Mandatprognose: Hvem bliver valgt for Socialdemokratiet?

ANALYSE: Hvem nyder godt af Socialdemokratiets fremgang, og hvilke folketingsmedlemmer er på vippen? Få svar på det og mere i Altingets gennemgang af, hvem der står til at komme i Folketinget for Socialdemokratiet.

Hvem stiger med ombord på S-bussen til Folketinget? Altinget giver et bud.
Hvem stiger med ombord på S-bussen til Folketinget? Altinget giver et bud.Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Morten ØyenEmma Qvirin Holst

Holder meningsmålingerne til valgdagen, står Socialdemokratiet ungefær til det samme valgresultat som i 2015. Et mandat mere står Mette Frederiksens parti p.t. til.

Endnu flere pladser er dog i spil, for en række socialdemokrater genopstiller ikke, mens flere nye folketingskandidater med gode kampagner kan gøre sig håb om at veksle uddelingen af roser og valgpjecer til en plads i Folketinget.

Men hvem beholder deres mandat, og hvem bliver de nye ansigter i Folketinget for Socialdemokratiet?

Det kan en geografisk prognose lavet af professor i statskundskab Kasper Møller Hansen for Altinget hjælpe med at blive klogere på.

Fakta
Her er Altingets bud på, hvilke socialdemokrater der er med i opgøret om at besætte de 48 mandater, som partiet står til:

Københavns Storkreds (4)
Sikre:
Pernille Rosenkrantz-Theil
Peter Hummelgaard Thomsen
Mindre sikre:
Yildiz Akdogan
Mette Reissmann
Lars Aslan
Jokere:
Verner Sand Kirk

Københavns Omegns Storkreds (4)
Sikre:
Mattias Tesfaye
Morten Bødskov
På vippen:
Kasper Sand Kjær
Jeppe Bruus
Anne Sina

Nordsjællands Storkreds (4)
Sikker:
Nick Hækkerup
På vippen:
David Trads
Rasmus Stoklund
Henrik Møller
Maria Gudme

Bornholms Storkreds (1)
Sikker:
Lea Wermelin 

Sjællands Storkreds (8)
Sikre:
Magnus Heunicke
Astrid Krag
Henrik Sass Larsen
Mindre sikre:
Rasmus Horn Langhoff
Kaare Dybvad
Lennart Damsbo-Andersen
Mette Gjerskov 
Jokere: 
Kasper Roug
Tom Block  

Fyns Storkreds (5)
Sikre:
Dan Jørgensen
Trine Bramsen
Mindre sikre:
Erik Christensen
Jan Johansen
Julie Skovsby 
Jokere: 
Bjørn Brandenborg
Alexander Grandt Petersen  

Sydjyllands Storkreds (6)
Sikre:
Benny Engelbrecht
Jesper Petersen
Christian Rabjerg Madsen
Mindre sikre:
Anders Kronborg
Birgitte Vind
Troels Ravn 
Jokere:
Jens Jonatan Steen 

Østjyllands Storkreds (6)
Sikre:
Nicolai Wammen
Henrik Dam Kristensen
Leif Lahn Jensen
Mindre sikre:
Jens Joel
Dorthe Hindborg
På vippen:
Daniel Toft Jakobsen
Iben Sønderup
Malte Larsen

Vestjyllands Storkreds (5)
Sikre:
Annette Lind
Thomas Jensen
Mogens Jensen
På vippen:
Anne Paulin
Karin Gaardsted 

Nordjyllands Storkreds (6)
Sikre:
Mette Frederiksen
Mindre sikre:
Simon Kollerup
Ane Halsboe-Jørgensen
Bjarne Lautsen
Orla Hav
Flemming Møller Mortensen
Rasmus Prehn

Følgende politikere genopstiller ikke for Socialdemokratiet:

Helle Thorning-Schmidt 
Morgens Lykketoft 
Maja Panduro 
Kirsten Brosbøl 
Bjarne Corydon 
Karen Klint 

Prognosen er lavet på baggrund af mere end 11.000 Gallup- og Norstat-interviews og Altingets Risbjergsnit og viser, hvordan mandaterne ville falde rundt i landet med de nuværende meningsmålinger.

