamp for kærligheden Niko Grünfeld: Priden er en højaktuel kamp for kærligheden Næste artikel Selveje Danmark advarer: Ny lov vil stigmatisere 10-årige børn Selveje Danmark advarer: Ny lov vil stigmatisere 10-årige børn