Magtkamp splitter homomiljøet: Kræver topledelse i LGBT Danmark fjernet

KRISE: 56 medlemmer har gennemtrumfet ekstraordinær generalforsamling i LGBT Danmark for at få fjernet topledelsen. Forperson og generalsekretæren har ikke kompetencerne til at lede organisationen, mener oprørerne.

En række medlemmer vil have ledelsen i Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner fjernet.
En række medlemmer vil have ledelsen i Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner fjernet.Foto: Ritzau Scanpix
Rasmus Dahl LøppenthinClaus Nordahl

Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner er kastet ud i et åbent magtopgør om ledelsen i organisationen. 

12. maj skal medlemmerne afgøre, om de vil give et mistillidsvotum til den siddende landsledelse med generalsekretær Henrik Hynkemejer og forperson Peder Holk Svendsen i spidsen.

Ifølge LGBT Danmarks vedtægter skal der afholdes ekstraordinær generalforsamling, hvis der kan samles tilslutning fra minimum 50 medlemmer. I alt 56 har skrevet under på en indkaldelse, som rejser en skarp kritik af den nuværende ledelse.

Man skriver, der er "manglende kompetencer i den nuværende Landsledelse" og kræver derfor nyvalg, "særligt med henblik på nyvalg af ledende poster i Landsledelsen."

"De frivillige i landsledelsen holder på magten og gør sekretariatet ineffektivt"

Susanne Branner Jespersen
Tidligere ansat i LGBT Danmark

Den tidligere medarbejder Susanne Branner Jespersen er medinitiativtager til den ekstraordinære generalforsamling. Hun sagde sit job op tidligere på foråret.

Nu mener hun, foreningen skal tage et opgør med ledelsesstilen hos Henrik Hynkemejer og Peder Holk Svendsen.

“Der har været problemer gennem flere år, fordi man ikke har været gearet til at håndtere de mange aktiviteter i organisationen. De frivillige ledere vil være tæt på driften, og det gør organisationen utrolig ineffektiv. Det er selvfølgelig utrolig frustrerende," siger hun.

Susanne Branner Jespersen peger på, at LGBT Danmark har fået væsentligt flere økonomiske muskler de senere år.

I 2017 fik man en bevilling på en million kroner fra A.P. Møller-fonden til at drive Cafe Aura. Sidste år fik organisationen fire millioner kroner fra Det Obelske Familiefond til at fremme LGBT-rettigheder i Østafrika.

Samtidig modtager LGBT Danmark driftstilskud fra satspuljen på i alt 6,9 millioner kroner i perioden 2019 til 2022. Herefter afsættes der permanent 1,5 millioner kroner til LGBT Danmark om året på finansloven.

"Vi er ikke længere nogen lille frivilligorganisation. Vi forvalter store millionbeløb. Og så nytter det ikke noget, at de frivillige i landsledelsen holder på magten og gør sekretariatet ineffektivt, fordi der mangler beslutningskompetence," siger Susanne Branner Jespersen.

Forperson: Vi har reageret
Peder Holk Svendsen anerkender, at organisationen er i en brydningstid. Alligevel mener han, at den ekstraordinære generalforsamling er et udtryk for utidig omhu.

"Jeg kan slet ikke se aktualiteten i det her. Vi har besluttet, at vi skal i gang med en omstilling hen imod en mere professionel organisation. Derfor besluttede landsledelsen også, at vi skulle ansætte en sekretariatschef, som startede i november måned," siger han.

Peder Holk Svendsen afviser, at han holder på magten.

"Både generalsekretæren og jeg afsatte tid til at lave overleveringsforretning og gav sekretariatschefen ret til at hyre, fyre og foretage økonomiske dispostioner," siger han og fortsætter.

"Men det er selvfølgelig ikke nemt. Vi har været frivilligt drevet i mange år og har opbygget en kultur. Og vi har skullet afse tid til at lave overleveringsforretning ved siden af vores lønnede job. Men processen er i gang, og der har bestemt ikke manglet villighed fra vores side til at omstille organisationen."

Arbejdsmiljø blev forbedret
Han henviser til, at sekretariatschefen allerede har været i gang med at professionalisere organisationen. Hun fik blandt andet forbedret det fysiske arbejdsmiljø, som ifølge Peder Holk Svendsen "lod noget tilbage at ønske".

Susanne Branner Jespersen nikker genkendende til, at der har været en periode med fremgang under sekretariatschefens ledelse.

"Vi havde længe siddet i rum, hvor stolene var hårde, lyset var dårligt, og vi selv måtte medbringe computere. Det fik hun ændret. Man skaffede nye lokaler og indkøbte udstyr, så det pludselig blev en rigtig arbejdsplads," siger Susanne Branner Jespersen.

Efter få måneder i stillingen blev sekretariatschefen imidlertid sygemeldt i marts. Herefter blev Susanne Branner Jespersen selv sygemeldt og sagde op kort efter. Derudover har der været flere andre sygemeldinger i organisationen.

Peder Holk Svendsen afviser imidlertid, at det er et resultatet af hans og generalsekretærens ledelsesstil.

"Det er enkeltsager, som jeg helst ikke vil gå ind i, da det er personalesager," siger han.

Men har I været gode nok til drive omstillingen fra frivillig ledet til professionelt drevet organisation, når sekretariatschefen undervejs bliver sygemeldt?

"Sekretariatschefens sygemelding er ikke relateret til den her proces. Derudover har jeg ikke lyst til at gå nærmere ind i det, da det som sagt er en personalesag," siger han.

Frygter lukning
Tilbage står en organisation i historisk uvejr. Og Peder Holk Svendsen er bekymret for LGBT Danmarks fremtid.

"Uanset udfaldet af generalforsamlingen frygter jeg, at vi ikke overlever det," siger han.

Og forpersonen er klar til at tage konsekvensen, hvis han bliver udsat for et mistillidsvotum 12. maj.

“Jeg har allerede forberedt min udmeldelse, som ligger klar, så jeg kan sende den. Hvis det her mistillidsvotum bliver stemt igennem, forlader jeg foreningen efter 30 år," siger han.

Susanne Branner Jespersen fastholder, at det er nødvendigt at få renset luften og indsat nye personer, der kan modernisere organisationen. Om hun selv bliver en del af den fremtidige topledelse, må tiden vise.

“Det har jeg ikke taget stilling til endnu, fordi vi står midt i orkanens øje. Men vi, der har taget initiativ til den ekstraordinære generalforsamling, vil selvfølgelig sætte os sammen. Og så finder vi ud af, hvad vi gør," siger hun.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peder Holk Svendsen

Fhv. folketingskandidat (SF), fhv. forperson, LGBT Danmark
cand.mag. (religionsvidenskab og historie) (Århus Uni. 2005)

0:000:00