Den giver derfor et kvalificeret bud på, hvor mandaterne falder til partierne – og Altinget giver så med afsæt i de seneste valgresultater og samtaler med kendere af kandidaterne og partiet et bud på, hvem der står til at blive valgt.

Nedenfor kan du få overblikket over, hvordan Socialdemokratiets 48 mandater fordeler sig geografisk, hvor meget partiet går frem eller tilbage i storkredsene, og et bud på, hvem der sætter sig på mandaterne.

Københavns Storkreds: Fire mandater (0)

Siden folketingsvalget i 2015 er der sket en markant udskiftning på stemmesedlen i storkredsen. Stemmeslugeren og daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt genopstiller ikke. Hun fik i 2015 mere end 42.000 personlige stemmer.

Der er umiddelbart ingen kandidat, der kan forventes at matche det stemmetal. Men den, der kommer tættest på, vil formentlig blive hendes efterfølger i Østerbro-kredsen, Pernille Rosenkrantz-Theil, der er ny folketingskandidat i storkredsen og var opstillet i Sjællands Storkreds i 2015.

Favoritten til det andet mandat er Peter Hummelgaard Thomsen, der også blev nummer to sidste gang. Han nyder godt af sine loyale vælgere i Tårnby, der modsat S-vælgerne i København lader til at være mere tilbøjelige til at stemme på deres lokale kandidat.

Når det kommer til de sidste to pladser, er der lagt op til et opgør mellem tre siddende folketingsmedlemmer: Yildiz Akdogan, Mette Reissmann og Lars Aslan, der kom i Folketinget, efter Thorning forlod dansk politik.

En joker, der kan ende med at blande sig, er Verner Sand Kirk. Han er en kendt skikkelse i fagbevægelsen og S-kredse, der allerede i sidste valgperiode var med til at kritisere Corydon. Spørgsmålet for ham er dog, om vælgerne i København får øjnene op for ham?

Københavns Omegns Storkreds: Fire mandater (0)

Hvem skal løfte arven efter Mette Frederiksen, som har forladt sin gamle kreds til fordel for Nordjylland? Pilen peger i den grad på S-profilen Mattias Tesfaye, der også forventes at blive partiets stemmesluger i kredsen. Han var debutant ved valget i 2015, og han har i denne valgperiode fået det helt store gennembrud som blandt andet partiets udlændingeordfører.

Men hvem skal så have de resterende tre mandater? Morten Bødskov fik ved sidste valg det fjerde og sidste mandat, men nu, hvor både Mette Frederiksen og Mogens Lykketoft ikke længere er på stemmesedlen, ser det ud til, at vejen til et genvalg bliver lettere.

De øvrige kandidatbud er Anne Sina, som har overtaget Mogens Lykketofts valgkreds i Taastrup, Jeppe Bruus og Kasper Sand Kjær, der er ny kandidat i Mette Frederiksens gamle valgkreds, Ballerup.

Anne Sina har den fordel, at hun er den stærkeste kvindelige kandidat på listen. Hun fører en mere aktiv kampagne og har en bedre valgkreds end den anden kvinde på listen, Maria Durhuus, der er opstillet i Hvidovre. Taastrup gav i 2015 Socialdemokratiet næsten 3.000 flere stemmer, end partiet fik i Hvidovre.

Det kan dog vise sig at være en udfordring for Anne Sina at være helt ny kandidat, for hun er blandt andet oppe imod favoritten Tesfaye, der i 2015 hentede en del stemmer i netop Taastrup.

Her har den tidligere DUF-formand Jeppe Bruus mere erfaring med at føre kampagne i Omegnen, hvor han har været kandidat siden 2008. Endelig har Kasper Sand Kjær historikken med sig, da hans Ballerup-kreds har fået sin S-kandidat valgt de seneste 45 år.

Nordsjællands Storkreds: Tre mandater (0)

Det mest sikre S-kort i Nordsjælland er Nick Hækkerup, der denne gang stiller op i Hillerød-kredsen, hvor han tidligere har været borgmester.

Hans afløser i Egedal er David Trads, der er kendt debattør og journalist. Og nu er han også et bud på et nyt medlem af Socialdemokratiets folketingsgruppe. Han har den fordel, at han har medietække og vækker opsigt i et ellers mere anonymt kandidatfelt. Men han er også en person, der deler vandene og hidtil ikke har haft succes med at stille op til valg.

De andre bud på nye S-folketingsmedlemmer er Rasmus Stoklund, Henrik Møller og Maria Gudme.

Stoklund har den fordel, at hans kreds i Frederikssund giver flere S-stemmer end Helsingørkredsen, hvor Henrik Møller er opstillet. Henrik Møllers fordel er derimod, at han er kendt i Helsingør, fordi han er viceborgmester og har været fungerende borgmester, mens Benedikte Kiær (K) var på barsel.

Så er der Maria Gudme, der er en ganske særlig kandidat. Hun har nemlig ingen valgkreds, men er blevet opstillet på listen, fordi der ikke var nogen kvindelige kandidater. Det bliver også hendes udfordring til valget, at hun ikke står øverst på stemmesedlen et eneste sted. Men til gengæld bliver hun eneste kvinde på listen, og kvindeeffekten skal ikke undervurderes.

Bornholms Storkreds: Et mandat (0)

Der skal gå rigtig meget galt, hvis Lea Wermelin ikke bliver genvalgt som Socialdemokratiets bornholmske folketingsmedlem. Skulle det crazy ske, at Socialdemokratiet vinder begge mandater på Bornholm, er tidligere MF Claus Larsen-Jensen favorit til at tage det. Han blev en klar toer foran Lars Goldsmidt i 2015.

Sjællands Storkreds: Otte mandater (0)

Socialdemokratiet står til otte mandater i landets største storkreds, og det passer lige akkurat til, at alle syv folketingsmedlemmer, der stiller op i kredsen, kan blive genvalgt.

Magnus Heunicke, Astrid Krag og Henrik Sass vil formentlig være ret sikre på genvalg. Ligeledes ser det umiddelbart også lyst ud for Rasmus Horn Langhoff, Kaare Dybvad og Lennart Damsbo-Andersen.

Det sidste folketingsmedlem er Mette Gjerskov, der var den sidste til at blive valgt i 2015. I denne valgperiode har hun vakt en del opsigt efter sit opgør med partiledelsen og partiets udlændingepolitik. Det har blandt andet kostet hende ordførerskabet, ligesom hun blev forsøgt afsat som folketingskandidat i Roskilde. Spørgsmålet er nu, om vælgerne belønner hende for at stå fast mod partitoppen, eller om Socialdemokratiet i Roskilde er træt af at have et folketingsmedlem, der laver oprør mod ledelsen?

Selvom det ser lovende ud for de syv folketingsmedlemmer, er det ikke ensbetydende med, at der ikke kommer konkurrence i valgkampen. Der er nemlig en god grund til at holde øje med Lolland. Her er Kasper Roug opstillet, og han kan godt blande sig i kampen om en plads i Folketinget. Han får rigtig gode valg i sin egen kreds, og i 2015 fik han faktisk flere personlige stemmer end både Kaare Dybvad og Mette Gjerskov. Men da han ikke får særlig mange stemmer uden for Lollandkredsen, fik de andel i flere listestemmer og overhalede ham i totalt stemmetal. I sidste ende kan det være få hundrede stemmer, som afgør valget.

Derudover er der også en joker i form af Tom Block, der har Slagelsekredsen. Han fik et dårligt valg sidste gang, hvor han blev folketingskandidat i sidste øjeblik, efter John Dyrby besluttede sig for i stedet at gå efter borgmesterposten i selvsamme by. Denne gang har han haft bedre tid til at føre kampagne, og Slagelse er en god kreds, der også har mange S-vælgere.

Fyn Storkreds: Fem mandater (0)

Antallet af mandater på Fyn passer med det antal folketingsmedlemmer, der kæmper for at blive genvalgt. Ud af de fem vil Dan Jørgensen og Trine Bramsen efter al sandsynlighed kunne fortsætte i Folketinget efter valget.

Tilbage står Erik Christensen, Jan Johansen og Julie Skovsby, hvoraf Jan Johansen fik et flot valg i 2015, hvor han fik partiets andet mandat i kredsen. Dengang gjorde han sig særligt bemærket på at kritisere Bjarne Corydon og Helle Thorning-Schmidt og stå for en mere klassisk arbejderisme. Siden er rebellen så blevet en kandidat, der følger ledelsen, og spørgsmålet er, om det ændrer på vælgernes holdning.

Selvom Erik Christensen ikke hidtil har fået samme flotte valgresultater som Dan Jørgensen, Jan Johansen og Trine Bramsen, nyder han godt af, at han både får stemmer i Odense, hvor han er opstillet, og i Nyborg, hvor han tidligere har været borgmester.

Endelig er der Julie Skovsby, hvor matematikken egentlig taler imod hendes genvalg, fordi hun har den mindste kreds. Men hver gang hun er blevet dømt ude i prognoserne, er det alligevel lykkedes for hende at vinde et mandat. Derfor bør hun heller ikke undervurderes denne gang.

Men hvis hun skulle udfordres, er der to unge mænd, der kunne blande sig i opgøret om det sidste mandat. Det drejer sig om Bjørn Brandenborg og Alexander Grandt Petersen. Her har Bjørn Brandenborg den fordel, at han er opstillet i Svendborgkredsen, der har mange S-stemmer. Den har ovenikøbet netop fået en S-borgmester ved kommunalvalget i 2017.

Modsat har Alexander Grandt den udfordring, at han er opstillet i Odense, hvor han både konkurrerer mod Trine Bramsen og Erik Christensen, der begge er mere kendte end ham.

Sydjyllands Storkreds: Seks mandater (1)

Der skal findes flere nye ansigter til Socialdemokratiets folketingsgruppe i Sydjylland. Partiet står lige nu til at gå et mandat frem i forhold til valgresultatet i 2015. Men foruden et ekstra mandat skal der også findes yderligere to nye folketingsmedlemmer, da både Bjarne Corydon og Karen Klint ikke genopstiller.

Folketingsmedlemmerne Benny Engelbrecht, Christian Rabjerg Madsen og Jesper Petersen tegner til at være sikre på endnu en periode i Folketinget. Derudover vil to pladser formentlig blive indtaget af helt nye ansigter. Det ene er Anders Kronborg, der er opstillet i Esbjerg, som historisk set er en sikker S-kreds. Han er lokalt kendt fra sin tid i byrådet fra 2006 til 2017, hvor han også har opnået pæne personlige valg.

Det andet nye ansigt kan blive Birgitte Vind, der afløser Karen Klint i Vejle Syd-kredsen.

Spørgsmålet er, hvem der bliver det sjette medlem. Her er Troels Ravn et godt bud. Han blev førstesuppleant ved valget i 2015 og overtog Bjarne Corydons plads i Folketinget, da han trak sig i slutningen af 2015. Dertil kommer, at han også har opnået valg til Folketinget to gange tidligere i 2005 og 2011.

Et andet navn er Jens Jonatan Steen, der til daglig er chefredaktør på Netavisen Pio. Men han er udfordret af, at han er en forholdsvis ny og ukendt kandidat i kredsen. Han skal dog ikke dømmes ude, da han blandt andet har en fordel i, at han bliver bakket op af Jacob Bjerregaard (S), der er en populær Fredericia-borgmester.

Østjyllands Storkreds: Seks mandater (-1)

Selvom Socialdemokratiet går frem på landsplan, ser det lige nu ud til, at partiet må afgive et mandat i Østjyllands Storkreds. De to folketingsmedlemmer Maja Panduro og Kirsten Brosbøl genopstiller dog ikke, og derfor er der også plads til nye S-folk fra Østjylland i Folketinget.

Storfavorit til det første S-mandat er Nicolai Wammen. Derudover tegner det ifølge Altingets kilder også til at blive et genvalg til Henrik Dam Kristensen og Leif Lahn Jensen.

Folketingsmedlem Jens Joel bør også opnå genvalg, men han er udfordret af at opstille i Aarhus, hvor Wammen står meget stærkt. Et andet godt bud er Dorthe Hindborg, som har overtaget Skanderborg-kredsen fra Kirsten Brosbøl. Skanderborgkredsen var den, der gav flest S-stemmer i 2015.

Derudover vil Iben Sønderup, Malte Larsen og Daniel Toft Jakobsen formentlig også blande sig i opgøret. Iben Sønderup er værd at holde øje med, da hun har overtaget Maja Panduros kreds i Randers Syd, og Randers historisk set er en S-højborg. Men der er også en anden aktiv kandidat i Randers, Malte Larsen, der er opstillet i Randers Nord, der har været nuværende borgmester Torben Hansens tidligere kreds.

Daniel Toft Jakobsen sidder allerede i Folketinget, efter han vandt det sidste mandat i 2015. Han har en særlig situation: Han er nemlig opstillet i Favrskov, men bor i Hedensted-kredsen, hvor han får omtrent lige så mange personlige stemmer. Dermed får han en stor andel af listestemmerne i begge kredse.

Vestjyllands Storkreds: Fem mandater (1)

Annette Lind er igen favoritten til at få partiets første mandat i Vestjylland. I 2015 fik hun både et godt valg i sin egen kreds i Holstebro, men hun henter også mange stemmer i både Struer og Ringkøbing.

Derudover vil både Mogens Jensen og Thomas Jensen med stor sandsynlighed blive genvalgt.

Holder Socialdemokratiet fast i mandatfremgangen i det vestjyske, så kan det meget vel føre til valg af både Anne Paulin og Karin Gaardsted. Her var ellers udsigt til et drama: Anne Paulin fik i 2015 flere personlige stemmer end Karin Gaardsted, der alligevel løb afsted med en plads i Folketinget efter fordelingen af listestemmer. Men denne gang er Karin Gaardsted endt i et opgør i Viborg, hvor hun kæmper om de personlige stemmer mod Mette Nielsen.

Nordjyllands Storkreds: Seks mandater (0)

Den nye kandidat i kredsen, partiformand Mette Frederiksen, kommer til at støvsuge personlige stemmer.

Hun er selvsagt sikret et valg. Men hun er samtidig med til at gøre kampen om de resterende mandater meget tæt, hvor få hundrede personlige stemmer kan blive afgørende for pladserne.

Simon Kollerup er en kandidat, der beskrives som ganske sikker, da han har en dedikeret vælgerskare i Thisted, der er flittige til at stemme personligt på deres egen lokale kandidat.

Men med den nye prognose ser det ud til, at alle på nær et af de nuværende folketingsmedlemmer sandsynligvis også vil kunne fortsætte deres arbejde på Christiansborg. Det betyder, at kampen står mellem Ane Halsboe-Jørgensen, Bjarne Laustsen, Flemming Møller Mortensen, Orla Hav og Rasmus Prehn, hvor Hav er udfordret af at være opstillet i Aalborg ligesom Mette Frederiksen, mens Prehn har fået en ny kreds, hvor han kan blive hæmmet af ikke at være kendt nok blandt de lokale.

Prognosen tager dog ikke højde for, at Mette Frederiksen kan tiltrække et ekstra mandat, fordi hun optimerer antallet af stemmer på Socialdemokratiet, hvilket kan ende med at give en plads til alle siddende folketingsmedlemmer.

De to sidste kandidater i kredsen, Per Husted og Søren Valgreen Knudsen, er hæmmede af at være opstillet i små kredse. Men Mette Frederiksen kan ende med at blive en gamechanger, hvis hun tager alt for mange personlige stemmer fra de siddende folketingsmedlemmer, og derfor er der god grund til at holde øje med stemmeoptællingen i Nordjylland.


Der er valg til Folketinget 5. juni.

Prognosen bygger videre på en tidligere analyse af, hvordan Socialdemokratiets mandater vil fordele sig ved et folketingsvalg, der blev bragt på Altinget: christiansborg 25. februar.

Dokumentation

Bag prognosen

I denne prognose indgår der 9.847 interviews foretaget af Kantar-Gallup og 3.113 interviews foretaget af Norstat, der er indsamlet i perioden 1/2-2019 til 7/5-2019. Heraf er der lavet en geografisk prognose, der er vægtet mod Altingets seneste kvalitetsvægtede snit af målinger, hvilket betyder, at usikkerheden er mindre end to procentpoint. Herefter udregnes fordelingen ud fra valgloven, og her er de første mandater meget sikre, mens de sidste er mindst sikre, da meget få stemmer kan afgøre, at de falder et andet sted. Det betyder blandt andet også, at valgkampen kan være med til at flytte nogle af de få stemmer og ændre det øjebliksbillede, som prognosen viser.

Denne artikel må kun citeres efter reglerne om god presseskik og med klar angivelse af Altinget som kilde.

Gengives enkelte tal fra artiklen, skal det være med kildeangivelsen professor Kasper Møller Hansen for Altinget.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00